Jak udělat domácí kečup?

Lahodný domácí kečup bez umělých přísad🍅🌿

Vyrobte si domácí kečup plný chuti bez zbytečných přísad. Z rajčat, cibule, česneku a koření vytvoříte lahodnou zdravou omáčku. Vařte směs do zhoustnutí, rozmixujte a dochuťte. Uložte do sterilizovaných sklenic a pak si už jen užívejte si skvělý kečup bez otravné chemie!

Nejkvalitnější kečup? Ten, co si uděláte sami!

Příprava domácího kečupu je překvapivě jednoduchá a umožňuje přizpůsobit recept podle vlastních chutí. V tomto článku si ukážeme, jak si vyrobit chutný, zdravý a aromatický domácí kečup, který bude oblíbeným doplňkem vaší kuchyně.

Proč si vlastně vyrábět kečup doma?

  • Zdravější složení
    Domácí kečup neobsahuje žádné umělé přísady, barviva ani konzervační látky. Můžete přesně kontrolovat množství cukru, soli a tuků.
  • Přizpůsobení vlastním chutím
    Experimentujte s kořením a příchutěmi podle svého gusta – přidejte více česneku, papriky nebo třeba bylinky jako bazalku či oregano.
  • Čerstvost
    Kečup vyrobený doma je z čerstvých rajčat, čímž získáte bohatší chuť a vyšší nutriční hodnotu než u kupovaných produktů.
  • Bez chemických látek
    Žádné stabilizátory, konzervanty ani umělá dochucovadla. Jen čisté a přírodní suroviny.
  • Ekologičtější varianta
    Snížíte množství odpadu díky znovupoužití sklenic a menší spotřebě plastových obalů z obchodů.
  • Úspora peněz
    Při větší výrobě bývá domácí kečup levnější než jeho komerční alternativy, zvlášť pokud máte vlastní zahradu s rajčaty.
  • Vhodný pro různé diety
    Recept si můžete přizpůsobit podle vašich zdravotních potřeb – například bez cukru, bez lepku, nebo jako veganskou variantu.
  • Radost z tvorby
    Výroba domácího kečupu může být zábavný, tvořivý proces. Přizvěte k tomu i děti a společně si užijte domácí výrobu plnou skvělé chuti!

Recept na základní domácí kečup

Recept na základní domácí kečup

Ingredience na domácí kečup
  • 2 kg zralých rajčat (ideálně masitá odrůda, např. San Marzano)
  • 2 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml jablečného octa
  • 100 g třtinového cukru (lze snížit podle chuti)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 2 hřebíčky
  • špetka kajenského pepře (dle chuti)
Postup přípravy domácího kečupu
  • Příprava surovin
    Rajčata omyjte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte najemno. Pokud chcete jemnější texturu, můžete rajčata oloupat (ponořte je na 30 sekund do vroucí vody a pak do studené).
  • Restování cibule a česneku
    V hrnci rozpalte olivový olej na středním plameni. Přidejte cibuli a restujte, dokud nezesklovatí. Přidejte česnek a restujte ještě asi minutu, aby se uvolnilo aroma, ale česnek se nepřipálil.
  • Vaření rajčat
    Přidejte nakrájená rajčata, cukr, sůl a všechny druhy koření. Důkladně promíchejte a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte směs na mírném ohni probublávat asi 1–2 hodiny, dokud se rajčata nerozvaří a směs nezhoustne.
  • Mixování
    Po uvaření směs odstavte a nechte mírně vychladnout. Poté ji rozmixujte dohladka tyčovým mixérem nebo přelijte do stolního mixéru. Pro extra jemnou texturu přeceďte kečup přes jemné síto nebo cedník.
  • Dochucení a konzervace
    Směs vraťte do hrnce, přidejte ocet a případně ještě dosolte či oslaďte podle chuti. Vařte dalších 15–20 minut, dokud kečup nedosáhne požadované hustoty.
  • Skladování
    Hotový kečup plňte do sterilizovaných sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru, aby se vytvořilo vakuum. Po vychladnutí skladujte na chladném a tmavém místě. Otevřený kečup uchovávejte v lednici a spotřebujte do 1 měsíce.

