Rozmanitý svět francouzských chutí. Provence voní bylinkami, Alsasko hýří sýry, a Bretaň nabízí čerstvé mořské plody. Tajemství tkví v kvalitních surovinách a pečlivé přípravě. Francouzská kuchyně vás okouzlí svou harmonií chutí i rozmanitostí.
Kokosové makronky jsou dokonalou kombinací křupavého povrchu, vláčného středu a jemného krému. Pochází z francie, kde makronky tvoří jeden z nejoblíbenějších dezertů, podávaný v nespočtu různých provedení. Kokos dodává exotickou chuť, která skvěle ladí s vanilkovým krémem.
Palačinky jsou lehkým a univerzálním pokrmem, který si získal oblíbu po celém světě. Tento jednoduchý recept je snadno upravitelný a zaručuje nadýchané a jemné palačinky. Palačinky, známé jako crêpes, pocházejí z Bretaně na severozápadě Francie. Tradičně se podávají s jednoduchou citronovo-cukrovou náplní nebo jako slané varianty z pohankové mouky.
Zdravé banánové palačinky jsou jednoduchým, chutným a výživným pokrmem. Přebírají sladkost z banánů, vlákninu z ovesných vloček a bílkoviny z vajec. Tento recept je stvořený pro zdravou snídani nebo svačinu.
Francouzská kuchyně je ztělesněním chuťové elegance. Od křupavého croissantu po rafinované omáčky, každé jídlo vypráví příběh vášnivých tradic. Víno, sýry a čerstvé suroviny tvoří základ této světově proslulé gastronomie. Začněte svou kulinářskou cestu do Francie.
Francouzská kuchyně je symbolem elegance, harmonie chutí a důrazu na kvalitu. Abychom mohli vytvořit jídla, která tuto pověst potvrzují, je třeba mít po ruce správné ingredience. Spíž inspirovaná francouzskou kulinářskou tradicí není přeplněná, ale obsahuje pečlivě vybrané suroviny. Ty vám umožní zvládnout vše od jednoduchých večeří až po gurmánské zážitky. Francouzská kuchyně staví na jednoduchých, ale kvalitních ingrediencích. Pokud máte základní suroviny vždy po ruce, snadno vykouzlíte jídla, která zachytí ducha francouzského stolování.
Máslo je v této kuchyni absolutním základem. Používá se téměř všude – do omáček, pečiva i na smažení. Na francouzských trzích se rozlišuje máslo sladké a slané (beurre doux a beurre demi-sel). Slané máslo dodá pokrmům hloubku, sladké je zase nenahraditelné při pečení. Jeho kvalita ovlivňuje výsledek, proto sáhněte po másle s vysokým obsahem tuku, které má jemnou, smetanovou chuť.
Víno není jen nápoj, ale také ingredience. Červené, bílé nebo růžové – každé má své místo. Červené víno obohatí pokrmy jako boeuf bourguignon nebo coq au vin, bílé je základem pro ryby a lehčí omáčky. Nejde o to používat nejdražší víno, ale takové, které byste si rádi nalili do sklenky.
Bylinky jsou jako podpis každého pokrmu. Tymián, rozmarýn, petržel, estragon a levandule tvoří základní sestavu. Provence bylinky, směs obsahující tymián, oregano, rozmarýn a bazalku, jsou symbolem jihofrancouzské kuchyně. Bylinky se používají čerstvé i sušené, ale čerstvé vždy přidávají intenzivnější vůni a chuť.
Francie je zemí sýrů, od jemného brie až po intenzivní roquefort. Ve francouzské kuchyni se sýry využívají nejen na zakončení jídla, ale také jako ingredience. Gruyère a comté jsou základními složkami fondue nebo gratinovaných pokrmů. Camembert se peče, kdežto chèvre (kozí sýr) ozvláštňuje saláty a koláče.
Francouzská smetana je hustá, bohatá a jemná. Crème fraîche je mírně nakyslá a používá se do omáček, polévek nebo dezertů. Přidává krémovou konzistenci a zdůrazňuje chuť ostatních surovin. Na rozdíl od běžné smetany se dobře mísí s horkými pokrmy, aniž by se srazila.
