Vajíčková pomazánka

Jak z obyčejných vajec vytvořit nejlepší pomazánku vašeho života?

Vajíčková pomazánka je klasika, kterou ale lze připravit na nespočet způsobů. Základem jsou vždy vařená vejce, doplněná o majonézu nebo jogurt, máslo, hořčici a koření. Každý recept je originál – někdo přidá cibuli, jiný šunku nebo pažitku.

Vajíčková pomazánka na jednohubky
Snídaně / Svačiny / Večeře / Chuťovky / Pomazánky

Vajíčková pomazánka na jednohubky

Vajíčková pomazánka na jednohubky je tradiční pochoutkou, která se hodí na každou oslavu, párty nebo jako rychlá svačina. Její jemná, krémová konzistence se krásně kombinuje s křupavým pečivem. Hořčice dodává lehký pikantní nádech.

Doba přípravy 20 min. Hodnocení 3.6/5 Zobrazení receptu 118x
Fitness vajíčková pomazánka s lučinou
Snídaně / Svačiny / Večeře / Pomazánky

Fitness vajíčková pomazánka s lučinou

Hledáte způsob, jak dostat do svého fitness jídelníčku kvalitní proteiny v chutné podobě? Tato svěží vajíčková pomazánka s lučinou je přesně to, co potřebujete pro své aktivní tělo. S vysokým obsahem bílkovin z vajec a mléčných proteinů z lučiny představuje skvělou volbu po tréninku nebo jako výživnou svačinu během náročného dne.

Doba přípravy 15 min. Hodnocení 4.8/5 Zobrazení receptu 113x
Vajíčková pomazánka s jogurtem
Snídaně / Večeře / Pomazánky

Vajíčková pomazánka s jogurtem

Pokud milujete klasickou vajíčkovou pomazánku, ale chcete něco lehčího a svěžejšího, zkuste variantu s jogurtem! Jogurt dodá pomazánce jemnou kyselost, která dokonale vyváží chuť vařených vajec a pažitky. Výsledkem je lehká, krémová pomazánka, která se skvěle hodí nejen na chléb, ale i jako dip ke kouskům zeleniny.

Doba přípravy 15 min. Hodnocení 3.5/5 Zobrazení receptu 109x

Vajíčková pomazánka nemusí být nudná 🥚💡

Vajíčková pomazánka je jedním z těch pokrmů, které si člověk spojí s domovem, dětstvím a jednoduchostí. Je to něco, co se hodí na chléb, rohlík nebo třeba na plnění rajčat. Každý má svůj vlastní recept, případně malou obměnu toho, co dělala maminka nebo babička.

Základ je vždy stejný: vařená vejce. Většinou natvrdo. Pak už záleží na tom, co má člověk po ruce a na co má chuť. Někdo přidá majonézu, jiný radši jogurt nebo tvaroh.

Říká se, že dobrá vajíčková pomazánka potřebuje jen pár ingrediencí: vejce, nějaký mléčný produkt (majonézu, jogurt, tvaroh, zakysanou smetanu), trochu hoŕčice a sůl s pepřem. A je hotovo. Ale tím to nekončí. Někdo přidá nadrobno nasekanou cibuli, jiný nakládané okurky. Dětství si mnozí spojují s chutí čerstvé pažitky, kterou maminka nasekala těsně před podáváním. Pak tu jsou třeba ty "výstřednější" varianty, kde se objeví ředkvičky, křen nebo kapary. V některých rodinách se dělá pomazánka ostřejší, přidá se trocha chilli nebo česnek.

Zajímavé je, že i přes svou jednoduchost má vajíčková pomazánka tolik variací, že kdybyste se ptali deseti lidí na recept, dostanete deset různých odpovědí. Někdo vejce rozmačká vidličkou na hrubo, aby byly kousky cítit. Jiný je rozmixuje do hladké hmoty. A pak je tu ta věčná diskuse o tom, jestli je lepší použít máslo nebo rostlinný tuk, případně jen mléko.

Doba vaření vajíček

Když už se bavíme o vajíčkové pomazánce, nedá se nevzpomenout na Velikonoce. To je období, kdy se vajíčka jedí ve velkým. Po pondělí má každý doma spoustu malovaných vajíček a vajíčková pomazánka je skvělý způsob, jak je zpracovat. V těchto případech se často přidává i uzenina, třeba salám nebo šunka, která dodá pomazánce výraznější chuť.

