Moučníky a dezerty - Snídaně - Svačiny
  • 5 min.
    PŘÍPRAVA
  • 10 min.
    VAŘENÍ
  • 15 min.
    CELKEM
  • 2
    PORCE
Banánové lívance bez mouky a se skořicí
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (3.8/5)

Banánové lívance bez mouky jsou díky zralým banánům přirozeně sladké a nepotřebují žádný další cukr. Skořice jim dodává příjemnou vůni a jemně kořeněnou chuť, která se skvěle doplňuje s vanilkou. Díky absenci mouky jsou tyto lívance nadýchané, ale dokonce jemnější než z běžného těsta. Přesto drží tvar a snadno se obrací.

Podávat je můžete samostatně, s jogurtem, ovocem nebo ořechovým máslem. Pokud chcete vyzkoušet zdravější alternativu tradičních lívanců bez lepku a s minimem ingrediencí, vřele doporučuji.

Ingredience

Počet porcí

Nutriční hodnoty

  • Energie
    371 kCal
    1 552 kJ
  • Tuky
    15,10 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    7,58 g
  • Sacharidy
    49,82 g
  • - z toho cukry
    25,57 g
  • Bílkoviny
    14,30 g
  • Sůl
    0,88 g
  • Vláknina
    6,53 g
  • Energie
    742 kCal
    3 106 kJ
  • Tuky
    30,19 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    15,16 g
  • Sacharidy
    99,64 g
  • - z toho cukry
    51,14 g
  • Bílkoviny
    28,60 g
  • Sůl
    1,76 g
  • Vláknina
    13,05 g

Postup přípravy

1
Banány oloupejte a rozmačkejte vidličkou na hladké pyré.
2
V míse vyšlehejte vejce s vanilkovým extraktem a skořicí. Přidejte banánové pyré a prášek do pečiva, poté promíchejte do hladké směsi.
3
Pánev potřete kokosovým olejem a rozehřejte na střední teplotu.
4
Lžící nalijte těsto na pánev a tvořte menší lívance. Smažte přibližně 2 minuty, dokud se na povrchu nezačnou tvořit bublinky.
5
Opatrně obraťte a smažte další 1–2 minuty dozlatova.
6
Podávejte posypané skořicí nebo doplněné ovocem, ořechy či javorovým sirupem.
Nadýchané lívance zvládnete i bez lívanečníku! Připravte si těsto z mouky, mléka, vajec a prášku do pečiva. Smažte na pánvi s trochou oleje nebo másla. Bublinky na povrchu jsou signálem k otočení. S domácí marmeládou či javorovým sirupem budou vaše lívance nepřekonatelné! → více
Přezrálé banány nemusíte vyhazovat, naopak! Sladké a vláčné přezrálé banány jsou pokladem. Připravíte z nich muffiny, raw kuličky, lívance či energetické tyčinky. Hodí se do ovesných kaší nebo na přípravu domácí zmrzliny. → více