Francouzské pečivo a dezerty stojí na mouce typu T45 nebo T55. Tato hladká mouka má nižší obsah lepku, což je výborné pro křehké pečivo, croissanty nebo bagety. Dobrá mouka je základem všeho, co se v kuchyni peče – od quiche Lorraine po slavné éclairs.
Olivový olej přináší chuť Provence do každého pokrmu. Používá se na saláty, ryby, zeleninu i marinády. Nejlepší je extra panenský, který má výraznou chuť a skvěle se hodí i do studené kuchyně. Francouzské recepty s olivovým olejem často reflektují lehčí středomořský styl.
Ve francouzské kuchyni je chléb mnohem víc než příloha. Bageta je neodmyslitelným doplňkem k polévkám, sýrům nebo paštikám. Na stole se podává vždy čerstvá, často ještě teplá. Kromě baget jsou oblíbené i rustikální chléb pain de campagne nebo máslové briošky.
Francouzské pečivo | Popis |
---|---|
Bageta (Baguette) | Dlouhý a úzký chléb s křupavou kůrkou a měkkou střídou, základní součást francouzského stolování. |
Croissant | Máslový, vrstvený rohlík ve tvaru půlměsíce, oblíbený k snídani. |
Brioška (Brioche) | Sladký máslový chléb s jemnou texturou, často ochucený vanilkou nebo citronem. |
Pain au Chocolat | Máslové těsto s čokoládovou náplní, podobné croissantu. |
Pain de Campagne | Rustikální venkovský chléb, obvykle s křupavou kůrkou a hutnou střídou. |
Éclair | Podlouhlé pečivo z odpalovaného těsta plněné krémem a polité čokoládovou polevou. |
Chouquette | Lehké pečivo z odpalovaného těsta posypané perlovým cukrem. |
Tarte Tatin | Obrácený koláč s karamelizovanými jablky na máslovém těstě. |
Pain aux Raisins | Máslové pečivo ve tvaru spirály, plněné rozinkami a žloutkovým krémem. |
Madeleine | Malé máslové koláčky ve tvaru mušle, oblíbené ke kávě nebo čaji. |
Financier | Mandlové koláčky s lehce křupavou kůrkou, často pečené ve tvaru obdélníku. |
Galette | Placka z křehkého těsta, obvykle plněná ovocem nebo zeleninou. |
Clafoutis | Dezert podobný pudinku, obvykle s třešněmi nebo jiným ovocem. |
Fougasse | Placka z chlebového těsta, často ochucená olivami, bylinkami nebo sýrem. |
Canelé | Malé pečivo s karamelizovanou kůrkou a měkkým vnitřkem, obvykle ochucené rumem a vanilkou. |
I když francouzská kuchyně není známá pálivostí, koření jako muškátový oříšek, skořice nebo hřebíček hrají v receptech důležitou roli. Používají se s rozvahou a vždy podporují hlavní suroviny, místo aby je přehlušily.
Domácí vývar je stavebním kamenem francouzských omáček a polévek. Hovězí, kuřecí nebo rybí vývar dodávají hloubku chutí. Francouzská kuchyně má také zálibu v demi-glace, což je redukovaný hovězí vývar používaný jako základ pro mnoho receptů.
Francouzská hořčice, především dijonská, je univerzálním dochucovadlem. Používá se do salátových dresinků, marinád i omáček. Její výrazná, ale vyvážená chuť podtrhuje charakter mnoha pokrmů.
Kvalitní čokoláda je nezbytná pro francouzské dezerty, jako je mousse au chocolat nebo pain au chocolat. Vysoký obsah kakaa zaručuje intenzivní chuť a krémovou konzistenci.
Francouzská kuchyně stojí na kvalitě sezónní zeleniny. Cibule, česnek, rajčata, mrkev a pórek tvoří základ mnoha pokrmů. Zároveň hrají zeleninové směsi, jako je ratatouille, důležitou roli v jednoduchých a zdravých receptech.
