Snídaně - Svačiny
  • 1:30 hod.
    PŘÍPRAVA
  • 15 min.
    VAŘENÍ
  • 1:45 hod.
    CELKEM
  • 5
    PORCE
Kynuté lívance se skořicí
  • OBTÍŽNOST (Středně náročný)
  • HODNOCENÍ (4/5)

Kynuté lívance se skořicí voní domovem. Jsou krásně nadýchané a v kombinaci se skořicovým aroma vytváří nezapomenutelný chuťový zážitek. Tento recept využívá klasické kynuté těsto, díky kterému jsou lívance lehké a vláčné.

Probuďte vzpomínky na dětství a vůni babiččiny kuchyně s těmito nadýchanými kynutými lívanci! Užijte si ten neopakovatelný moment, kdy se na pánvi tvoří zlatavé bublinky a vzduchem se nese neodolatelná vůně kynutého těsta. Tyhle lívance jsou jako malé sluníčka, které rozzáří každý den.

Jsou hebké, vláčné a plné chuti – ideální pro sladkou snídani nebo odpolední svačinu. Ozdobte je čerstvým ovocem, šlehačkou, javorovým sirupem nebo jen posypte moučkovým cukrem. Možnosti jsou nekonečné a zaručeně potěší celou rodinu. Dopřejte si chvilku pohody a nechte se hýčkat chutí tradičních kynutých lívanců!

Ingredience

Počet porcí
/nebo 25 g čerstvého/
/na smažení/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    419 kCal
    1 753 kJ
  • Tuky
    15,65 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    6,94 g
  • Sacharidy
    59,17 g
  • - z toho cukry
    13,78 g
  • Bílkoviny
    9,61 g
  • Sůl
    0,24 g
  • Vláknina
    2,71 g
  • Energie
    2 096 kCal
    8 770 kJ
  • Tuky
    78,24 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    34,72 g
  • Sacharidy
    295,86 g
  • - z toho cukry
    68,88 g
  • Bílkoviny
    48,03 g
  • Sůl
    1,21 g
  • Vláknina
    13,54 g

Postup přípravy

1
Do vlažného mléka rozmíchejte cukr a droždí. Nechte na teplém místě 10 minut, dokud se nevytvoří pěna.
2
Do velké mísy prosejte mouku, přidejte sůl, vanilkový cukr a skořici. Přilijte kvásek, rozpuštěné máslo a vejce. Vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké, lepivé těsto. Přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě 45–60 minut, dokud těsto zdvojnásobí objem.
3
Na pánvi rozehřejte trochu oleje. Pomocí lžíce nabírejte těsto a tvarujte menší lívance. Smažte na středním plameni 2–3 minuty z každé strany, dokud nejsou zlatavé a nadýchané.
4
Hotové lívance posypte směsí moučkového cukru a skořice, případně zakápněte medem nebo javorovým sirupem.
Nadýchané lívance zvládnete i bez lívanečníku! Připravte si těsto z mouky, mléka, vajec a prášku do pečiva. Smažte na pánvi s trochou oleje nebo másla. Bublinky na povrchu jsou signálem k otočení. S domácí marmeládou či javorovým sirupem budou vaše lívance nepřekonatelné! → více
Správná pánev na lívance zajišťuje rovnoměrné propečení a snadnou manipulaci. Dbejte na kvalitní materiály (litina, nerez, nepřilnavý povrch) a správnou velikost. Vyberte ergonomickou rukojeť a hlavně vhodný povrch kompatibilní s vašim sporákem. → více
Špaldová mouka kyne rychleji, ale hůř drží tvar. Těsto je měkčí, kyne rychle a snadno překyne. Snadno se rozteče nebo padne. Pomáhá kratší kynutí, méně vody, forma na pečení a kvásek místo droždí. → více