Americká (USA) kuchyně

Co opravdu jedí Američané?
Tyto chutě musíte vyzkoušet

Americká kuchyně je směsí kultur a chutí z celého světa. Od ikonických hamburgerů a hotdogů po grilovaná žebra či jižanské speciality jako jambalaya nebo mac & cheese. Každý stát má své vlastní kulinářské poklady – New Orleans je proslulé kreolskou kuchyní, Texas vyniká BBQ a New York nabízí nejlepší pizzu v USA.

Lívance z banánu
Snídaně / Moučníky a dezerty / Svačiny

Lívance z banánu

Lívance z banánu jsou jednoduché, zdravé a plné přírodní sladkosti. Díky banánu mají přirozeně sladkou chuť a jsou vhodné pro děti i dospělé, kteří hledají výživnou snídani nebo svačinu.

Doba přípravy 25 min. Hodnocení 4.5/5 Zobrazení receptu 305x
Lívance z ovesných vloček a jogurtu
Snídaně / Moučníky a dezerty / Svačiny / Večeře

Lívance z ovesných vloček a jogurtu

Lívance z ovesných vloček a jogurtu jsou zdravější než tradiční pšeničné lívance. Obsahují více vlákniny a bílkovin, což je skvělé pro výživnou snídani nebo svačinu. Tento recept je oblíbený zejména mezi sportovci a těmi, kteří preferují lehčí zdravější varianty pokrmů.

Doba přípravy 27 min. Hodnocení 4.3/5 Zobrazení receptu 200x
Proteinové lívance
Snídaně / Moučníky a dezerty / Svačiny

Proteinové lívance

Proteinové lívance pro aktivní jedince a sportovce, kteří chtějí doplnit bílkoviny a energii. Díky banánu jsou přirozeně sladké, takže není nutné přidávat cukr. Lze je snadno přizpůsobit různým dietním požadavkům a chutím, což z nich činí univerzální snídani nebo svačinu.

Doba přípravy 25 min. Hodnocení 4.4/5 Zobrazení receptu 156x

Nejlepší jídla z USA a jak si je připravit doma snadno a rychle

  1. Americká kuchyně a její specifika
  2. Typické suroviny americké kuchyně
  3. Klasické americké snídaně
  4. Americké sladkosti a dezerty
  5. Regionální speciality v USA
Americká kuchyně a její specifika

Americká kuchyně a její specifika

Americká kuchyně bere svou sílu z pestré mozaiky kultur, které utvářely Spojené státy. Na rozdíl od staletých tradic evropských kuchyní se ta americká zrodila z odvážného experimentování přistěhovalců, kteří přizpůsobovali své recepty novým ingrediencím a podmínkám.

Gastronomická identita USA se formovala především ve 20. století, kdy průmyslová revoluce a rozmach fast foodů změnily stravovací návyky celého národa. Americká kuchyně se vyznačuje velkými porcemi, důrazem na maso (zejména hovězí) a kombinací chutí, které by v tradičních kuchyních byly považovány za neobvyklé. Vezměme třeba populární kombinaci slaného a sladkého - javorový sirup s křupavou slaninou nebo karamelovou polevou přelité slané preclíky. Charakteristickým rysem je také všudypřítomné grilování. Backyard barbecue není jen způsob přípravy jídla, ale společenská událost, která stmeluje komunity. Američané povýšili grilování na umění - od pomalého uzení žeber po dokonale propečený burger

.

Industrializace přinesla do americké kuchyně revoluci v podobě polotovarů a konzervovaných potravin. Campbell's polévky, Kraft Mac & Cheese nebo Jell-O se staly ikonami americké domácnosti. Tyto výrobky změnily způsob, jakým Američané vnímají domácí vaření - rychlost a pohodlí získaly přednost před zdlouhavou přípravou od základů.

Drive-thru restaurace a fast foody představují další unikátní aspekt americké gastronomie. První McDonald's, White Castle a další řetězce vznikly jako odpověď na rostoucí mobilitu Američanů a jejich hektický životní styl. Standardizované menu a rychlý servis se staly vzorem pro celý svět.