Zelenina | Francouzská jídla |
---|---|
Cibule | Francouzská cibulačka, Ratatouille, Coq au Vin |
Česnek | Bouillabaisse, Aioli, Escargots de Bourgogne |
Rajčata | Ratatouille, Provençalské rajčata, Bouillabaisse |
Mrkev | Boeuf Bourguignon, Pot-au-Feu, Cassoulet |
Pórek | Vichyssoise, Pot-au-Feu, Tarte aux Poireaux |
Brambory | Gratin Dauphinois, Pommes Frites, Aligot |
Lilek | Ratatouille, Tian, Baba Ganoush |
Zucchini (cuketa) | Ratatouille, Tian, Zucchini Farcis |
Papriky | Ratatouille, Piperade, Poulet Basquaise |
Fenykl | Bouillabaisse, Salade de Fenouil, Gratinovaný fenykl |
Špenát | Quiche Florentine, Soufflé aux Épinards, Omelette aux Épinards |
Červená řepa | Salade de Betteraves, Tarte Tatin z řepy, Velouté z červené řepy |
Chřest | Chřestová polévka, Chřest s holandskou omáčkou, Salade d'Asperges |
Zelené fazolky | Salade Niçoise, Haricots Verts s máslem, Cassoulet |
Kapusta | Potée Lorraine, Chou Farci, Zelná polévka |
Vejce jsou nezbytná pro přípravu quiche, soufflé nebo crème brûlée. Důraz se klade na jejich čerstvost, která ovlivňuje strukturu i chuť pokrmů.
Citrony, limetky a vinné octy přidávají svěží kyselost a vyvažují bohaté chutě. Balsamikový ocet se používá méně než jeho vinné varianty, které jsou lehčí a univerzálnější.
Francie je nejen zemí vína a sýrů, ale i místem neuvěřitelné rozmanitosti chutí. Každý region má své specifické ingredience, recepty a postupy, které reflektují historii, podnebí a geografii dané oblasti. Tento přehled vám představí, jak se francouzské regiony vyznačují svými kulinářskými specialitami.
Alsasko na severovýchodě Francie nabízí jedinečnou kombinaci francouzských a německých vlivů. Oblast je známá svými vydatnými pokrmy a využíváním zelí, brambor a masa. Tradiční jídla zahrnují choucroute garnie, tedy zelí s klobásami a vepřovým masem, a slaný koláč flammkuchen, který připomíná tenkou pizzu se smetanou, cibulí a slaninou. Alsasko je také domovem skvělých bílých vín, jako je riesling nebo gewürztraminer, které dokonale ladí s místními specialitami.
Na severozápadě Francie leží Bretaň, oblivněná blízkostí Atlantiku. Ve zdejší kuchyni jsou zastoupeny mořské plody. Pokrmy jako moules-frites (slávky s hranolky) nebo čerstvě grilované ryby jsou běžnou součástí jídelníčku. Z Bretaně pocházejí také slavné pohankové palačinky galettes, které se plní sýrem, šunkou nebo vejci. Sladkou variantou jsou máslové crêpes, často podávané s karamelem nebo čerstvým ovocem.
Normandie, ležící severně od Paříže, miluje bohaté krémové chutě. Region je proslulý svými jablkovými sady, které dodávají základ pro výrobu cidru, calvadosu a dezertů, jako je tarte tatin. Normandská kuchyně hojně využívá máslo a smetanu, což je patrné v pokrmech jako sole meunière nebo chicken à la normande, kde se kuře dusí v omáčce z calvadosu a smetany. Mezi slavné sýry patří camembert, livarot a pont-l’évêque.
Burgundsko je jedním z nejikoničtějších regionů francouzské kuchyně, a to díky svým vínům a tradičním pokrmům. Hlavními hvězdami jsou zdejší červená vína, která doprovázejí jídla jako boeuf bourguignon (hovězí dušené ve víně) nebo coq au vin. Dalšími poklady tohoto regionu jsou černé lanýže a dijonská hořčice, které se využívají jako základ pro mnoho omáček. A nesmíme zapomenout na escargots de Bourgogne, šneky podávané s máslem, česnekem a bylinkami.