Někdy se mění i druh použité hoŕčice. Klasická plnotučná se může vyměnit za dijonskou, která dodá jemně pálivý nádech, nebo za hrubozrnnou, která zase změní strukturu. Je to taková hra s chutěmi. Jedna z věcí, která člověka překvapí, je, jak moc může záležet na takových detailech. Třeba jestli se vejce nakrájí na drobno nebo se rozmačkají vidličkou. Nebo jestli se přidá trocha citronové šťávy na zjemnění chuti. Dokonce i druh soli nebo pepře udělá svoje. A co chleba? Někdo má rád vajíčkovou pomazánku na čerstvém kváskovém chlebu, jiný ji namaže na tmavý celozrnný rohlík. V létě se skvělě hodí na topinky, ačkoli to někdo může považovat za příliš těžké. A pak je tu ještě varianta s krekrem nebo toastem.

Neměl by chybět ani kopr, pokud ho máte rádi. Někdy se do vajíčkové pomazánky přidávají i kousky avokáda nebo trochu řeckého jogurtu, což ji udělá lehčí. A jestli máte chuť experimentovat, zkuste přidat trošku kari koření nebo kurkumy, což pomazánce dá nejen barvu, ale i zcela jiný chuťový rozměr. Někdy stačí k pomazánce přidat jen něco navíc, co ji povýší na něco výjimečnějšího. Třeba uzený losos, nasekaný kopr nebo trochu strouhaného parmazánu. Možná to z ní udělá něco, co byste klidně servírovali i na oslavě.

Ale vraťme se na začátek. Vejce. Jak dlouho je vařit? Obecně se doporučuje 9-12 minut. Když je převaříte, budou suchá a se zeleným okrajem kolem žloutku. To nikdo nechce. Na druhou stranu, příliš měkká vejce se špatně loupou a nerozmělňují tak, jak by měla. Když vejce dovaříte, je dobré je okamžitě zchladit ve studené vodě. To zastaví proces vaření, a usnadní loupání.

Co obsahuje vajíčko?

10 překvapivých přísadkteré vaši vajíčkovou pomazánku promění v delikatesu

  • Sušená rajčata naložená v oleji
    Zapomeňte na okurky, sušená rajčata v oleji dodají pomazánce sladkokyselou chuť s lehkou pikantností. Olej z rajčat můžete použít i do samotné pomazánky pro intenzivnější chuť. Jejich "žvýkavá" konzistence je příjemným kontrastem k jemnosti vajec. Stačí je nakrájet na drobno a vmíchat do hotové pomazánky.
  • Kapičky tabasca nebo jiné pálivé omáčky
    Vaječná pomazánka není jen pro děti! Pár kapek pálivé omáčky jí dodá říz a probudí chuťové buňky. Nemusíte se bát, že bude pomazánka příliš pálivá, jde jen o jemný dotek. Experimentujte s různými druhy pálivých omáček, každá má jiný profil chutí. Začněte s malým množstvím a postupně přidávejte podle chuti.
  • Nasekané kapary
    Malé slané kuličky kapary jsou opravdový chuťový zázrak. Jejich kyselá a slaná chuť skvěle doplňuje jemnost vaječné pomazánky. Kapary jsou navíc plné antioxidantů a vitamínů. Stačí je jemně nasekat a vmíchat do pomazánky, nebo je můžete použít jako ozdobu na vrchu.
  • Uzená paprika
    Špetka uzené papriky dokáže s vaječnou pomazánkou hotové divy. Dodá jí hloubku, kouřovou vůni a jemnou pikantnost. Uzená paprika je skvělá alternativa k uzeninám, pokud chcete vaječnou pomazánku něčím obohatit, ale nechcete přidávat maso. Stačí špetka, uzená paprika je poměrně výrazná.
  • Čerstvý kopr
    Zapomeňte na petržel, kopr je pro vaječnou pomazánku jako stvořený! Jeho svěží a anýzová chuť skvěle doplňuje krémovost vajec. Kopr je navíc plný vitamínů a minerálů. Nasekejte ho najemno a vmíchejte do pomazánky těsně před podáváním, aby si zachoval svou vůni a chuť.
  • Nastrouhaný parmazán nebo pecorino
    Trocha tvrdého sýra dodá vaječné pomazánce slanou, umami chuť. Parmazán a pecorino jsou výrazné sýry, které v pomazánce opravdu vyniknou. Nastrouhejte je najemno a vmíchejte do pomazánky, nebo jimi posypte hotovou pomazánku na chlebu. Budete překvapeni, jak moc sýr dokáže vylepšit chuť.
  • Avokádo
    Avokádo vaječnou pomazánku obohatí o krémovost a zdravé tuky. Dodá jí jemnou, máslovou chuť a krásně zelenou barvu. Rozmačkejte avokádo vidličkou a vmíchejte ho do pomazánky místo části majonézy. Nebojte se experimentovat s množstvím, podle toho, jak moc chcete, aby avokádo v pomazánce bylo cítit.
  • Dijonská hořčice
    Zapomeňte na obyčejnou hořčici, dijonská hořčice dodá vaječné pomazánce pikantní, aromatickou chuť. Její štiplavost skvěle kontrastuje s jemností vajec a majonézy. Stačí malá lžička dijonské hořčice, její chuť je poměrně výrazná. Experimentujte s různými druhy dijonské hořčice, některé jsou jemnější, jiné pálivější.
  • Křen
    Pro milovníky ostřejších chutí je křen skvělá volba. Dodá vaječné pomazánce pikantní říz a prohřeje vás od hlavy až k patě. Stačí nastrouhat trochu čerstvého křenu nebo použít sterilovaný křen. Křen je poměrně ostrý, takže ho přidávejte postupně a ochutnávejte.
  • Nasekané pistácie
    Pro křupavý a luxusní zážitek přidejte do vaječné pomazánky nasekané pistácie. Jejich oříšková chuť a jemně nasládlá vůně dokonale doplní slanou chuť vajec. Pistácie jsou navíc plné zdravých tuků a antioxidantů. Nasekejte je nahrubo a vmíchejte do pomazánky těsně před podáváním, aby si zachovaly svou křupavost.

