Australská kuchyně

Objevte chuť Austrálie 🥩🍰

Australská kuchyně je rozmanitá směs tradičních domorodých surovin, jako je klokaní maso nebo macadamové ořechy, a vlivů z celého světa. Austrálie nabízí autentické chutě inspirované přírodou asijskou a evropskou kuchyní.

Mini dort Pavlova
Moučníky a dezerty

Mini dort Pavlova

Mini dort Pavlova je křehký dezert, který v sobě spojuje sladkou křupavost pusinky a svěžest čerstvého ovoce. Díky své elegantní prezentaci je tento pokrm předurčen na oslavy, slavnostní večeře nebo jako lehký letní dezert. Inspirací je tradiční australský a novozélandský recept pojmenovaný po slavné baletce Anně Pavlovové.

Doba přípravy 1:50 hod. Hodnocení 4.5/5 Zobrazení receptu 473x
Smoothie z červené řepy
Nápoje / Koktejly

Smoothie z červené řepy

Smoothie z červené řepy je výživný a osvěžující nápoj plný vitamínů a minerálů. Kombinace červené řepy, ovoce a zázvoru vytváří harmonickou chuť s jemnou nasládlostí. Tento nápoj podporuje trávení, imunitu. Vitamíny nabitá zdravá snídaně, svačina nebo povzbuzující nápoj po cvičení.

Doba přípravy 10 min. Hodnocení 3.9/5 Zobrazení receptu 183x
Australské Anzac sušenky
Moučníky a dezerty

Pravé australské Anzac sušenky

Anzac sušenky spatřily světlo světa během první světové války jako výživné a trvanlivé pečivo, které bylo posíláno vojákům na frontu. Název "ANZAC" odkazuje na Australské a Novozélandské armádní sbory (Australian and New Zealand Army Corps). Sušenky se dodnes těší velké oblibě. Jde o lahodnou kombinaci ovesných vloček, kokosu a sirupu. Jsou skvělým doplňkem ke kávě či čaji.

Doba přípravy 30 min. Hodnocení 4.4/5 Zobrazení receptu 90x

Dokáže vás překvapit?

  1. Historický vývoj australské kuchyně
  2. Mezinárodní vliv na australskou kuchyni
  3. Nejznámější australská jídla
  4. Mořské plody v australské kuchyni
  5. Australská vína a jejich spojení s jídlem
Historický vývoj australské kuchyně

Historický vývoj australské kuchyně

Australská kuchyně je inspirativním svědectvím o prolínání kultur, chutí a tradic. Její kořeny sahají hluboko do historie, kdy zdejší krajina byla domovem původních obyvatel – Aboriginců, kteří po tisíce let využívali dary přírody a vytvořili jedinečnou gastronomii. Na tento základ navázali evropští osadníci, jejichž vliv přinesl nové suroviny, techniky a zvyklosti. Dnes je australská kuchyně synonymem pro kreativní fúzi chutí z celého světa.

Aboriginci žili v souladu s přírodou a jejich kuchyně byla přirozeně udržitelná. Využívali vše, co jim krajina nabízela – od kořenů, semen, plodů až po maso zvířat, která lovili. Tato tradiční strava, známá jako „bush tucker“, zahrnovala rozmanité suroviny, které jsou i dnes pokladem australské gastronomie. Klokan, emu a krokodýl patřili k běžným zdrojům bílkovin, wattleseed (semínka akácie) a makadamové ořechy sloužily k přípravě pečiva a dezertů. Domorodé techniky vaření byly jednoduché a přitom geniální. Potraviny se pekly v horkém písku nebo v ohništi, díky čemuž se zachovávala jejich přirozenou chuť. Rostliny jako quandong (divoká broskev) a finger lime (prstový limetka) dodnes zaujmou svým výrazným aroma a kyselostí. Tyto suroviny byly dlouho přehlíženy, ale v posledních desetiletích zažívají renesanci díky moderním šéfkuchařům, kteří je zařazují do svých menu.