Americká kuchyně se nebojí fusion experimentů. V Los Angeles najdete Korean-Mexican fusion tacos, v New Yorku židovsko-čínské restaurace. Toto míšení kultur vytváří nové, vzrušující kombinace chutí. Právě tato otevřenost k experimentování a absence striktních pravidel dělá americkou kuchyni jedinečnou. Zajímavým fenoménem je také tzv. comfort food - jídla, která Američanům připomínají domov a dětství. Mac & cheese, meatloaf nebo chicken pot pie nejsou kulinářskými majstrštyky, ale představují emocionální spojení s americkou identitou. Moderní americká gastronomie prochází renesancí. Šéfkuchaři jako Thomas Keller nebo Grant Achatz posouvají hranice fine diningu a dokazují, že americká kuchyně zvládne i nejvyšší gastronomii. Farm-to-table restaurace a důraz na lokální suroviny ukazují nový směr.

Americká kuchyně se vyznačuje také svou schopností absorbovat a přetvářet cizí vlivy. Pizza se v USA proměnila v něco docela jiného než její italský předek, stejně jako čínské jídlo dostalo specificky americký nádech. Tato adaptabilita je důkazem živoucí a stále se vyvíjející kulinářské tradice.

Přes všechnu kritiku o nezdravosti a jednoduchosti má americká kuchyně světu hodně co nabídnout. Je to kuchyně, která odráží dynamickou povahu americké společnosti - pragmatickou, inovativní a nebojácnou v kombinování zdánlivě neslučitelného.

Typické suroviny americké kuchyně

Typické suroviny americké kuchyně

Kukuřice

Indiáni považovali kukuřici za posvátnou plodinu a předali její pěstování evropským osadníkům. Zlaté klasy se staly symbolem amerického zemědělství a prosperity. Od prériových států po jihovýchodní plantáže, kukuřičná pole definují americkou krajinu. Všestrannost kukuřice v americké kuchyni nezná hranic. Od čerstvých klasů grilovaných na letních piknicích po kukuřičný chléba, který doprovází barbecue, od sladkých cornflakes po slané tortilla chips.

Průmyslová revoluce posunula význam kukuřice ještě dál. High-fructose corn syrup se stal všudypřítomnou součástí amerických potravin. Kukuřičný škrob funguje jako zahušťovadlo v tisících receptů. Jižanská kuchyně povýšila kukuřici na umění. Grits (kukuřičná kaše) k snídani, cornbread (kukuřičný chléb) k obědu, bourbon z kukuřice k večeři. Kukuřice definuje chuť amerického Jihu stejně jako jeho kulturu.

Brambory

Zdánlivě obyčejné brambory se v rukou Američanů proměnily v kulinářský fenomén. French fries odstartovaly revoluci ve fast foodu a staly se nejvyhledávanější přílohou národa. Každý region přinesl vlastní interpretaci této všestranné hlízy. New England proslul svou clam chowder s bramborami, Idaho si vybudoval celou identitu na pěstování těch nejkvalitnějších brambor v zemi. Americké domácnosti objevily v bramborách spolehlivého spojence. Zapečené brambory plněné sýrem a slaninou, bramborová kaše s máslem jako esenciální součást Dne díkuvzdání, hash browns k vydatné snídani.

Bramborové lupínky představují příběh americké podnikavosti. Z náhodného experimentu šéfkuchaře se stala miliardová industrie. Američané proměnili prostou bramboru v kultovní pochutinu.

