Jeden středně velký banán (asi 120 gramů) obsahuje zhruba 3 gramy vlákniny. To je asi desetina doporučené denní dávky pro dospělého člověka. Doporučený příjem vlákniny je 25 až 30 gramů denně. Záleží na věku, pohlaví a pohybu. Muži obvykle potřebují víc než ženy.
Vláknina v banánu pochází hlavně z dužiny. Část je nerozpustná, část rozpustná. Rozpustná vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Nerozpustná vláknina pak podporuje pohyb střev. Na první pohled 3 gramy nevypadají jako moc. Jenže když porovnáme banán s jiným ovocem, vychází docela dobře. Jablko o stejné hmotnosti obsahuje přibližně 2,5 gramu vlákniny. Hruška má víc, a to zhruba 4 gramy. Pomeranč dá taky kolem 3 gramů. Mango kolem 2,6 gramu. Sušené ovoce má vyšší obsah vlákniny. Kupříkladu 100 gramů sušených švestek obsahuje 7 gramů. Sušené fíky mají až 10 gramů. Jenže sušené ovoce je i hodně sladké. Čerstvý banán je vyváženější. Na čele žebříčku pak jsou luštěniny, zelenina a celozrnné výrobky. 100 gramů vařené čočky má kolem 8 gramů vlákniny. Celozrnný chléb dá asi 6 gramů na 100 gramů. Ovesné vločky mají přibližně 10 gramů na 100 gramů.
Banán je sladký, sytý a snadno stravitelný. Hodí se na rychlou svačinu. Díky vláknině zasytí na delší dobu než třeba sušenka. Tím pomáhá omezit přejídání.
Svačina | Vláknina (na 100 g) | Sytost | Nutriční hodnota |
---|---|---|---|
Banán | 2,6 g | Střední | Vitaminy B6, C, draslík, nízký tuk |
Bílý rohlík | 2,3 g | Nízká | Vysoký glykemický index, málo mikronutrientů |
Čokoládová sušenka | 2,1 g | Nízká | Vysoký cukr a tuk, nízká výživová hodnota |
Müsli tyčinka | 3,8 g | Střední | Záleží na složení – často hodně cukru |
Bílý jogurt | 0,0 g | Střední | Bílkoviny, vápník, žádná vláknina |
Ovocný jogurt | 0,5 g | Střední | Často přidaný cukr, málo vlákniny |
Jablko (se slupkou) | 2,4 g | Střední | Vitamin C, antioxidanty, vláknina |
Sušené švestky | 7,1 g | Vysoká | Přírodní cukry, bohaté na vlákninu |
Chléb celozrnný | 6,0 g | Vysoká | Sacharidy, vláknina, B vitaminy |
Tvaroh | 0,0 g | Vysoká | Bílkoviny, vápník, žádná vláknina |
Kromě vlákniny má banán i další živiny. Je bohatý na draslík. Jeden banán dodá asi 450 mg draslíku, což je zhruba desetina denní potřeby. Draslík pomáhá udržovat zdravý tlak a správnou činnost srdce. Banán obsahuje i vitamín B6. Ten podporuje látkovou výměnu a funkci nervů. Jeden banán pokryje asi 30 % doporučené denní dávky tohoto vitamínu. Dále v něm najdeme trochu vitamínu C, hořčíku a manganu.
Banán má kolem 90 kalorií. Obsah cukru je asi 12 gramů. Jde o přirozené cukry glukózu, fruktózu a sacharózu. Díky nim banán umí dodat rychlou energii a přitom díky vláknině nezpůsobuje prudké výkyvy cukru v krvi.
Banán obsahuje i malé množství bílkovin. Na 100 gramů to jsou asi 1 gramy. Tuky téměř žádné - pod 0,5 gramu. Banán tedy rozhodně není tučná potravina plná proteinů.
