12 tipů jak zařadit pesto do jídelníčku

Pesto nepatří jen do těstovin. Přesto tam končí nejčastěji a to je docela trochu škoda. Tahle aromatická směs bylinek, oleje, oříšků a sýra má překvapivě všestranné využití. Uplatní se jako ochucovadlo, základ i zálivka. Umí doplnit chuť, zvýraznit vůni a propojit suroviny.

Na rozdíl od některých módních rychlokvašek, pesto v kuchyních září už poměrně dlouho. A není se co divit. Nabízí intenzitu bez složitosti. Je srozumitelné, skladné, variabilní. V lednici vydrží dny, v jídle způsobí okamžitý efekt. Nejsou potřeba hodiny času ani hromady surovin. Stačí lžička. Nebo dvě. Přesto pesto zůstává trochu nevyužité a mnoho lidí neví jak jej kreativně využít a pak jej tedy používá pořád stejně. Mají pesto zafixované jen jako omáčku na špagety. Možností je přitom výrazně víc. Pesto se uplatní u snídaně, oběda i večeři. V teplé i studené kuchyni. V kombinaci s vejcem, rybou, zeleninou, pečivem i sýrem...

Otázka nezní „proč pesto“, ale jak často a s čím. A o tom pojednává tento text. Nabízí tucet konkrétních nápadů, které vám snad poskytnou inspiraci.

Snídaně a pesto

Toust s pestem a vejcem

Toust s pestem a vejcem

Jednoduché, ale trefné. Toust, vejce, pesto. Tři věci, které si navzájem nepřekážejí. Spíš se sejdou v momentě, kdy to člověk nejvíc ocení, ráno, kdy není nálada na dlouhé vaření a přitom nechce zase sladkou snídani. Chleba by měl být opečený dozlatova, vejce vařené nanejvýš šest minut. A pesto? Stačí tenká vrstva, ale musí přijít ještě na horký toust, aby pustilo vůni. Na vrch se dá nasekaná pažitka nebo pár lístků rukoly. Trochu pepře. Kdo si potrpí na kyselost, může přidat kapku citronu. Výsledek je lehký, ale sytý. Zasytí, nezatíží. Hodí se pro dny, kdy člověk nechce začínat jen kafem, ale ani se hned nepouštět do velkých jídel.

Slané muffiny s pestem a sýrem

Slané muffiny s pestem a sýrem

Někdo si peče rohlíky. Někdo muffiny. A pokud jde o rychlou snídani, která se dá jíst i cestou do práce, vyhrávají jednoznačně ty druhé. V těstě je víc bílkovin, míň prázdných sacharidů a hlavně se dají se napéct do zásoby. Pesto v muffinech nechutná tak výrazně, ale rozhodně jej poznáte. Propojí chuť těsta se sýrem a postará se o to, že těsto zůstane vláčné i druhý den. Sýr může být eidam, čedar, nebo niva. Když se do těsta přidá špetka sušených rajčat nebo dýňová semínka, posune se výsledek ještě o patro výš. Muffiny kromě snídaně zládnou i svačinu a hlavně nevypadají dietně, ale přitom nejsou těžké.

Omeleta s pestem a rajčaty

Omeleta s pestem a rajčaty

Když chce člověk ráno vynechat pečivo, ale hlad už klepe na dveře, stačí tři vejce, pár rajčat a lžíce pesta. Omeleta se dá udělat během pár minut. V jedné pánvičce bez zbytečných okolků. Pesto se může přimíchat rovnou do rozšlehaných vajec nebo se přidá až nakonec. Záleží zda máte rádi barvu uvnitř nebo na povrchu. Cherry rajčata je dobré nakrájet a přidat až do hotové omelety. Nepustí tolik vody a neudělají z jídla kaši. Kombinace vajec, pesta a rajčat je silná v jednoduchosti. Každá složka má své místo. Vejce zasytí, pesto ochutí, rajčata dodají šťávu.

Bageta s pestem a mozzarellou

Bageta s pestem a mozzarellou

Navenek to vypadá jako sendvič. Ve skutečnosti je to dost důstojná snídaně, která člověka nevyžene po hodině znovu do kuchyně. Teplá bageta, čerstvé pesto, mozzarella. K tomu hrnek silného čaje nebo filtrované kávy. A den může začít. Bagetu je dobré nejdřív nahřát nebo krátce opéct. Krusta změkne, střídka dostane chuť. Pesto se nanáší rovnou na obě poloviny. Mozzarella stačí krátce zapečená, ať se z ní stane mléčná kaluž. Kdo ji nemusí, může sáhnout po burratě nebo ricottě. Kdo chce přidat bílkoviny, může do bagety vmáčknout plátek prosciutta nebo vajíčko natvrdo. Všechno drží pohromadě díky pestu.

Obědy a pesto

Těstoviny s pestem a kuřetem

Těstoviny s pestem a kuřetem

Tuhle kombinaci asi znamé všichni. Zachrání když není moc času, ale člověk má hlad. Když už se vytahuje pánev, chce to něco rychlého, ale ne nudného. A přesně v tu chvlíli zazáří pesto. Kuřecí prsa nakrájená na proužky, krátce opečená, žádné dušení. Těstoviny uvařit tak, aby zůstaly trochu na skus. Pak je všechno potřeba spojit dřív, než vychladne. Pesto se vmíchá až nakonec, při vypnuté plotně. Zbytkové teplo stačí. Sýr není nutností, ale když do receptu propašujete kvalitní parmazán, nikdo se zlobit nebude. Na talíři to vypadá jednoduše. Ale všechno do krásně sebe zapadá. Můžete naložit do krabičky a ohřát v práci v mikrovlnka. Kdo chce přidat zeleninu, doporučuju cuketu nebo listový špenát.