Hovězí maso

Příběh amerického hovězího začíná na divokém západě. Kovbojové hnali stáda napříč pláněmi a položili základy masného průmyslu. Texas se stal synonymem pro kvalitní steaky a BBQ. Steakhousy se zrodily jako chrámy oslavující dokonalost hovězího masa. Propracovaný systém hodnocení kvality masa USDA se stal globálním standardem. Prime rib, T-bone, nebo Porterhouse - každý řez vypráví vlastní příběh. V každém regionu se zrodily specifické techniky přípravy. Kansas City proslulo uzeným hovězím, Chicago svými Italian beef sendviči, Philadelphia svými cheese steaky. Hovězí definuje charakter místní kuchyně. Moderní trendy dry-aging nebo grass-fed beef ukazují, že inovace v práci s hovězím pokračují. Američané posunuli přípravu hovězího na vědeckou úroveň, kde každý detail hraje roli.

Arašídové máslo

V laboratoři doktora Kelloga se zrodil vynález, který navždy změnil americké snídaně a svačiny. Arašídové máslo se z léčebné potraviny proměnilo v národní obsesi.

Kombinace s džemem v legendárním PB&J sendviči definovala dětství generací Američanů. Školní obědy, piknikové koše a pozdní večerní mlsání - arašídové máslo se stalo součástí každodenního života. Cukráři a šéfkuchaři objevili v arašídovém másle inspiraci pro nové kreace. Od cookies po cheesecaky, od zmrzliny po energetické tyčinky. Jeho krémová textura a výrazná chuť otevřely nové horizonty v cukrářství. Arašídové máslo se stalo také symbolem americké vynalézavosti. Z vedlejšího produktu při lisování oleje se stal produkt, který generuje miliardy dolarů ročně a inspiruje nekonečné variace a experimenty.

Kukuřice, brambory, hovězí maso, arašídové máslo v USA

Kuřecí maso

Buffalo wings odstartovaly kuřecí revoluci v roce 1964 v malém baru v New Yorku. Z lokální speciality se stalo jídlo, které definovalo sportovní přenosy, parties a neformální setkání po celých Státech. Jižanské smažené kuře představuje dokonalou fúzi africké a evropské kuchyně. Tajné směsi koření, máčení v podmáslí a dokonale křupavá kůrka vytvořily legendu, kterou Colonel Sanders proměnil v globální fenomén KFC.

Americké hospodyňky proměnily kuřecí polévku v lék na všechny neduhy. Chicken noodle soup se stala synonymem pro domácí péči a útěchu. Receptury se dědí z generace na generaci. V éře zdravého životního stylu se kuřecí prsa stala proteinovým základem americké kuchyně. Grilovaná, pečená nebo dušená kuřecí prsa najdete v salátech, sendvičích i hlavních chodech po celých Státech.

Jablečný ocet

V koloniální Americe fungoval jablečný ocet jako univerzální pomocník v domácnosti. Od konzervování potravin po přírodní lék, od čisticího prostředku po dezinfekci. První osadníci jej vyráběli z divokých jablek. Vermonští farmáři povýšili výrobu jablečného octa na umění. Používali speciální odrůdy jablek a nechávali ocet zrát v dubových sudech. Jejich metody přežily do současnosti v malých rodinných výrobnách. Moderní američtí výrobci experimentují s infuzemi a stařením. Jablečný ocet ochucený bylinkami, kořením nebo medem nachází cestu do sofistikovaných koktejlů a dresinků v high-end restauracích. Příznivci zdravého životního stylu objevili v jablečném octu nový superpotravinový trend. Raw, nefiltrovaný ocet se stal součástí ranních rituálů a detoxikačních programů napříč Amerikou.

Sýr čedar

Vermont vybudoval svou sýrařskou reputaci na čedaru. Místní výrobci vyvinuli ostřejší, výraznější verzi původního anglického sýra. Bílý čedar se stal poznávacím znamením kvalitního řemeslného sýrařství. Čedar definoval chuť amerických grilovaných sýrových sendvičů. Rozpuštěný mezi plátky toustového chleba vytváří nostalgickou vzpomínku na dětství každého Američana.

Průmyslová revoluce přinesla procesovaný čedar v podobě American cheese. Plátky zabalené jednotlivě v celofánu změnily způsob, jakým Američané konzumují sýr. Hamburgery získaly svou charakteristickou chuť. Craftové sýrárny napříč zemí nyní experimentují s dlouho zrajícími čedary. Některé zrají až 10 let, vytváří krystaly a intenzivní chuťový profil srovnatelný s nejlepšími evropskými sýry.

