Snídaně - Svačiny - Večeře - Pomazánky
  • 10 min.
    PŘÍPRAVA
  • 5 min.
    VAŘENÍ
  • 15 min.
    CELKEM
  • 4
    PORCE
Vajíčková pomazánka z tvarohu
  • OBTÍŽNOST (Velmi snadný)
  • HODNOCENÍ (3.7/5)

Vajíčková pomazánka z tvarohu je lehká, krémová a plná bílkovin. Spojuje jemnost tvarohu s bohatou chutí vajec, doplněnou lehkým pikantním nádechem hořčice a pažitky.

Příprava je velmi jednoduchá a zabere jen pár minut. Díky použití tvarohu je pomazánka lehčí než klasické varianty s máslem nebo smetanou. Pokud chcete ještě jemnější konzistenci, můžete ji rozmixovat do hladka. Pomazánku lze podávat na čerstvém chlebu, toastu nebo jako dip k zeleninovým tyčinkám. Skvěle chutná i s celozrnnými krekry nebo jako náplň do sendvičů.

Ingredience

Počet porcí
/nebo plnotučný/
/nebo bílý jogurt pro lehčí variant/
/volitelné/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    218 kCal
    912 kJ
  • Tuky
    17,83 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    4,81 g
  • Sacharidy
    4,10 g
  • - z toho cukry
    3,01 g
  • Bílkoviny
    14,01 g
  • Sůl
    1,15 g
  • Vláknina
    0,64 g
  • Energie
    872 kCal
    3 649 kJ
  • Tuky
    71,31 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    19,23 g
  • Sacharidy
    16,38 g
  • - z toho cukry
    12,04 g
  • Bílkoviny
    56,02 g
  • Sůl
    4,59 g
  • Vláknina
    2,57 g

Postup přípravy

1
Vejce uvařte natvrdo (cca 8 minut ve vroucí vodě), poté je zchlaďte, oloupejte a nastrouhejte najemno.
2
Do mísy přidejte tvaroh, majonézu (nebo jogurt), hořčici, sůl, pepř a nastrouhaná vejce.
3
Vše důkladně promíchejte, aby vznikla jemná pomazánka. Pokud je příliš hustá, můžete přidat lžíci mléka nebo více jogurtu.
4
Na závěr vmíchejte nasekanou pažitku a případně dochuťte podle potřeby.
Pomazánky jsou skvělým přirozeným způsobem, jak zpestřit jídelníček ročního dítěte. Měly by být jemné, bez soli a koření. Základ tvoří vařená zelenina, tvaroh, jogurt nebo avokádo. Pomazánku můžeš natřít na měkké pečivo nebo podat lžičkou. → více