S příchodem prvních evropských osadníků v roce 1788 se australská kuchyně začala měnit. Angličané přivezli své tradiční pokrmy – pečeně, pudinky a chléb – a postupně je přizpůsobovali místním podmínkám. Pšenice, dobytek a ovce položily základy pro dnešní australskou klasiku, jako je chléb damper nebo jehněčí pečeně. Osadníci se však museli přizpůsobit izolaci a drsnému podnebí. Hodně konzervovali potraviny sušením a solením. Slané sušenky známé jako „hardtack“ se staly běžnou součástí jídelníčku, stejně jako jednoduché pokrmy z mouky, vody a tuku.

V průběhu 19. a 20. století se australská kuchyně dále formovala. Jedním z nejoblíbenějších pokrmů se stal „meat pie“ – masový koláč, který si osadníci přivezli z Anglie a přizpůsobili ho místním chutím. Dalším symbolem australské kuchyně je Pavlova, lehký dort z pusinky, šlehačky a ovoce, jehož původ je sice předmětem sporu s Novým Zélandem, ale Australané ho považují za své národní dědictví.

Slavný Vegemite, slaná pomazánka vyrobená z pivovarského extraktu, se stal fenoménem 20. století. Pro mnoho Australanů je Vegemite symbolem dětství a domova, i když jeho výrazná chuť je obvykle pro cizince výzvou.

Po druhé světové válce Austrálie zažila vlnu imigrace z Evropy, Asie a Blízkého východu. Tito noví obyvatelé s sebou přinesli své kulinářské tradice, které se staly nedílnou součástí australského gastronomického prostředí. Řekové, Italové a Libanonci obohatili místní kuchyni o pokrmy jako gyros, pasta a falafel. Na počátku 20. století vypukla australská zlatá horečka a s přílivem čínských horníků se začaly rychle prosazovat čínské restaurace. V posledních desetiletích přispěla asijská kuchyně k vývoji moderní australské gastronomie. Sushi, pho nebo thajské kari si vydobyly pevné místo na tamních stolech. Australané si nesmírně oblíbili grilování, kde se spojují vlivy místních tradic a mezinárodních chutí.

Mezinárodní vliv na australskou kuchyni

Mezinárodní vliv na australskou kuchyni

Australská kuchyně je jedním z nejvýraznějších příkladů toho, jak kulturní rozmanitost obohacuje gastronomii. Přistěhovalci z Itálie, Řecka a Asie výrazně ovlivnili nejen složení potravin, ale i způsoby, jakými Australané vaří, stolují a přemýšlejí o jídle. Tato vlna multikulturního obohacení se promítla do autentických jídel, ale také do vzniku nových pokrmů, které propojují různé tradice a suroviny.

Italská záliba v těstovinách a espressu

Italská komunita začala výrazně formovat australskou kuchyni během poválečné imigrační vlny. Přistěhovalci přivezli s sebou lásku k čerstvým surovinám a jednoduchým, ale chutným pokrmům. Do australských domovů pronikly těstoviny, pizza a rizoto, které se rychle adaptovaly na zdejší dostupné suroviny. Italové byli také průkopníky v zavádění pěstování oliv a výroby olivového oleje, který se stal nezbytnou součástí moderní australské kuchyně. Na kávové scéně zanechali nezaměnitelnou stopu – otevření prvních espresso barů v Melbourne, Sydney a dalších velkých městech, přineslo do australské společnosti kulturu pití kávy, kterou si australané rychle vzali za svou.

Řecká pohostinnost, meze a grill

Řekové přinesli do Austrálie bohatství středomořských chutí. Jejich kuchyně, plná bylinek, čerstvé zeleniny a olivového oleje, obohatila australskou gastronomii nejen recepty, ale i filozofií společného stolování. Meze – malé sdílené pokrmy – jsou toho zářným příkaldem. Grilované maso, zejména gyros a souvlaki, získalo popularitu díky dostupnosti čerstvého jehněčího a vepřového masa. Na tržištích se začala objevovat feta, tahini nebo baklava, které přidaly nové dimenze do tradičních australských receptů. Řecká komunita je rovněž známá svými oslavami jídla při festivalech, které přitahují širokou veřejnost.

