Sladké snídaně

Jak si připravit sladkou snídani, která bude zdravá?

Sladká snídaně nemusí být hřích. Naopak lze ji připravit zdravou a výživnou. Kombinace ovoce, celozrnného pečiva, jogurtu nebo ovesných vloček dodává energii, živiny a dobrou náladu na celý den.

Banánové lívance bez vajec
Snídaně / Moučníky a dezerty / Svačiny

Banánové lívance bez vajec

Absence vajec neubírá lívancům na chuti ani na nadýchanosti. Rozmačkané banány slouží jako přirozené pojivo a dodávají lívancům jemnou sladkost a vůni.

Doba přípravy 25 min. Hodnocení 4.9/5 Zobrazení receptu 1 117x
Základní recept na palačinky
Snídaně / Moučníky a dezerty / Svačiny

Základní recept na palačinky

Palačinky jsou lehkým a univerzálním pokrmem, který si získal oblíbu po celém světě. Tento jednoduchý recept je snadno upravitelný a zaručuje nadýchané a jemné palačinky. Palačinky, známé jako crêpes, pocházejí z Bretaně na severozápadě Francie. Tradičně se podávají s jednoduchou citronovo-cukrovou náplní nebo jako slané varianty z pohankové mouky.

Doba přípravy 25 min. Hodnocení 3.9/5 Zobrazení receptu 898x
Proteinové palačinky s tvarohovým krémem - fitness snídaně
Snídaně / Moučníky a dezerty / Svačiny

Proteinové palačinky s tvarohovým krémem - fitness snídaně

Proteinové palačinky s tvarohovým krémem jsou oblíbenou fitness snídaní. Jsou bohaté na bílkoviny a dlouhodobě zasytí. Díky jednoduchým zdravým ingrediencím se jedná o vyvážený pokrm, který si oblíbí nejen sportovci, ale i ti, kteří hledají zdravější alternativy tradičních palačinek.

Doba přípravy 25 min. Hodnocení 4.3/5 Zobrazení receptu 310x

I sladká rána mohou být zdravá

Sladké snídaně jsou malé ranní radosti. Už při prvním zakousnutí do čerstvě upečeného croissantu nebo lívanců s medem se rozezní harmonie chutí, která nás příjemně probudí a dokonale připraví na den. Přestože sladká jídla bývají podceňována jako nevýživná nebo dokonce nezdravá, jejich promýšlený výběr splní požadavky na chuť i výživovou kvalitu.

Snídaně na sladko je známá po staletí. Už v antickém Římě si lidé dopřávali sladké placky s medem. Středověká Evropa přinesla kombinaci chleba a ovoce, což byla cenově dostupná výživná varianta. A v moderní době se na scéně objevily pečivo, marmelády a cukrové koblížky, které s sebou přinesly celou škálu chutí.

Proč dát sladkým snídaním šanci? Kromě okamžitého přílivu energie mají i svou výživovou hodnotu. Záleží ale na složení. Pokud se rozhodneme pro pečivo z celozrnné mouky, přírodní sladidla jako med nebo javorový sirup a přidáme ovoce, dostaneme kombinaci sacharidů, vlákniny a vitamínů. Taková snídaně poskytne tělu základní živiny, přičemž udržuje hladinu cukru v krvi stabilnější než průmyslově zpracované alternativy. Důležitou součástí je i protein, který zpomalí trávení sacharidů. Jogurt s granolou a ovocem je toho skvělým příkladem – sladkost ovoce a křupavost granoly se skvěle doplňují s krémovou strukturou jogurtu. Přidáním ořechů nebo semínek navíc doplníme zdravé tuky.

Inspirace na sladké snídaně z různých koutů světa

  • Francie - croissanty, pain au chocolat, briošky
    Kvalitní máslo a jemné těsto jsou základ. Typická francouzská kuchyně, podáváno se šálkem kávy.
  • Itálie - caffè e cornetto
    Jemné pečivo plněné marmeládou nebo čokoládou, doplněné silným espressem.
  • Severní Amerika - palačinky a vafle
    Servírované s javorovým sirupem, čerstvým ovocem a máslem. Oblíbené zejména při víkendových snídaních.
  • Česko a Slovensko - buchty, koláče, lívance
    Plněné tvarohem, povidly nebo mákem, často posypané cukrem.
  • Německo - Berliner Pfannkuchen (koblihy)
    Smažené pečivo plněné marmeládou nebo pudinkem, často podávané s moučkovým cukrem.
  • Rakousko - Kaiserschmarrn (císařský trhanec)
    Nadýchaný trhanec z palačinkového těsta, servírovaný s ovocným přelivem nebo jablečným pyré.
  • Švédsko - Kanelbullar (skořicoví šneci)
    Voňavé pečivo se skořicí a kardamomem, podávané k čaji nebo kávě.
  • Rusko - Bliny
    Tenké palačinky servírované se zakysanou smetanou, medem nebo džemem.
  • Maďarsko - Palacsinta
    Maďarské palačinky plněné džemem, tvarohem nebo ořechovou náplní, často přelité čokoládou.
  • Japonsko - Dorayaki
    Nadýchané lívance spojené sladkou fazolovou pastou anko, moderní varianty zahrnují čokoládu nebo šlehačku.
  • Indie - Malpua
    Sladké placky připravené z mouky, mléka a koření, smažené do křupava a máčené v cukrovém sirupu.
  • Mexiko - Churros
    Křupavé smažené pečivo, posypané skořicovým cukrem, podávané s horkou čokoládou na namáčení.
  • Turecko - Baklava
    Sice spíše dezert, ale často podávaný jako součást snídaňového menu – vrstvy filo těsta plněné ořechy a přelité medovým sirupem.
  • Velká Británie - Scones
    Máslové bochánky, podávané se smetanou a jahodovým džemem, často doplněné čajem.