Srovnání výživových hodnot 100g různých pomazánek

Vaječná pomazánka - průměrný recept s vejci, majonézou, hořčicí, solí a pepřem.
Avokádová pomazánka (guacamole) - průměrný recept s avokádem, cibulí, rajčaty, limetkovou šťávou, koriandrem, solí a pepřem.
Hummus - průměrný recept s cizrnou, tahini (sezamová pasta), citronovou šťávou, česnekem, olivovým olejem, solí a pepřem.

Nutriční hodnota Vaječná pomazánka Avokádová pomazánka Hummus
Kalorie 250-350 kcal 150-200 kcal 160-250 kcal
Proteiny 10-15 g 2-4 g 7-9 g
Tuky 20-30 g 12-18 g 10-15 g
Sacharidy 2-5 g 6-8 g 10-15 g
Vláknina 0-1 g 3-5 g 4-6 g
Vitamín A 10-20% DDD 5-10% DDD 1-3% DDD
Vitamín C 0-2% DDD 15-25% DDD 1-3% DDD
Železno 4-8% DDD 2-4% DDD 10-15% DDD

DDD = Doporučená denní dávka. Procenta jsou pouze orientační.
Tyto hodnoty jsou průměrné a mohou se lišit v závislosti na konkrétním receptu.
Zohledněte velikost porce.

  • Kalorie
    Vaječná pomazánka má tendenci mít nejvyšší kalorickou hodnotu kvůli obsahu majonézy.
  • Proteiny
    Vaječná pomazánka má nejvyšší obsah proteinů díky vejcím. Hummus je také dobrým zdrojem proteinů.
  • Tuky
    Vaječná pomazánka a avokádová pomazánka mají vysoký obsah tuků, přičemž avokádová pomazánka má více zdravých nenasycených tuků.
  • Sacharidy
    Hummus má vyšší obsah sacharidů díky cizrně.
  • Vláknina
    Hummus a avokádová pomazánka jsou dobrým zdrojem vlákniny, vaječná pomazánka obsahuje vlákniny málo.
  • Vitamíny a minerály
    Každá pomazánka je dobrým zdrojem různých vitamínů a minerálů. Například avokádová pomazánka je bohatá na vitamín C, zatímco hummus je dobrým zdrojem železa.
Srovnání pomazánek