Výrazné asijské vlivy

Asijská komunita měla na australskou kuchyni, z hlediska šíře inspirace, patrně největší vliv. Čínská, vietnamská, thajská a japonská kuchyně přinesly ingredience jako rybí omáčka, koriandr, kokosové mléko a sójová omáčka, které jsou dnes standardní součástí mnoha domácností. Z čínské kuchyně se uchytily jarní závitky a smažená rýže, vietnamská komunita přinesla svěží pho a banh mi sendviče. Thajské kari si pak získalo obrovskou popularitu pro svou rovnováhu chutí. Sushi a sashimi reprezentují vliv japonské preciznosti.

Nejznámější australská jídla

Nejznámější australská jídla

Pavlova

Pavlova je elegantní dezert pojmenovaný po ruské baletce Anně Pavlovové, která navštívila Austrálii a Nový Zéland ve 20. letech 20. století. Přestože o jeho původ se tyto dvě země přou, Pavlova se stala symbolem australské sladké kuchyně. Dezert je vyroben z křupavé pusinkové krusty, měkkého vnitřku, šlehačky a čerstvého ovoce – často kiwi, jahod nebo mučenky. Pavlova je oslavou lehkosti a svěžesti, ideální pro horké australské léto. Dnes je Pavlova nedílnou součástí svátečních stolů, zejména během Vánoc, které se v Austrálii slaví uprostřed léta. Její jednoduchost umožňuje experimentování s různými druhy ovoce a přísad.

Vegemite

Vegemite je slaná pomazánka z pivovarského kvasu, která vznikla v roce 1923 jako australská alternativa k britskému Marmite. I když jeho chuť nemusí každému vyhovovat, Vegemite je nedílnou součástí australského dědictví. Nejčastěji se roztírá na opečený chléb s máslem. Vegemite má intenzivní, slanou chuť, která se kombinuje s jinými surovinami, například se sýrem nebo avokádem. Pro mnoho Australanů je Vegemite symbolem dětství a jednoduché snídaně. Ovšem pro turisty je její chuť těžce uchopitelná.

Lamington

Lamingtons, kostky máslového dortu obalené v čokoládě a kokosu, vznikly na přelomu 19. a 20. století. Jejich název pochází od lorda Lamingtona, guvernéra Queenslandu, jehož kuchař pravděpodobně dezert vymyslel. Klasické Lamingtons se někdy plní vrstvou marmelády nebo šlehačky. Díky kokosu je neodolatelný jak pro děti, tak pro dospělé. Tento dezert je tak populární, že má svůj národní den – Lamington Day, který se slaví 21. července. Je také častou součástí různých charitativních akcí a školních bazarů.

Meat Pie

Masové koláče jsou základem australského stravování, původně přivezené britskými osadníky. Dnes je jejich konzumace neodmyslitelně spjatá se sportovními událostmi, zejména s fotbalem. Koláč je plněný směsí mletého masa, husté omáčky a někdy cibule nebo sýra. Křehké těsto zajišťuje, že je ideální pro rychlou svačinu na cestách. Meat Pie je považován za „jídlo pracujícího muže“, které poskytuje rychlé a výživné občerstvení. Jeho variace sahají od klasických po gurmánské verze s exotickými náplněmi.

Anzac sušenky

Tyto sušenky vznikly během první světové války jako výživná pochoutka pro vojáky Australského a Novozélandského armádního sboru (ANZAC). Sušenky jsou vyrobeny z ingrediencí, které vydrží dlouhé skladování. Anzac Biscuits mají ovesný a kokosový základ, lehce sladkou chuť, která je díky absenci vajec netradiční. Jsou oblíbené při vzpomínkových událostech. Dodnes jsou tyto sušenky symbolem vlastenectví a vzpomínkou na oběti války.

