Cukroví

Jaké cukroví upečete letos vy?🎄

Pečení cukroví patří k Vánocům stejně jako dárky pod stromečkem. Každý má oblíbené druhy, někdo sází na osvědčené recepty, jiný každý rok zkouší nové netradiční chutě. Vlasní cukroví je nejchutnější a jeho příprava vykouzlí krásné společné chvíle s rodinou. A i nepovedené kousky mají své kouzlo – vždyť nejde jen o dokonalost.

Kokosové makronky
Moučníky a dezerty / Cukroví

Kokosové makronky

Kokosové makronky jsou dokonalou kombinací křupavého povrchu, vláčného středu a jemného krému. Pochází z francie, kde makronky tvoří jeden z nejoblíbenějších dezertů, podávaný v nespočtu různých provedení. Kokos dodává exotickou chuť, která skvěle ladí s vanilkovým krémem.

Doba přípravy 55 min. Hodnocení 4.7/5 Zobrazení receptu 481x
Perfektní Velikonoční perníčky
Moučníky a dezerty / Cukroví

Velikonoční perníčky

Velikonoční perníčky přinášejí do domova vůni jara. Kořeněné těsto, sladký med a ruční zdobení. Na stole pak perníčky slouží jako dekorace i jako pochoutka.

Doba přípravy 40 min. Hodnocení 4.1/5 Zobrazení receptu 114x
Rumová poleva na perníčky
Cukroví / Polevy

Rumová poleva na perníčky

Rumová poleva dodává perníčkům jedinečnou vůni a podporuje jejich sladkost. Rum v kombinaci s citronovou šťávou vytváří vyváženou chuť, která skvěle doplňuje kořeněné perníčky. Příprava této polevy je zcela jednoduchá. Zaručuje krásný lesklý povrch, který se kromě perníčků hodí pro jakékoli vánoční cukroví.

Doba přípravy 10 min. Hodnocení 4.3/5 Zobrazení receptu 80x

Jak na perníčky, rohlíčky, linecké a další dobroty?

Cukroví. Slovo, které v sobě nese vůni vanilky, skořice a perníkového koření. Každý má své oblíbené druhy a vzpomínky, které se k nim vážou. Vánoční čas bez něj? To si málokdo dovede představit. Pečení doma, v teple kuchyně, ruce zaprášené moukou a na stole těsto, které čeká na vykrajování. Malé rituály, které se opakují rok co rok.

Někteří se drží klasiky. Vanilkové rohlíčky, linecké slepované marmeládou, perníčky zdobené cukrovou polevou. Pečou se podle starých receptů, které se dědí z generace na generaci. Recepty, kde se nešidí máslo, protože bez něj by těsto nemělo správnou chuť. Jsou lidé, kteří tvrdí, že nejlepší je cukroví uleželé, že pár dní odpočinku mu jen prospěje. Pak existuje druhý tábor – ti, co všechno snědí, sotva to vychladne. Někdo rád experimentuje. Přidává neobvyklé ingredience, zkouší nové kombinace chutí. Třeba čokoládu s chilli nebo levanduli. Ne všichni jsou z těchto výstřelků nadšení. Tradiční babičky se na takové výtvory dívají s nedůvěrou a zůstávají věrné osvědčeným receptům. Ale proč ne? Každý má právo tvořit podle svého gusta.

Vánoční cukroví a perníčky

Pečení má v sobě něco uklidňujícího. Když se v kuchyni line vůně másla a vanilky, člověk zapomene na starosti. Možná proto tolik lidí peče i tehdy, když už dávno nemusí. Je to způsob, jak se zastavit, vypnout, soustředit se na něco konkrétního. Těsto pod rukama, krájení ořechů, tvarování malých kousků, které se později změní v něco, co přináší radost.

Cukroví je o chvílích, kdy se rodina sejde u jednoho stolu a společně si pochutnává. O krabicích plných sladkostí, které se posílají přátelům nebo sousedům. O radosti, když někdo ochutná a řekne, že je to přesně takové, jaké si pamatuje z dětství.

Samotná příprava občas přináší nečekané situace. Těsto se někdy drobí víc, než by mělo, poleva netuhne, jak má, a první plech se skoro vždycky trochu připálí. Ale i to k tomu patří. Není nutné, aby bylo všechno dokonalé. Důležité je, že v tom je kus práce, kus vzpomínek a moře lásky. Někteří lidé pečení považují za nutnost, něco, co se dělá, protože se to tak dělalo vždycky. Jiní se na něj těší celý rok. V obchodech sice bývá cukroví k dostání už od listopadu, ale kupované nikdy nenahradí to domácí. Chybí mu ta osobitost, ta radost z přípravy, z pečlivého zdobení. Z toho, že člověk ví, co do něj dal.

A pak jsou tu vzpomínky. Na babičku, která pekla perníčky a schovávala je do plechové dózy. Na maminku, která trvala na tom, že rohlíčky musí být všechny stejně velké. Na dětské ruce, které se poprvé pokoušely vykrojit hvězdičky a srdíčka, i když jim to moc nešlo. Cukroví je součást tradice, příběh, který se píše každý rok znovu.

Vůně cukroví dělá kouzlo vánoc