Na jihu Francie se nachází Provence, region s teplým středomořským podnebím. Zdejší kuchyně je lehká, plná čerstvé zeleniny, olivového oleje a aromatických bylinek. Mezi nejoblíbenější jídla patří ratatouille, zeleninová směs s lilkem, cuketou a rajčaty, nebo bouillabaisse, bohatá rybí polévka z přístavu Marseille. Kuchyně Provence má své speciality jako tapenáda (pasta z oliv a kaparů) a sladké dezerty z mandlí a medu.
Akvitánie na jihozápadě Francie je známá svou láskou k husím a kachním produktům. Zde se připravuje nejjemnější foie gras, které je považováno za luxusní delikatesu. Kromě toho se region pyšní výborným Armagnacem, což je druh brandy, a červenými víny z Bordeaux. Oblast také nabízí sladkosti, jako je canelé, malé pečivo s karamelizovaným povrchem a jemným vnitřkem.
Korsika je ostrovem, který přináší do francouzské kuchyně svou jedinečnost. Zdejší jídla odrážejí vliv středomořské kuchyně s důrazem na místní produkty. Oblíbenými ingrediencemi jsou kaštany, které se používají do polévek a dezertů, a korsické klobásy z divočáků. Korsické sýry, jako je brocciu, jsou základem mnoha receptů, včetně slaných koláčů a dezertů jako fiadone, což je lehký tvarohový koláč.
Lyon se nachází v srdci Francie a je považován za hlavní město gastronomie. Místní kuchyně je zaměřena na jednoduché, ale bohaté pokrmy. Speciality jako quenelles (knedlíčky z rybího nebo masového pyré) nebo salade lyonnaise (salát s křupavou slaninou a pošírovaným vejcem) jsou ukázkou Lyonu. Lyon se také pyšní tradičními bouchons, malými restauracemi nabízejícími autentická jídla.
V oblasti Alp se nachází Savojsko, které je proslulé svými sýry a vydatnými pokrmy. Zdejší kuchyně je ideální pro zimní večery – fondue savoyarde (rozpuštěný sýr s vínem), raclette nebo tartiflette, což je zapékaný pokrm z brambor, sýru reblochon, slaniny a cibule. Savojsko je také domovem skvělých bílých vín, která perfektně doplňují zdejší sýrové speciality.
Oblast Loiry je známá jako „zahrada Francie“, díky bohaté úrodě ovoce a zeleniny. Region nabízí lehké a elegantní pokrmy, jako je rillettes (paštika z masa nebo ryb) a místní sladké speciality, například tarte tatin. Údolí Loiry je také domovem vynikajících bílých vín, která se perfektně párují s místními pokrmy.
Francouzská kuchyně není jen o vynikajících ingrediencích, ale také o dokonalé technice, která povyšuje obyčejné suroviny na mistrovská díla. Francouzští kuchaři si zakládají na preciznosti, estetice a harmonii chutí. Každý krok, každý pohyb nože a každá kapka omáčky jsou součástí procesu, který proměňuje vaření v zážitek.
Francouzská kuchyně je světem plným rozmanitých chutí. Každý z následujících pokrmů odráží umění francouzských kuchařů, francouzskou historii, geografii a kulturu. Ochutnávka těchto klenotů je jako cesta po Francii – nezapomenutelný zážitek, který spojuje radost z jídla a poznávání nového.
Coq au Vin je jedním z nejznámějších pokrmů francouzské kuchyně. Tento rustikální recept spojuje kohouta (kuře), červené víno, slaninu, houby a aromatickou zeleninu. Původně se vařilo jen kohouta, dnes se používá běžné kuřecí maso. Tento pokrm je důkazem francouzského umění přeměnit jednoduché suroviny na delikátní jídlo.
Ratatouille je slavný pokrm z Provence, který v sobě kombinuje jednoduchost a bohatství chutí. Obsahuje lilky, cukety, rajčata, papriky a bylinky z Provence. Vše se pomalu dusí, aby se chutě spojily. Tento pokrm je skvělým příkladem francouzské lásky k čerstvé a sezónní zelenině.
