Snídaně - Moučníky a dezerty - Svačiny
  • 10 min.
    PŘÍPRAVA
  • 15 min.
    VAŘENÍ
  • 25 min.
    CELKEM
  • 3
    PORCE
Banánové lívance bez vajec
  • OBTÍŽNOST (Velmi snadný)
  • HODNOCENÍ (4.9/5)

Absence vajec neubírá lívancům na chuti ani na nadýchanosti. Rozmačkané banány slouží jako přirozené pojivo a dodávají lívancům jemnou sladkost a vůni.

Nadýchané banánové lívance představují ideální snídani nebo svačinu pro širokou škálu strávníků, kteří z různých důvodů nemohou nebo nechtějí konzumovat vejce – ať už jde o osoby s alergií na vaječný bílek, vegany dodržující striktní rostlinnou stravu, nebo rodiče malých dětí, u kterých se vejce doporučují zavádět do jídelníčku až v pozdějším věku z důvodu prevence alergií. V receptu totiž roli vajec dokonale přebírají zralé banány, které těstu dodávají přirozenou sladkost a výraznou chuť a také potřebnou vlhkost a pojivost, díky čemuž lívance drží pohromadě a získávají tu správnou nadýchanou konzistenci i bez přidaných vajec. Navíc tato alternativa potěší i ty, kteří se snaží omezit cholesterol ve své stravě nebo hledají způsoby, jak využít přezrálé banány, které by jinak museli vyhodit, čímž tento recept získává i ekologický rozměr v boji proti plýtvání potravinami.

Ingredience

Počet porcí
/zralé/
/1 g = špetka/
/na smažení/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    437 kCal
    1 828 kJ
  • Tuky
    15,60 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    2,45 g
  • Sacharidy
    66,40 g
  • - z toho cukry
    21,60 g
  • Bílkoviny
    7,38 g
  • Sůl
    1,13 g
  • Vláknina
    3,23 g
  • Energie
    1 311 kCal
    5 483 kJ
  • Tuky
    46,81 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    7,35 g
  • Sacharidy
    199,20 g
  • - z toho cukry
    64,80 g
  • Bílkoviny
    22,15 g
  • Sůl
    3,39 g
  • Vláknina
    9,70 g

Postup přípravy

1
Banány oloupejte a rozmačkejte vidličkou na hladkou kaši.
2
V míse smíchejte rozmačkané banány, mléko, cukr, olej a vanilkový extrakt.
3
V jiné míse smíchejte mouku, kypřicí prášek a špetku soli.
4
Suché ingredience postupně přidejte k mokrým a důkladně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek.
5
Pánev lehce vymažte olejem a rozehřejte na středním plameni.
6
Na rozpálenou pánev nalijte těsto po lžících, aby vznikly lívance.
7
Smažte z obou stran dozlatova (přibližně 2-3 minuty z každé strany).
8
Podávejte teplé s oblíbenými polevami (javorový sirup, ovoce, jogurt, atd.).
Nadýchané lívance zvládnete i bez lívanečníku! Připravte si těsto z mouky, mléka, vajec a prášku do pečiva. Smažte na pánvi s trochou oleje nebo másla. Bublinky na povrchu jsou signálem k otočení. S domácí marmeládou či javorovým sirupem budou vaše lívance nepřekonatelné! → více
Správná pánev na lívance zajišťuje rovnoměrné propečení a snadnou manipulaci. Dbejte na kvalitní materiály (litina, nerez, nepřilnavý povrch) a správnou velikost. Vyberte ergonomickou rukojeť a hlavně vhodný povrch kompatibilní s vašim sporákem. → více