Z hlediska stravitelnosti patří mezi nejšetrnější ovoce. Lze ho jíst při dietách, při žaludečních potížích nebo po sportu. Nezatěžuje trávení a rychle se vstřebá.
Vláknina z banánu není tak výrazná jako třeba z fazolí nebo otrub, ale má výhodu, že je hned po ruce. Banán nepotřebuje žádnou úpravu, nešpiní, není drahý. Dá se jíst kdekoliv a kdykoliv. Tím může pomoci lidem, kteří jinak vlákninu moc nejedí. V Česku se doporučuje přijímat asi 30 gramů vlákniny denně. V praxi většina lidí dostává jen 15 až 20 gramů. Důvodem je nedostatek zeleniny, ovoce a celozrnných potravin. Banán umí pomoci tuhle mezeru zmenšit.
Pro srovnání: jeden plátek celozrnného chleba má asi 2 gramy vlákniny. Malá miska vařené čočky obsahuje asi 6 gramů. Jedna velká mrkev má přibližně 2,5 gramu. Porce ovesné kaše (50 g vloček) má asi 5 gramů. Tři menší jablka dají dohromady asi 7 gramů. Když sníte denně jeden banán, přidáte tělu pravidelně 3 gramy. Není to zázrak, ale je to krok správným směrem. Když ho doplníte zeleninou, celozrnným pečivem a luštěninami, dostanete se na doporučených 30 gramů bez problémů.
Potravina | Cena (Kč/kg) | Vláknina (g/100 g) | Cena za 1 g vlákniny (Kč) |
---|---|---|---|
Sušené švestky | 120 | 7,1 | 1,69 |
Chia semínka | 200 | 34,4 | 0,58 |
Celozrnný chléb | 45 | 6,0 | 0,75 |
Ovesné vločky | 40 | 10,0 | 0,40 |
Banán | 39 | 2,6 | 1,50 |
Jablko (se slupkou) | 39 | 2,4 | 1,63 |
Hnědá rýže | 50 | 3,5 | 1,43 |
Fazole (suché) | 60 | 15,0 | 0,40 |
Mrkev | 27 | 2,8 | 0,96 |
Otruby | 35 | 42,0 | 0,08 |
Sušené fíky | 130 | 9,8 | 1,33 |
Knäckebrot | 60 | 15,0 | 0,40 |
Lidé s nízkým příjmem vlákniny by měli zvyšovat její množství postupně. Někdo vlákninu z banánu špatně snáší. V tom případě je lepší začít s menšími dávkami. Pomůže taky kombinace s jiným jídlem, třeba s jogurtem nebo ovesnou kaší. Tím se zpomalí trávení a zlepší vstřebání.
Banán se hodí jako snídaně, svačina, součást kaše, smoothie nebo i dezertů. V kuchyni je všestranný. Děti ho mají rády. Dobře se skladuje. Dozrává i po sklizni. Čím zralejší, tím sladší, ale měkčí.
Zralý banán obsahuje víc rozpustné vlákniny. Tím víc podporuje trávení a střevní mikrobiom. Vláknina slouží jako potrava pro dobré bakterie ve střevech. To zlepšuje imunitu i celkové zdraví.
Pokud hledáte jednoduchý způsob, jak jíst víc vlákniny, banán je rozhodně hodně dobrá volba. Ale rozhodně nemůže být jedinným zdrojem. Pestost je základ.
Zralost banánu | Rozpustná vláknina | Nerozpustná vláknina | Komentář |
---|---|---|---|
Nezralý | 0,6 g | 2,2 g | Vysoký obsah rezistentního škrobu - chová se jako rozpustná vláknina. Výrazně podporuje střevní mikrobiom. |
Zralý | 1,1 g | 1,5 g | Pektin zvyšuje podíl rozpustné vlákniny. Stále dobrý vliv na trávení a glykemii. |
Přezrálý | 1,4 g | 0,9 g | Rozpustná vláknina převládá, ale celková vláknina klesá. Konzistence měkne, trávení je rychlejší. |