Domácí příprava sladké snídaně

Pokud se rozhodněte připravit si sladkou snídani doma, získate díky možnost kontrolovat kvalitu použitých surovin. Domácí granola je snadná na přípravu a přitom poskytuje nespočet možností vytvořit si směs přesně podle vlastních chutí. Ovesné vločky, ořechy, semínka, kokos a med se upečou do voňavého základu, který pak můžete střídavě kombinovat s jogurtem nebo mlékem. Pro ty, kdo rádi experimentují, jsou perfektní domácí lívance nebo palačinky. Nahrazení běžné mouky celozrnnou či mandlovou přinese nejen zajímavou chuť, ale i vyšší výživovou hodnotu. Přidáním borůvek nebo jiného ovoce získáme snídani bohatou na antioxidanty.

Jídlo ovlivňuje naši náladu, a sladké snídaně nejsou výjimkou. Kombinace oblíbených chutí a příjemného rituálu stolování může výrazně přispět k dobré náladě. Sladká snídaně se tak stává oslavou nového dne.

Je třeba vnímat sladkou snídani v kontextu celkového jídelníčku. Vyvážená strava během dne kompenzuje vyšší podíl sacharidů v dopoledních hodinách. Pokud snídáme sladké, je vhodné dbát na pestrost dalších jídel, aby tělo dostalo všechny potřebné živiny.

Tipy na vyvážené sladké snídaně

  • Chia pudink
    Chia semínka namočená přes noc v rostlinném mléce s trochou medu. Ráno přidáte čerstvé ovoce (např. mango, borůvky) a trochu oříšků. Obsahuje vlákninu, bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny.
  • Ovesná kaše
    Připravte ji z kvalitních ovesných vloček, přidejte čerstvé ovoce, skořici, oříšky a lžičku arašídového másla. Vyvážené jídlo plné energie.
  • Jogurt s granolou a ovocem
    Kombinace krémového řeckého jogurtu, křupavé granoly a čerstvého ovoce. Stačí kapka medu pro jemnou sladkost.
  • Domácí koláč
    Upečený z celozrnné mouky, ovoce jako jablka, švestky nebo borůvky a jen minimem cukru. Ideální na víkend.
  • Smoothie
    Husté smoothie z banánu, lesního ovoce a mandlového mléka. Ozdobte granolou, strouhaným kokosem a ořechy.
  • Banánové lívance
    Směs banánu, vajíčka a trochy ovesné mouky. Lehké lívance, které můžete podávat s jogurtem a ovocem.
  • Tvaroh s ovocem a medem
    Jemný tvaroh nebo ricotta doplněný čerstvým ovocem (např. jahody, broskve) a trochou medu.
  • Celozrnné muffiny
    Domácí muffiny z celozrnné mouky s kousky čokolády nebo borůvkami. Ideální i na cestu.
  • Quinoa kaše
    Uvařená quinoa s rostlinným mlékem, ochucená medem, skořicí a čerstvým ovocem. Přidání mandlí zvýší obsah bílkovin.
  • Avokádový toast s medem a ovocem
    Toust z celozrnného chleba s avokádem, lehce zakápnutý medem a ozdobený plátky jahod nebo granátovým jablkem.
  • Pečené ovesné tyčinky
    Směs ovesných vloček, sušeného ovoce, ořechů a trochy medu upečená do domácích tyčinek.
  • Rýžový pudink s ovocem
    Sladká varianta rýže uvařené v rostlinném mléce, slazená medem nebo stévií, podávaná s kousky manga nebo jahod.
  • Ovocný salát s mátou a jogurtem
    Kombinace různých druhů ovoce (meloun, mango, kiwi, borůvky), zakápnutá limetkovou šťávou, podávaná s jogurtem.
  • Celozrnný chléb s mandlovým máslem a ovocem
    Toust z celozrnného chleba potřete mandlovým máslem, ozdobte plátky banánu nebo jahod a posypte chia semínky.
  • Kuskus s ovocem a skořicí
    Kuskus připravený na sladko s rozinkami, nasekanými ořechy, kousky jablka a špetkou skořice. Skvělá alternativa k tradiční kaši.