Tato bohatá rybí polévka pochází z přístavu Marseille. Bouillabaisse kombinuje různé druhy ryb, mořských plodů, zeleninu a aromatické koření. Podává se s bagetou a speciální omáčkou rouille, která dodává pikantní nádech. Bouillabaisse je dokonalým příkladem kuchyně inspirované mořem.
Slavné francouzské pokrmy z ryb | Popis |
---|---|
Sole Meunière | Jednoduchý a delikátní pokrm z mořského jazyka smaženého na másle s citronovou omáčkou a petrželkou. |
Truite aux Amandes | Pstruh připravený s máslem a mandlemi, podávaný s jemnou omáčkou. |
Lotte à l'Américaine | Pokrm z ďasa vařeného v omáčce z rajčat, brandy, vína a bylinek. |
Rillettes de Poisson | Paštika z rybího masa, často z lososa nebo tresky, ochucená bylinkami a smetanou. |
Brandade de Morue | Krémová směs z tresky, brambor, česneku a olivového oleje, oblíbená v Provence. |
Cabillaud à la Provençale | Treska připravená s rajčaty, česnekem, olivami a bylinkami z Provence. |
Filet de Bar en Croûte de Sel | Mořský vlk pečený v solné krustě, která udržuje šťavnatost a intenzivní chuť. |
Saumon en Papillote | Losos pečený v papilotě (balíčku) s bylinkami, zeleninou a bílým vínem. |
Rouget à la Niçoise | Parmice připravená s olivami, kapary a rajčaty, typická pro oblast Nice. |
Soupe de Poisson | Hustá rybí polévka podávaná s krutony a česnekovou omáčkou rouille. |
Turbot au Beurre Blanc | Kambala podávaná s jemnou omáčkou z bílého vína, másla a šalotky. |
Escalopes de Saumon | Plátky lososa opékané na másle, podávané s citronovou omáčkou. |
Raie au Beurre Noir | Křídlovec připravený s hnědým máslem, kapary a octem. |
Haddock à la Crème | Uzená treska podávaná s bohatou smetanovou omáčkou. |
Bar à la Bordelaise | Mořský vlk pečený s červeným vínem, šalotkou a bylinkami podle tradiční receptury z Bordeaux. |
Cassoulet je sytý pokrm z bílých fazolí, kachního nebo vepřového masa a klobás. Tento recept pochází z regionu Languedoc a je ztělesněním rustikální kuchyně. Vaří se pomalu, což umožňuje propojení chutí. Cassoulet prohřeje během dlouhých chladných zimních večerů.
Quiche Lorraine pochází z regionu Lotrinsko a je známý svou kombinací máslového těsta, smetany, vajec a slaniny. Tento slaný koláč je nejen snadno připravitelný, ale také univerzální – můžete ho podávat jako předkrm, hlavní chod nebo lehký oběd.
Crème Brûlée je jedním z nejslavnějších francouzských dezertů. Jemný vanilkový krém s karamelizovanou cukrovou kůrkou vytváří jedinečnou kombinaci. Původ tohoto dezertu není zcela jasný, ale dnes je symbolem francouzské cukrařiny.
Francie je známá svou odvahou experimentovat, což dokazují escargots – šneci podávaní s máslem, česnekem a bylinkami. Tento pokrm je oblíbený zejména v Burgundsku a často se podává jako předkrm. Chuť je jemná a máslová, což z něj činí nečekaně lahodnou delikatesu.
Tartiflette pochází ze Savojských Alp a je připravena z brambor, sýra reblochon, slaniny a cibule. Tento pokrm je důkazem toho, jak sýry dominují francouzské kuchyni. Tartiflette je dokonalým společníkem na horských chatách po dni stráveném na svazích.