Slanina

Americká slanina se liší od svých evropských protějšků. Řezy z břišní části prasete, prosolené a uzené, vytváří charakteristické dlouhé plátky s prorostlým tukem. Křupavě osmažená slanina se stala symbolem americké snídaně. Kuchaři objevili všestrannost slaniny jako ochucovadla. Slaninový tuk dodává hloubku fazolím, zabaluje datle, obaluje mořské plody. Kousky křupavé slaniny zdobí saláty, burgery i dezerty. Craft bacon movement přinesl renesanci v přípravě slaniny. Malé udírny experimentují s různými druhy dřeva, délkou uzení a speciálními směsmi koření. Vznikají slaniny ochucené javorovým sirupem, pepřem nebo chilli.

Slanina pronikla i do pop kultury. Bacon mania zasáhla Ameriku - od slaninové zmrzliny po slaninové koktejly. Internet zaplavily memy o slanině a vznikl dokonce National Bacon Day.

Kuřecí maso, jablečný ocet, čedar a slanina v USA
Klasické americké snídaně

Klasické americké snídaně

Pancakes (lívance)

Horké, nadýchané a zalité javorovým sirupem – snídaně, která američanům voní dětstvím a sobotními rány bez spěchu. Lívance v americkém podání mají jemně sladkou chuť a jejich struktura drží dokonale vyvážený poměr mezi pevností a měkkostí. Tajemství tkví v kypřícím prášku, který jim dodává ten správný objem, a také v podmáslí, jež zajišťuje lehkost. Každý, kdo si je připravuje doma, má svůj trik. Někteří do těsta přidávají rozpuštěné máslo pro bohatší chuť, jiní zase vyšlehají bílky zvlášť, aby těsto získalo vzdušnost. A pak je tu otázka teploty pánve – příliš horká spálí povrch a uvnitř zůstane syrové těsto, příliš studená udělá placky gumové. Zkrátka chce to cvik a trochu trpělivosti.

Servírování otevírá nekonečné možnosti. Klasická verze s máslem a javorovým sirupem nikdy nezklame, ale borůvky, jahody, čokoládové kousky nebo oříšky dovedou zážitek posunout na úplně jinou úroveň. Někteří milovníci sladko-slané kombinace na ně ještě přihodí pár proužků křupavé slaniny. Pak tu máme velikost. Američané je dělají spíš menší a vyšší, aby se na talíři kupily do malebné věžičky. Naopak v Evropě bývají roztažené a tenčí, což už se blíží spíš palačinkám. Rozdíl v chuti? Zásadní.

Waffles (vafle)

Jsou lehké, ale syté. Křupavé, přitom vláčné uvnitř. Na pohled jednoduché, ale příprava má svoje pravidla. Dobrá vafle potřebuje správný poměr mouky, tuku a vajec, aby vznikl ten správný kontrast mezi křupavým povrchem a měkkým vnitřkem. To, co je dělá tak odlišnými od lívanců, je způsob přípravy. Těsto se nalévá do vroucího železa, kde se peče pod tlakem a získává typický mřížkový vzor. Právě tahle struktura umožňuje, aby se v nich držel sirup, čokoládová omáčka nebo šlehačka. Každé sousto je tak dokonale nasáklé chutí.

V různých částech USA existují rozdílné verze. Belgické vafle jsou vzdušné a lehké, americké bývají hutnější a sladší. A pak jsou tu legendární „chicken and waffles“ – kombinace smaženého kuřete a vaflí polévaných sirupem. Pro někoho nepochopitelné spojení, pro jiného snídaňová nirvána. Jakmile si jednou pořídíte vaflovač, už není cesty zpět. Experimentování s těstem, polevami i způsobem podávání se stane součástí víkendových rán. A jestli se vám povede vafli vytáhnout z formy vcelku a křupavou, víte, že den začal správně.