Barramundi

Tato australská ryba žije v ústí řek do oceánu na severu země. Její název znamená v jednom z aboridžinských jazyků „velká říční ryba“. Barramundi neboli lates stříbřitý je jemná a šťavnatá, ideální na grilu nebo pečená v troubě. Často se podává s čerstvými bylinkami a citrusovou zálivkou. Díky své univerzálnosti a nízkému obsahu tuku se stala oblíbenou volbou jak pro domácí kuchyně, tak pro luxusní restaurace.

Sausage Sizzle

Sausage Sizzle je základním pokrmem na místních komunitních akcích. Jedná se o grilované klobásy podávané v toustovém chlebu s cibulí a omáčkou. Tento pokrm se často objevuje na charitativních akcích a trzích, kde je synonymem pro australskou komunitní soudržnost. Jednoduchost tohoto jídla oslovuje široké spektrum lidí, od dětí po seniory, a přináší nostalgii po grilovacích večírcích.

Klokaní steak

Klokaní maso bylo původně domorodou potravinou, která se postupně dostala i do moderní kuchyně jako udržitelná alternativa k hovězímu. Klokaní maso je libové a vyžaduje rychlé opečení na vysoké teplotě. Často se podává s atypickými omáčkami z plodů, jako je quandong. Přestože je klokaní maso hojně exportováno do zahraničí, mnozí Australané ho považují za delikatesu vhodnou pro zvláštní příležitosti.

Vílí chléb - Fairy Bread

Tento barevný dětský dezert vznikl v polovině 20. století a je pravidelným účastníkem narozeninových oslav. Plátky bílého chleba namazané máslem a posypané cukrovými barevnými drobky. Jednoduché, ale vizuálně přitažlivé. Fairy Bread je symbolem nostalgie a bezstarostného dětství, který si oblíbily celé generace.

Kuřecí parmazán - Chicken Parmigiana

Chicken Parmigiana, původně italský recept, se stal typickým jídlem australských hospod. Smažený kuřecí řízek se podává s rajčatovou omáčkou a sýrem. Obvykle spolu s hranolky a salátem. Dnes je "parma" symbolem jednoduchého, vydatného jídla, které spojuje přístupnost a chuť.

Mořské plody v australské kuchyni

Mořské plody v australské kuchyni

Austrálie, obklopená oceány a požehnaná nesmírně bohatými přírodními zdroji, je rájem pro milovníky ryb a mořských plodů. Díky přístupu k Tichému a Indickému oceánu i k rozsáhlým útesům a zálivům nabízí místní kuchyně neuvěřitelnou rozmanitost ryb, korýšů a měkkýšů. Tyto dary moře jsou neoddělitelně spojeny s australským životním stylem.

Australské vody jsou domovem tisíců druhů ryb a mořských plodů, včetně slavného korálového pstruha, humrů, krevet a slávky. Mezi nejpopulárnější patří barramundi – ryba, která je ceněna pro svou šťavnatost a jemnou chuť. Dalším pokladem australských moří jsou krabi mud crabs, známí svou masivní velikostí a sladkým masem. Vzhledem k rostoucím obavám o stav oceánů se Austrálie pyšní přísnými pravidly pro rybolov. To zajišťuje, že mořské plody na talíři pocházejí z udržitelných zdrojů, což je nejen ekologicky odpovědné, ale také přispívá k zachování kvality a chuti.

Každý australský region přináší své vlastní speciality. Severní teritoria jsou známá lovem barramundi, jižní pobřeží vyniká čerstvými ústřicemi a kalamáry. Východní pobřeží je synonymem pro humry a modré kraby . Západní Austrálie je pak proslulá obřími mořskými šneky známými jako abalone.

Australská vína a jejich spojení s jídlem

Australská vína a jejich spojení s jídlem

Australské víno je jedním z nejvýznamnějších exportních artiklů země a současně nedílnou součástí místní gastronomie. Rozmanité klimatické podmínky Austrálie umožňují pěstování široké škály odrůd vinné révy, což vede k produkci vín s jedinečnými vlastnostmi. Spojení australského vína s místními pokrmy se stalo základem moderní kulinářské kultury.

