Vajíčková pomazánka na jednohubky je tradiční pochoutkou, která se hodí na každou oslavu, párty nebo jako rychlá svačina. Její jemná, krémová konzistence se krásně kombinuje s křupavým pečivem. Hořčice dodává lehký pikantní nádech.
Hledáte způsob, jak dostat do svého fitness jídelníčku kvalitní proteiny v chutné podobě? Tato svěží vajíčková pomazánka s lučinou je přesně to, co potřebujete pro své aktivní tělo. S vysokým obsahem bílkovin z vajec a mléčných proteinů z lučiny představuje skvělou volbu po tréninku nebo jako výživnou svačinu během náročného dne.
Pokud milujete klasickou vajíčkovou pomazánku, ale chcete něco lehčího a svěžejšího, zkuste variantu s jogurtem! Jogurt dodá pomazánce jemnou kyselost, která dokonale vyváží chuť vařených vajec a pažitky. Výsledkem je lehká, krémová pomazánka, která se skvěle hodí nejen na chléb, ale i jako dip ke kouskům zeleniny.
Vajíčková pomazánka je jedním z těch pokrmů, které si člověk spojí s domovem, dětstvím a jednoduchostí. Je to něco, co se hodí na chléb, rohlík nebo třeba na plnění rajčat. Každý má svůj vlastní recept, případně malou obměnu toho, co dělala maminka nebo babička.
Základ je vždy stejný: vařená vejce. Většinou natvrdo. Pak už záleží na tom, co má člověk po ruce a na co má chuť. Někdo přidá majonézu, jiný radši jogurt nebo tvaroh.
Říká se, že dobrá vajíčková pomazánka potřebuje jen pár ingrediencí: vejce, nějaký mléčný produkt (majonézu, jogurt, tvaroh, zakysanou smetanu), trochu hoŕčice a sůl s pepřem. A je hotovo. Ale tím to nekončí. Někdo přidá nadrobno nasekanou cibuli, jiný nakládané okurky. Dětství si mnozí spojují s chutí čerstvé pažitky, kterou maminka nasekala těsně před podáváním. Pak tu jsou třeba ty "výstřednější" varianty, kde se objeví ředkvičky, křen nebo kapary. V některých rodinách se dělá pomazánka ostřejší, přidá se trocha chilli nebo česnek.
Zajímavé je, že i přes svou jednoduchost má vajíčková pomazánka tolik variací, že kdybyste se ptali deseti lidí na recept, dostanete deset různých odpovědí. Někdo vejce rozmačká vidličkou na hrubo, aby byly kousky cítit. Jiný je rozmixuje do hladké hmoty. A pak je tu ta věčná diskuse o tom, jestli je lepší použít máslo nebo rostlinný tuk, případně jen mléko.
Když už se bavíme o vajíčkové pomazánce, nedá se nevzpomenout na Velikonoce. To je období, kdy se vajíčka jedí ve velkým. Po pondělí má každý doma spoustu malovaných vajíček a vajíčková pomazánka je skvělý způsob, jak je zpracovat. V těchto případech se často přidává i uzenina, třeba salám nebo šunka, která dodá pomazánce výraznější chuť.
Někdy se mění i druh použité hoŕčice. Klasická plnotučná se může vyměnit za dijonskou, která dodá jemně pálivý nádech, nebo za hrubozrnnou, která zase změní strukturu. Je to taková hra s chutěmi. Jedna z věcí, která člověka překvapí, je, jak moc může záležet na takových detailech. Třeba jestli se vejce nakrájí na drobno nebo se rozmačkají vidličkou. Nebo jestli se přidá trocha citronové šťávy na zjemnění chuti. Dokonce i druh soli nebo pepře udělá svoje. A co chleba? Někdo má rád vajíčkovou pomazánku na čerstvém kváskovém chlebu, jiný ji namaže na tmavý celozrnný rohlík. V létě se skvělě hodí na topinky, ačkoli to někdo může považovat za příliš těžké. A pak je tu ještě varianta s krekrem nebo toastem.
Neměl by chybět ani kopr, pokud ho máte rádi. Někdy se do vajíčkové pomazánky přidávají i kousky avokáda nebo trochu řeckého jogurtu, což ji udělá lehčí. A jestli máte chuť experimentovat, zkuste přidat trošku kari koření nebo kurkumy, což pomazánce dá nejen barvu, ale i zcela jiný chuťový rozměr. Někdy stačí k pomazánce přidat jen něco navíc, co ji povýší na něco výjimečnějšího. Třeba uzený losos, nasekaný kopr nebo trochu strouhaného parmazánu. Možná to z ní udělá něco, co byste klidně servírovali i na oslavě.
Ale vraťme se na začátek. Vejce. Jak dlouho je vařit? Obecně se doporučuje 9-12 minut. Když je převaříte, budou suchá a se zeleným okrajem kolem žloutku. To nikdo nechce. Na druhou stranu, příliš měkká vejce se špatně loupou a nerozmělňují tak, jak by měla. Když vejce dovaříte, je dobré je okamžitě zchladit ve studené vodě. To zastaví proces vaření, a usnadní loupání.
Vaječná pomazánka - průměrný recept s vejci, majonézou, hořčicí, solí a pepřem.
Avokádová pomazánka (guacamole) - průměrný recept s avokádem, cibulí, rajčaty, limetkovou šťávou, koriandrem, solí a pepřem.
Hummus - průměrný recept s cizrnou, tahini (sezamová pasta), citronovou šťávou, česnekem, olivovým olejem, solí a pepřem.
Nutriční hodnota | Vaječná pomazánka | Avokádová pomazánka | Hummus |
---|---|---|---|
Kalorie | 250-350 kcal | 150-200 kcal | 160-250 kcal |
Proteiny | 10-15 g | 2-4 g | 7-9 g |
Tuky | 20-30 g | 12-18 g | 10-15 g |
Sacharidy | 2-5 g | 6-8 g | 10-15 g |
Vláknina | 0-1 g | 3-5 g | 4-6 g |
Vitamín A | 10-20% DDD | 5-10% DDD | 1-3% DDD |
Vitamín C | 0-2% DDD | 15-25% DDD | 1-3% DDD |
Železno | 4-8% DDD | 2-4% DDD | 10-15% DDD |
DDD = Doporučená denní dávka. Procenta jsou pouze orientační.
Tyto hodnoty jsou průměrné a mohou se lišit v závislosti na konkrétním receptu.
Zohledněte velikost porce.