Hash browns (smažené bramborové placky)

Brambory na snídani? Samozřejmě. Hash browns jsou důkazem, že i ze základních surovin jde vytvořit něco neuvěřitelně dobrého. Strouhané brambory smíchané s trochou soli, pepře a někdy cibule se opékají na másle nebo oleji, dokud se na povrchu nevytvoří dokonalá křupavá krusta. Klíčem je správná technika. Pokud se brambory nesprávně vysuší, zůstane směs příliš vlhká a místo křupavých plátků vznikne bramborová kaše. Na druhou stranu příliš suché těsto se drolí a nedrží pohromadě. Správný poměr vlhkosti je tím, co rozhoduje o úspěchu.

Každý stát v USA má svou variantu. V některých oblastech se hash browns podávají jako jedna velká placka, jinde v drobných kouscích, někdy se do nich přimíchávají další suroviny jako sýr, papriky nebo šunka. Ať už jsou v jakékoli formě, jedno zůstává stejné – když se správně připraví, chutnají naprosto božsky. Kombinace? Nejlepší jsou s vejci a slaninou, případně doplněné kečupem nebo zakysanou smetanou. A když se k nim přidá kousek toastu, je jasné, že den začal správně.

Bagel with cream cheese (bagel se smetanovým sýrem)

V New Yorku je snídaně bez bagelu skoro nemyslitelná. Kulatá houska s dírou uprostřed má svou historii spjatou s židovskými přistěhovalci, kteří ji přinesli do USA na konci 19. století. Od té doby se stala pevnou součástí americké kuchyně. Správně připravený bagel se nejprve krátce povaří ve vodě, teprve potom peče. Díky tomu má hustší a pružnější strukturu, která se nerozpadá ani při bohaté náplni. Krásně křupe zvenku, uvnitř je vláčný a lehce žvýkací.

Nejoblíbenější kombinace je s krémovým sýrem, případně s plátkem uzeného lososa, červenou cibulí a kapary. Někteří ho ale jedí i s arašídovým máslem, medem nebo dokonce míchanými vejci. V New Yorku narazíte na bagelárny na každém rohu a místní mají své jasné favority. Pravý bagel musí být hutný, s lesklým povrchem a jemně sladkou chutí. A pokud ho dostanete ještě teplý přímo z pece, není co řešit.

Bacon and eggs (slanina a vejce)

Základní dvojka, která tvoří páteř americké snídaně. Vejce připravená na jakýkoliv způsob – míchaná, volská oka, sázená – doplněná slaninou opečenou do křupava. Jednoduché, ale geniální. Nejde jen o chuť, ale i o kontrast mezi jemností vajec a křupavostí slaniny. Každý má jiný styl přípravy – někdo preferuje slaninu téměř spálenou, jiný ji nechává lehce nedopečenou. V USA existují dokonce restaurace specializované jen na různé druhy slaniny, kde si můžete vybrat od klasické vepřové po krůtí nebo dokonce vegetariánské alternativy (ale o těch se tady nebavíme). Ke slanině a vejcím patří toasty, hash browns nebo palačinky. A pokud chcete snídani s nádechem luxusu, můžete přidat avokádo nebo sýr.

Tahle snídaně má něco do sebe. Rychlá, sytá a pořádně kalorická – ale přesně taková, jakou si někdy člověk zaslouží.

Co snídají v USA?
Americké sladkosti a dezerty

Americké sladkosti a dezerty

Apple Pie (Jablečný koláč)

Jablečný koláč, synonymum pro americkou pohodu, je víc než jen moučník. Je to vzpomínka na babiččinu kuchyni, hřejivý pocit domova, kus historie zabalený v křehkém těstě. Jeho vůně probudí vzpomínky na podzimní dny a rodinné oslavy. Jednoduchost surovin - jablka, cukr, skořice, máslo - je povýšena na umělecké dílo, když se spojí v dokonalé harmonii chutí. Jablka, hvězdy tohoto koláče, si zaslouží zvláštní pozornost. Každá odrůda přináší svůj osobitý příspěvek. Granny Smith dodávají kyselost, Honeycrisp sladkost, Gala jemnou vůni. Umění pekaře spočívá v jejich správném vyvážení, aby vytvořil koláč, který pohladí chuťové pohárky a zanechá pocit uspokojení.