Nejslavnější australské vinařské oblasti

  • Barossa Valley (Jižní Austrálie)
    Tato oblast je známá především svými červenými víny, zejména Shirazem. Díky teplému klimatu zde vznikají plná, bohatá vína s tóny tmavého ovoce, čokolády a koření. Barossa Shiraz je ideální k pokrmům z červeného masa, například grilovanému steaku z klokana nebo jehněčí pečeni.
  • Yarra Valley (Victoria)
    V chladnějším klimatu Yarra Valley se daří odrůdám Chardonnay a Pinot Noir. Chardonnay z této oblasti je minerální, svěží a často zrálo v dubových sudech. Skvěle doplňuje pokrmy z mořských plodů, jako jsou grilované krevety nebo barramundi s citronovou omáčkou. Pinot Noir z Yarra Valley je zase jemný a ovocný, což ho činí ideálním k pokrmům z kachního nebo kuřecího masa.
  • Margaret River (Západní Austrálie)
    Margaret River je synonymem pro kvalitní Cabernety Sauvignon a Sauvignon Blanc. Cabernety z této oblasti mají strukturované tělo a tóny černého rybízu, což je perfektní ke grilovaným masům nebo tvrdým sýrům. Sauvignon Blanc z Margaret River, často smíchaný se Semillonem, je osvěžující a doplňuje lehčí jídla, jako jsou saláty nebo kuřecí pokrmy.
  • Hunter Valley (Nový Jižní Wales)
    Hunter Valley je domovem proslulého Semillonu, který se vyznačuje lehkým tělem a citrusovými tóny. Mladý Semillon je výborný s ústřicemi nebo sushi, zatímco starší, zralejší verze se skvěle hodí k pokrmům z bílého masa, například kuřecímu nebo vepřovému.
  • Tasmanie
    Chladné klima Tasmánie vytváří ideální podmínky pro pěstování odrůd Pinot Noir a Riesling. Pinot Noir z Tasmánie je aromatický, s tóny malin a třešní, což z něj činí skvělého partnera pro lososa. Riesling je minerální a svěží, perfektní k asijským pokrmům nebo pikantnímu jídlu.

Jak australská vína ladí s různými pokrmy?

  • Shiraz a červená masa
    Australský Shiraz je robustní víno, které si získalo mezinárodní renomé. Díky své plné chuti a kořenitým tónům je skvělý k výrazným masovým pokrmům. Klokaní steak marinovaný v bylinkách a grilovaný na otevřeném ohni se dokonale snoubí s tímto vínem, zatímco jehněčí ragú zvýrazní jeho ovocné podtóny.
  • Chardonnay a mořské plody
    Australské Chardonnay, ať už minerální nebo krémové, je univerzální víno, které vyniká v kombinaci s mořskými plody. Grilovaný barramundi, pokapaný limetkou a podávaný s čerstvým salátem, je klasikou, která zdůrazňuje chuť tohoto bílého vína.
  • Cabernet Sauvignon a sýry
    Plný Cabernet Sauvignon s tóny černého rybízu a tabáku je perfektním partnerem pro tvrdé sýry, jako je čedar nebo gouda. Může být také doplněn o pokrmy, jako je grilované hovězí s pečenou zeleninou.
  • Semillon a ústřice
    Lehký a svěží Semillon z Hunter Valley je dokonalý k čerstvým ústřicím. Jeho citrusové tóny zvýrazní slanost mořských plodů a vytvoří nezapomenutelný chuťový zážitek.
  • Riesling a pikantní pokrmy
    Riesling s tóny limetky a minerálů je ideálním partnerem pro asijská kari a pikantní jídla. Tasmánský Riesling skvěle zjemňuje kořenitost pokrmů, jako je thajské zelené kari.