Zapečené cukety s pestem

Zapečené cukety s pestem

Z cukety se dá udělat sto věcí, ale většina lidí skončí u koleček na grilu. Přitom když se rozkrojí podélně, vydlabe a naplní, vznikne jídlo, které na rozdíl od gratinované zeleniny drží tvar i druhý den. Náplň nemusí být složitá. Stačí pesto, nastrouhaný sýr a trochu rýže, bulguru nebo kuskusu. Když je po ruce zbytek pečeného masa, tím líp. Cukety se předpečou jen lehce, aby nebyly rozměklé. Pak se naplní, posypou sýrem a pošlou zpátky do trouby. K tomu stačí pár kapek citrónu nebo lžíce jogurtu. A pokud by vám náhodou zůstal zbytek, dá se klidně sníst večer nebo druhý studený. Chutná pořád stejně báječně.

Pesto pizza s rajčaty a sýrem

Pesto pizza s rajčaty a sýrem

Rajčatový základ zná každý. Ale když se na těsto místo něj natře pesto, změní se všechno. Chuť, barva i vůně. Kdo to jednou zkusí, bude se ptát, proč to neudělal dřív. Na pizzu stačí opravdu tenká vrstva. Pesto je totiž syté a výrazné. Navrch se dá pár plátků rajčat a sýr, který se dobře roztéká. Těsto jakékoliv na jaké jste zvyklá - kupované, domácí, s kváskem nebo bez. Hlavně pizzu nepřeplnit. Vyzkoušejte jednoduchá změnu, která dává smysl.

Salát s pestem a těstovinami

Salát s pestem a těstovinami

Těstovinový salát si spousta lidí spojuje se zbytkem z večírku. Mísa s majonézou, kousky zeleniny a těstovinami, co ztratily tvar. Ale dá se to udělat i jinak. Čistě, čerstvě, bez přidaného cukru nebo lepku. Jen to chce jiný přístup. Základ tvoří krátké bezlepkové těstoviny, vřetena nebo mašličky. Uvaří se na skus, slijou a ještě vlažné promíchají s pestem. Přidají se cherry rajčata, rukola, kuličky mozzarelly. A špetka citronové šťávy, která vytáhne chuť bylinek. Všimněte si, že těstovinový salát nemusí stát na majonéze. Nepotřebuje chladit, dá se vzít s sebou. Vydrží cestu, nepovolí, nezmění chuť.

Večeře a pesto

Pečený losos s pestem

Pečený losos s pestem

Výhodou lososa je, že nepotřebuje složitou přípravu. Právě mu prospěje špíše méně než více. V tomto receptu si vystačíme s filetou bez kůže, trochou soli, lžičkou pesta a plech vyložený pečicím papírem. Trouba se postará o zbytek. Pesto se nanáší v tenké vrstvě před pečením, jen lehce rozetřít po povrchu. Tím se maso nevysuší, nahoře se vytvoří krusta a uvnitř zůstane šťáva. Dvacet minut v troubě, k tomu zelenina z druhého pekáče nebo jen obyčejná brambora. A večeře je na stole. Tahle kombinace chutná i lidem, kteří ryby normálně moc nevyhledávají. Pesto zjemní a zahalí rybí chuť.

Brambory s pestem a fazolkami

Brambory s pestem a fazolkami

Jednoduché suroviny bývají nejvděčnější. Brambory, fazolky, sůl, trochu pesta. Nic víc. Není potřeba nic krájet, vážit, míchat. Stačí dva hrnce a lžíce. Brambory se vaří ve slupce, fazolky zvlášť. Pesto se vmíchá až nakonec do teplé směsi. Žádné zálivky, žádná dochucovadla, pár vařečkou, a je hotovo. Pro lepší chuť můžete přidat trochu citronové šťávy nebo nastrouhaný sýr. Tohle jídlo působí nenápadně, ale drží. Vhodné pro večer, kdy už se nikomu nechce stát u plotny a nezanechá hromadu špinavého nádobí.

Zeleninová polévka s pestem

Zeleninová polévka s pestem

Když je venku chladno, večernípolévka je dar. A co teprve zeleninová, silná, plná chutí a s pestem místo jíšky nebo smetany. Základ tvoří mrkev, petržel, celer, pórek - podle toho, co máte po ruce. Vývar není podmínkou, ale pomůže. Pesto se přidává až těsně před podáváním. Na povrchu zůstane tenký zelený film, který okamžitě provoní celý stůl. K tomu kousek pečiva, případně sýr na posypání. Večeře, která zahřeje i zasytí, je hotová během půl hodiny.

Pesto rizoto s hráškem

Pesto rizoto s hráškem

Rýže typu arborio, vývar, bílé víno, máslo. A pesto, které uzavírá chuť až nakonec. Základní příprava zabere dvacet minut. Rýže se míchá, podlévá, sleduje. Do hotového se přidá lžíce pesta a porce mraženého hrášku. Stačí provařit pár minut, tak aby hrášek zůstal zelený a rýže se nerozvařila. Výsledek musí být krémový, rozhodně ne tekutý. Vůně bylinek, jemnost másla, sladkost hrášku. Tiché jídlo na večer, které zůstane v paměti.

12 tipů jak zařadit pesto do jídelníčku