Křehké těsto, další důležitý prvek, musí být dokonale propečené, zlatavé a křupavé. Máslo je jeho základem, dodává bohatost a vláčnost. Studená voda zajistí, že lepek se nerozvine příliš a těsto zůstane křehké. Pečení je alchymie, kde se jednoduché ingredience proměňují v něco výjimečného. Servírování jablečného koláče je rituál. Horký kus koláče, doplněný kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky, je dokonalý konec každého jídla. Je to pocta jednoduchosti, tradici a chuti, která se předává z generace na generaci.

Cheesecake

Cheesecake, krémový sen v podobě dortu, je oslavou bohatosti a dekadence. Jeho sametová hladkost a bohatá chuť z něj dělají oblíbený dezert po celém světě. Přestože existuje mnoho variací, základní princip zůstává stejný: kombinace krémového sýra, vajec, cukru a křehké sušenkové krusty. Krémový sýr, srdce cheesecaku, je zásadní pro jeho chuť a konzistenci. Philadelphia, Mascarpone, Ricotta, každý přináší své benefity. Množství vaječných žloutků dopomáhá k správné konzistenci. Pečení ve vodní lázni pomáhá k rovnoměrnému propečení a zabraňuje praskání.

Sušenková krusta, základna cheesecaku, dodává křupavost a kontrast k sametovému krému. Drcené sušenky Graham, smíchané s máslem a cukrem, se zapečou a vytvoří pevný základ pro náplň. Jiné sušenky, jako jsou ovesné nebo čokoládové, mohou přidat zajímavý chuťový rozměr. Cheesecake lze ozdobit různými způsoby: ovocem, čokoládovou polevou, karamelem nebo šlehačkou. Každá dekorace dodá cheesecaku unikátní vzhled a chuť. Jedná se o dezert, který se hodí pro každou příležitost, od slavnostních večeří po každodenní potěšení.

Brownies

Brownies, čokoládové pokušení v podobě kostky, jsou synonymem pro útěchu a potěšení. Jejich intenzivní čokoládová chuť a vláčná konzistence z nich dělají oblíbený dezert pro všechny věkové kategorie. Ať je připravíte jakkoliv, brownies vždy uspokojí touhu po sladkém.

Čokoláda, základní ingredience brownies, je zodpovědná za jejich intenzivní chuť. Kvalitní hořká čokoláda dodá brownies hloubku a komplexnost, mléčná čokoláda zjemní jejich chuť. Kakao, další důležitý prvek, zesílí čokoládovou chuť a dodá brownies bohatou barvu. Konzistence brownies je ovlivněna poměrem surovin a způsobem pečení. Množství mouky určuje, zda budou brownies koláčové nebo "žvýkací". Krátká doba pečení zajistí, že brownies zůstanou vláčné, zatímco delší doba pečení je promění v křupavé kostky. Brownies lze obohatit o různé přísady: ořechy, čokoládové kousky, karamelové kousky nebo kávu. Každá přísada dodá brownies unikátní chuť a konzistenci. Jsou ideální pro rychlé a snadné pečení, které potěší každého milovníka čokolády.

Pumpkin Pie (Dýňový koláč)

Dýňový koláč, symbol podzimu. Vzpomínka na sklizeň, vůně koření a teplo rodinného krbu. Jeho bohatá dýňová chuť a kořeněná vůně z něj dělají oblíbený moučník během svátků, ať už jde o Den díkůvzdání nebo Vánoce. Dýně, hlavní složka dýňového koláče, je zodpovědná za jeho charakteristickou chuť a barvu. Dýňové pyré, ať už domácí nebo kupované, se smíchá s kořením, jako je skořice, zázvor, hřebíček a muškátový oříšek, aby se vytvořila bohatá a aromatická náplň.

