Pečivo

Čerstvému domácímu pečivu
se nic nevyrovná🥖 🍞 🥐

Kdo by odolal vůni čerstvého pečiva? Chléb, rohlíky, koláče i croissanty jsou tradičními poklady, které spojují generace. Zkuste něco nového – třeba semínkové housky nebo rustikální chléb s kmínem.

Nadýchaný velikonoční mazanec
Moučníky a dezerty / Pečivo

Nadýchaný velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec je tradiční české sladké pečivo, který se peče na Velikonoce. Díky dlouhému kynutí je jemný a nadýchaný. Toto bohaté těsto na manzanec z másla, vajec a mléka přinese dokonalý výsledek.

Doba přípravy 2:30 hod. Hodnocení 4.8/5 Zobrazení receptu 543x
Rohlíky z prášku do pečiva
Pečivo

Rohlíky z prášku do pečiva

Rohlíky z prášku do pečiva jsou rychlou náhradou klasických kynutých rohlíků. Díky prášku do pečiva není třeba čekat na kynutí, což šetří čas a usnadňuje přípravu. Výsledné pečivo je krásně nadýchané, měkké uvnitř a zvenku jemně křupavé.

Doba přípravy 40 min. Hodnocení 4/5 Zobrazení receptu 275x
Pravý staročeský tvarohový mazanec
Pečivo

Pravý staročeský tvarohový mazanec

Mazanec je nejznámější české velikonoční pečivo, které se v rodinách peče už po generace. Voní máslem, citronovou kůrou a vanilkou, jeho těsto je díky tvarohu vláčné a hutnější než běžné kynuté pečivo. Každé sousto je příjemně nasládlé a rozinky sladkost dále podporují.

Doba přípravy 3:10 hod. Hodnocení 3.8/5 Zobrazení receptu 219x

Neodolatelné domácí pečivo klidně zvládnete i do hodiny

Domácí pečení pečiva se stává stále populárnější. Vůne čerstvě upečeného chleba nebo sladkých koláčků dokáže vytvořit neopakovatelnou atmosféru a připomenout nám kouzlo domova. Kromě toho je vlastní příprava pečiva zárukou kvality a zdravějších surovin bez zbytečných přílepků.

Kontrola nad ingrediencemi je asi hlavní výhodou domácího pečení. Zvolíte si typ a kvalitu mouky, zda chcete čerstvé droždí, sušené droždí nebo začnete zkoušet experimentovat s kváskem. Domácí pečivo je pak bude bez konzervantů, barviv nebo přebytečné soli. Další důležitý aspekt je chuť. Pečivo upečené doma má jedinečnou strukturu, je čerstvé a pyšní se neodolatelnou vůni, které se nedá srovnat s běžně dostupnými produkty. Recepty na domácí pečivo si můžete libovolně upravit podle svých přání nebo momentálních nálad – přidávat semínka, bylinky, sušené ovoce a cokoliv dalšího co vás napadne a na co zrovna máte chuť.

Základěm úspěchu je kvalitní mouka. Většina receptů využívá pšeničnou mouku, ale doporučuji vyzkoušet i žitnou, špaldovou nebo pohankovou. Klíčem je také správné droždí nebo kvásek, které jsou zodpovědné za kynutí těsta a jeho lehkost. Důležitým krokem je poctivé zpracování těsta. Mělo by být hladké, elastické a dobře prokynuté. Při pečení je třeba dbát na správnou teplotu trouby, která zajistí rovnoměrné propečení a křupavou kůrku.

Nejoblíbenější druhy domácího pečiva

  • Chléb
    Klasický pšeničný chlebík, žitný nebo semínkový. Kváskový chléb je v poslední době velkým trendem.
  • Housky a rohlíky
    Výborné na snídaně nebo jako příloha k polévkám.
  • Bagety a ciabatty
    Skvělá volba pro sendviče nebo jako doplněk k salátům.
  • Sladké pečivo
    Mazance, koláče, buchty a štrúdly.

Tipy pro začátečníky

  • Začněte jednoduše
    Zkuste recepty s menším počtem ingrediencí a postupně se pusťte do složitějších technik.
  • Používejte kvalitní ingredience
    Chuť domácího pečiva stojí na čerstvé mouce, kvalitním droždí a dobře vyvážené kombinaci chutí.
  • Nespěchejte
    Těsto potřebuje dostatek času na kynutí, aby bylo vzdušné a lehké.
  • Experimentujte
    Nebojte se přidávat koření, semínka nebo náplně.
  • Pečte s radostí
    Domácí pečení je skvělou příležitostí k relaxaci a tvořivosti.