Moučníky a dezerty
  • 10 min.
    PŘÍPRAVA
  • 10 min.
    VAŘENÍ
  • 20 min.
    CELKEM
  • 6
    PORCE
Kokosový pudink Tembleque
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (3.5/5)

Vyzkoušejte tradiční portorický poklad jménem Tembleque. Tento veganský, bezlepkový pudink z kokosového mléka je symbolem minimalistické kuchyně, kde z mála vzniká maximum chuti.

V srdci mé kulinářské filozofie leží přesvědčení, že největší krása se skrývá v jednoduchosti. Žádný recept to neztělesňuje lépe než portorický Tembleque. Jeho jméno, odvozené od španělského slova pro "třes", dokonale vystihuje jeho podstatu. Je to dezert, který se na talíři jemně chvěje, slibuje lehkost, hebkost. Vzniká spojením pouhých několika základních surovin, kde každá má své nezastupitelné místo. Základem je kvalitní, plnotučné kokosové mléko. To je duší celého dezertu. Dává mu bohatou, exotickou chuť, krémovou plnost, která pohladí chuťové pohárky.

Při přípravě nečekejte žádné komplikované techniky, žádné náročné kroky. Postačí vám poctivé míchání, trpělivost, cit pro správný okamžik, kdy pudink dosáhne dokonalé hustoty. A odměnou vám bude dezert, který je osvěžující, nepříliš sladký. Posypání mletou skořicí dodá hřejivý, kořeněný kontrast k chladivému krému. Opražené kokosové lupínky zase přidají křupavý element, umocní celkový kokosový prožitek. Jeho čistě bílá barva a minimalistický vzhled, ho předurčuje stát se elegantním zakončením jakéhokoli jídla.

Ingredience

Počet porcí
/plnotučné/
/1 g = špetka/
/mletá, na ozdobu/
/opražené lupínky na ozdobu/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    484 kCal
    2 025 kJ
  • Tuky
    34,21 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    29,90 g
  • Sacharidy
    43,98 g
  • - z toho cukry
    26,52 g
  • Bílkoviny
    2,90 g
  • Sůl
    0,18 g
  • Vláknina
    3,11 g
  • Energie
    2 907 kCal
    12 163 kJ
  • Tuky
    205,27 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    179,42 g
  • Sacharidy
    263,85 g
  • - z toho cukry
    159,14 g
  • Bílkoviny
    17,40 g
  • Sůl
    1,07 g
  • Vláknina
    18,65 g

Postup přípravy

1
Připravte si formu na pudink nebo několik menších mističek (celkový objem cca 1 litr). Formu lehce vypláchněte studenou vodou, nevytírejte ji.
2
V malé misce metličkou důkladně rozmíchejte kukuřičný škrob se 120 ml studené vody do hladké kašičky bez hrudek.
3
Do středně velkého hrnce vlijte kokosové mléko, přisypte cukr, špetku soli. Za stálého míchání zahřívejte na středním plameni, dokud se cukr úplně nerozpustí. Směs se nesmí vařit.
4
Jakmile je směs horká, za stálého šlehání metličkou do ní pomalu vlijte rozmíchaný kukuřičný škrob.
5
Pokračujte v míchání, vařte na mírném plameni přibližně 5–7 minut. Směs postupně zhoustne do konzistence hustého pudinku.
6
Hotový hustý krém ihned vlijte do připravené formy nebo mističek.
7
Nechte vychladnout při pokojové teplotě, poté formu zakryjte potravinářskou fólií, uložte do lednice alespoň na 4 hodiny, nejlépe přes noc.
8
Před podáváním opatrně vyklopte pudink na talíř. Ozdobte mletou skořicí a opraženými kokosovými lupínky.