Koření hrají v dýňovém koláči nenahraditelnou roli. Skořice zajišťuje sladkost, zázvor pikantnost, hřebíček hloubku a muškátový oříšek teplou vůni. Správná kombinace koření je tajným receptem na dokonalý dýňový koláč. Křehké těsto, podobné jako u jablečného koláče, je nezbytné pro úspěch dýňového koláče. Těsto musí být tenké, křehké a dobře propečené, aby udrželo bohatou dýňovou náplň. Dýňový koláč je dokonalý dezert pro chladné podzimní dny, který zahřeje tělo i duši.

Pecan Pie (Pekanový koláč)

Pekanový koláč, luxusní dezert s ořechovou chutí, je oslavou bohatství a dekadence. Jeho karamelová náplň plná křupavých pekanových ořechů z něj dělá oblíbenou pochoutku v jižních státech USA. Je to koláč pro zvláštní příležitosti, který potěší každého milovníka ořechů. Pekanové ořechy, hvězdy tohoto koláče, dodávají bohatou ořechovou chuť a křupavou texturu. Jejich sladká, máslová chuť se skvěle doplňuje s karamelovou náplní. Pekanové ořechy jsou symbolem jižanské pohostinnosti a tradice.

Karamelová náplň, základ pekanového koláče, je vyrobena z cukru, másla, vajec a sirupu. Vařením těchto ingrediencí vznikne hustá, lepkavá a karamelová hmota, která obalí pekanové ořechy a vytvoří neodolatelnou chuť. Křehké těsto, stejně jako u ostatních koláčů, je nezbytné pro úspěch pekanového koláče. Těsto by mělo být tenké, křehké a dobře propečené, aby udrželo bohatou karamelovou náplň a pekanové ořechy. Pekanový koláč je dokonalý dezert pro sváteční oslavy a zvláštní příležitosti, který zanechá trvalý dojem.

Americké dezerty
Regionální speciality v USA

Regionální speciality v USA

Clam Chowder

New England Clam Chowder vypráví příběh přežití prvních osadníků na drsném pobřeží Massachusetts. Původně prosté jídlo rybářů se vyvinulo v ikonickou polévku, která zahřívá tělo i duši během chladných zimních měsíců. Spor o "správnou" přípravu Clam Chowder rozdělil východní pobřeží. Boston trvá na husté, smetanové verzi, zatímco Rhode Island preferuje čirý vývar. Manhattan šokoval kulinářský svět přidáním rajčat - v Maine dokonce v 30. letech přijali zákon zakazující jejich použití v chowder.

Každá přímořská restaurace od Maine po Connecticut tvrdí, že připravuje tu nejautentičtější verzi. Tajemství údajně spočívá v čerstvosti mušlí, typu brambor a přesném poměru smetany. Pravda je, že nejlepší chowder vzniká z místních ingrediencí a generacemi předávaných receptů. Ve skutečnosti jde o souhru detailů - správně restovaná slanina uvolní tuk pro zjemnění cibule, brambory musí být akorát měkké, aby zahustily polévku, ale nerozvařily se. Mušle se přidávají až nakonec, aby zůstaly křehké. Smetana se nikdy nesmí vařit.

Gumbo

V jediném hrnci gumba se mísí tři kontinenty - africká okra, francouzské techniky a indiánské filé z sassafrasových listů. Tato polévka-vývar-dušenina představuje esenci louisianské kreolské kuchyně. Základ tvoří roux - směs mouky a tuku smažená do tmavě čokoládové barvy. Tento proces trvá až hodinu neustálého míchání. Místní kuchaři říkají, že správné roux vyžaduje "paži z oceli a srdce z másla".