Typické francouzské alpské pokrmy | Popis |
---|---|
Fondue Savoyarde | Rozpuštěný směs sýra, bílého vína a česneku, do které se namáčí kousky chleba. |
Raclette | Tradiční pokrm z roztaveného sýra, podávaný s bramborami, nakládanou zeleninou a masem. |
Diots de Savoie | Savojske klobásy z vepřového masa, často dušené ve víně nebo podávané s bramborovou kaší. |
Crozets | Malé čtvercové těstoviny z pohankové mouky, obvykle zapékané se sýrem. |
Gratin Savoyard | Bramborový gratin s vrstvami sýra, smetany a někdy i česneku. |
Pela | Tradiční pokrm podobný Tartiflette, ale připravovaný na pánvi, obsahující brambory, cibuli, slaninu a sýr Reblochon. |
Farcement | Sladko-slaný nákyp z brambor, rozinek, švestek, slaniny a koření, typický pro Savojsko. |
Potée Savoyarde | Vydatný dušený pokrm z vepřového masa, klobás, zelí a brambor. |
Gâteau de Savoie | Lehký piškotový dort z oblasti Savojska, často podávaný s marmeládou nebo šlehačkou. |
Charcuterie Savoyarde | Výběr uzenin a masových specialit, často servírovaných s chlebem a sýrem. |
Matouille | Pokrm z brambor a sýra Tomme de Savoie, pomalu roztaveného do krémové konzistence. |
Soupe Savoyarde | Hutná polévka z brambor, sýra, cibule a bílého vína. |
Röstis Savoyards | Křupavé bramborové placky, někdy obohacené o sýr nebo šunku. |
Beignets de Pommes de Terre | Smažené bramborové placky nebo koule, ochucené bylinkami a česnekem. |
Tomme au Four | Sýr Tomme pečený v troubě, podávaný s chlebem nebo bramborami. |
Soufflé je francouzská specialita, která spojuje lehkost a chuť. Může být sladké (čokoládové nebo vanilkové) nebo slané (se sýrem nebo bylinkami). Úspěch soufflé spočívá v jeho nadýchané konzistenci, které je dosaženo díky precizní technice šlehání bílku.
I když je croissant v dnešní době dostupný po celém světě, jeho kořeny spočívají ve Francii. Tento máslový rohlík, připravovaný z vrstveného těsta, je neodmyslitelnou součástí každé francouzské snídaně. Croissant je ukázkou francouzského pekařského mistrovství.
Tarte Tatin je dezert, který vznikl náhodou. Sestry Tatinovy údajně nechaly karamelizovat jablka a místo ztráty surovin vytvořily tento slavný obrácený koláč. Máslové těsto a sladká karamelová jablka dělají z Tarte Tatin oblíbený dezert.
Foie Gras, jemná husí nebo kachní játra, je jedním z nejluxusnějších pokrmů francouzské kuchyně. Připravuje se pečením, dušením nebo jako paštika a často se podává s ovocnými kompoty nebo čerstvým chlebem. Foie Gras je oblíbené především při slavnostních příležitostech.
Galettes jsou tradiční pohankové palačinky z Bretaně, plněné slanými náplněmi, jako je šunka, sýr a vejce. Tento pokrm je lehký, ale vydatný, a představuje jednu z nejoblíbenějších bretaňských specialit.
Francouzská vína podtrhuje a zvýrazňuje chutě pokrmů. Tradice výroby vína je ve Francii hluboce zakořeněná a každý region má své typické odrůdy a vinařské postupy. Víno doprovází všechny chody – od aperitivu přes hlavní jídlo až po dezert. Ve francouzské kuchyni je víno také častou přísadou v receptech.
Francie je bezpochyby zemí sýrů. Produkuje více než 400 druhů, každý s unikátním charakterem, chutí a historií. Sýry jsou nedílnou součástí francouzské kultury a gastronomie – jsou podávány samostatně, v pokrmech, jako příloha i dezert.
Kravské mléko je i ve Francii nejpoužívanější surovinou pro výrobu sýrů. Tato mléka poskytují bohatou a smetanovou chuť.
Ovčí mléko má vyšší obsah tuku a bílkovin, což dává sýrům intenzivní a plnou chuť.
Kozí sýry (chèvre) jsou oblíbené pro svou lehkost, svěžest a jemně kyselou chuť.