Další varianty domácího kečupu

Název kečupu Popis
Pikantní kečup Obsahuje čerstvé chilli papričky a kajenský pepř pro výraznou pikantní chuť.
Bylinkový kečup Přidává se čerstvá bazalka, oregano a tymián pro aromatickou a svěží chuť.
Česnekový kečup Bohatý na česnek, ideální pro milovníky výrazných chutí.
Uzený kečup Obsahuje uzenou papriku a tekutý kouř pro příjemně kouřovou chuť.
Sladký kečup Více cukru a medu pro jemnou a sladkou chuť vhodnou pro děti.
Kari kečup Přidává se kari koření, kurkuma a zázvor pro exotickou chuť.
Ovocný kečup Obsahuje ovoce, například jablka, hrušky nebo švestky pro sladkokyselou chuť.
Jablečný kečup Jablka a skořice dodávají teplou a nasládlou chuť.
Paprikový kečup Základem jsou čerstvé papriky pro plnou a bohatou chuť.
Mexický kečup Přidávají se limetky, koriandr a jalapeños pro svěží a pikantní chuť.
Hořčičný kečup Kombinace kečupu a hořčice pro pikantní a výraznou chuť.
Rajčatovo-cibulový kečup Více cibule pro sladší a intenzivnější chuť vhodnou k masům.

Tipy na ještě lepší chuť domácího kečupu

Tipy na ještě lepší chuť domácího kečupu

  • Vyvážení sladkosti a kyselosti
    Pokud je kečup příliš sladký, přidejte jablečný ocet nebo citronovou šťávu. Naopak, pokud je příliš kyselý, oslaďte jej trochou cukru, medu nebo javorového sirupu.
  • Použití bylinek
    Přidejte sušené bylinky oregano, bazalku nebo tymián a užijte si typickou chuť středomoří.
  • Zesílení česnekové chuti
    Více česneku dodá kečupu intenzivní a aromatickou chuť.
  • Pikantní varianta
    Pro pálivější chuť přidejte více kajenského pepře, chilli vloček nebo čerstvých papriček.
  • Kouřová chuť
    Uzená paprika nebo kapka tekutého kouře vytvoří kouřový podtón vhodný ke grilovaným pokrmům.
  • Cibulový základ
    Restovaná cibule přidá sladkost a hloubku chuti, zvláště pokud je jemně karamelizovaná.
  • Ovocné tóny
    Přidejte trochu jablečné nebo hruškové šťávy pro jemnou sladkost a hladkou chuť.
  • Hořčičné aroma
    Hořčičná semínka nebo trochu dijonské hořčice zvýrazní pikantní tóny kečupu.
  • Čerstvé bylinky na závěr
    Na konci vaření přidejte čerstvou bazalku, petrželku nebo koriandr pro svěží doladění chutí.
  • Experimentování s exotikou
    Přidejte špetku kari, mletý zázvor nebo kurkumu pro exotický nádech inspirovaný asijskou kuchyní.

Na co se často ptáte?

Při správném uchování ve sterilizovaných sklenicích vydrží domácí kečup až 6 měsíců. Otevřený kečup uchovávejte v lednici a spotřebujte ho do 4 týdnů. Pokud použijete konzervační látky, můžete trvanlivost ještě prodloužit.
Sklenice omyjte horkou vodou a saponátem. Poté je vložte do trouby předehřáté na 120 °C na 15 minut nebo je povařte ve vroucí vodě po dobu 10 minut. Víčka sterilizujte zvlášť, abyste předešli kontaminaci.
Ano, ale nejlepší jsou masitá rajčata, která mají méně vody. Odrůdy jako San Marzano nebo Roma jsou ideální. Můžete také kombinovat různé druhy pro bohatší chuť.
Kečup nechte vařit déle na mírném ohni bez pokličky, aby se přebytečná voda odpařila. Můžete také přidat přírodní zahušťovadla, jako je jablečné pyré nebo škrob. Vyvarujte se přidávání mouky, aby se nezměnila chuť.
Ano, ale cukr pomáhá vyvážit kyselost rajčat. Můžete jej nahradit medem, datlovým sirupem nebo stévií. Pokud nechcete žádné sladidlo, zvolte přirozeně sladká rajčata jako cherry odrůdy.
Základem je sůl, pepř, sladká paprika a česnek. Dále můžete přidat hořčičná semínka, hřebíček, skořici nebo uzenou papriku. Experimentujte s bylinkami jako oregano, bazalka či tymián.
Ano, kečup lze zamrazit ve vzduchotěsných nádobách nebo sáčcích. Doporučuje se rozdělit jej na menší porce. Po rozmrazení však může být trochu řidší, proto jej můžete znovu povařit.

Vaří se vám v hlavě další otázky?