Každá rodina v New Orleans má svůj recept, každá čtvrť svůj styl. Kreolské gumbo obsahuje rajčata a mořské plody, cajunské verze sází na kuře a andouille klobásu. Spory o "pravé" gumbo jsou stejně vášnivé jako debaty o jazz music. Gumbo symbolizuje pohostinnost louisianské kultury. Vařilo se ve velkých kotlích pro celou komunitu, přidávalo se do něj vše, co bylo po ruce. I dnes platí nepsané pravidlo - když se vaří gumbo, dveře zůstávají otevřené pro nečekané hosty.

Philly Cheesesteak

Pat's a Geno's - dva konkurenční podniky na křižovatce v jižní Philadelphii vedou již desítky let svatou válku o to, kdo vytvořil dokonalý cheesesteak. Realita? Oba stánky vznikly z pouličního prodeje hovězích sendvičů italských přistěhovalců. Umění cheesesteaku spočívá v synchronizaci. Tenké plátky hovězího se musí osmahnout přesně tak, aby zůstaly šťavnaté. Cibule karamelizuje do zlatova, sýr se rozpouští ve správný moment. Vše končí v křupavé housce, která udrží šťávu, ale nezměkne.

Objednávání cheesesteaku má vlastní jazyk. "Whiz wit" znamená se sýrovou omáčkou Cheez Whiz a smaženou cibulí. "Provolone witout" značí provolone sýr bez cibule. Místní poznají turistu podle toho, jak dlouho mu trvá složit objednávku. Debata o "autentickém" cheesesteaku pokračuje. Původní verze používala pouze hovězí a cibuli. Sýr se přidal později - někteří přísahají na Cheez Whiz, jiní na provolone nebo american cheese. Pravda je, že nejlepší cheesesteak je ten, který máte právě v ruce.

Juicy Lucy

Minneapolis rozdělují dvě legendy - Matt's Bar a 5-8 Club. Oba tvrdí, že vynalezli burger s roztaveným sýrem uvnitř masa. Matt's jej píše "Jucy" (bez 'i'), což prý byla původní pravopisná chyba, která se stala ochrannou známkou. První kousnutí do Jucy Lucy vyžaduje opatrnost. Horký sýr uvnitř burgeru funguje jako láva - nespočet netrpělivých strávníků si spálilo patro. Místní vědí, že musí počkat pár minut a pak jemně propíchnout burger, aby unikla pára.

Technika přípravy je klíčová - dva tenčí plátky masa se spojí kolem plátu amerického sýra. Okraje se musí dokonale zatěsnit, jinak sýr během smažení vyteče. Správná Jucy Lucy by měla při rozkrojení vytéct jako horká fontána. Minneapolis hrdě brání svůj vynález před imitátory. Podobné burgery se objevily po celé zemi, ale podle místních jim chybí duše. Pravá Jucy Lucy patří do chladných minnesotských večerů, kdy roztavený sýr zahřeje až do morku kostí.

Fish tacos

San Diego přivedlo fish tacos do mainstreamu americké kuchyně, ale jejich kořeny sahají do mexické Baja California. Rybáři je připravovali přímo na plážích z čerstvého úlovku. Kombinace křupavé ryby, krémové omáčky a čerstvé zeleniny se stala legendou. Dokonalý fish taco začíná výběrem ryby - treska nebo mahi-mahi v lehkém pivním těstíčku, smažená do zlatova. Kukuřičná tortilla musí být čerstvá a lehce ogrilovaná. Zelné saláty, krémová chipotle omáčka a čerstvý koriandr vytváří symfonii chutí.

Taco stánky lemují pláže jižní Kalifornie. Každý má svůj styl - někde přidávají mango salsu, jinde avokádovou pěnu. Surfaři přísahají, že nejlepší fish tacos najdete v pojízdných stáncích, které se objevují za úsvitu u nejlepších surfařských spotů. V posledních letech se fish tacos staly předmětem kulinářské evoluce. Šéfkuchaři experimentují s různými druhy ryb, asijskými vlivy a fermentovanými omáčkami. Ale srdce dish tacos zůstává v jednoduchosti - čerstvá ryba, jednoduché ingredience a oceánská bríza.

Americké kulinářské speciality