Chuťovky
  • 30 min.
    PŘÍPRAVA
  • 30 min.
    VAŘENÍ
  • 60 min.
    CELKEM
  • 8
    PORCE
Kompot z muškátové dýně s pomerančem
  • OBTÍŽNOST (Velmi snadný)
  • HODNOCENÍ (4.3/5)

Vychutnejte si lahodnou chuť podzimu s každé lžičkou tohoto kompotu. Dýně se snoubí s pomerančem, vytváří harmonii chutí.

Výjimečnost spočívá v kombinaci dýně a pomeranče. Dýně dodává kompotu jemnou sladkost, pomeranč zase svěžest, lehkost. Skořice přidává hřejivou, kořeněnou notu. Výsledkem je harmonická chuť, která potěší vaše chuťové pohárky.

Ingredience

Počet porcí
/oloupaná a zbavená semínek/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    128 kCal
    536 kJ
  • Tuky
    0,22 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    0,02 g
  • Sacharidy
    31,93 g
  • - z toho cukry
    23,77 g
  • Bílkoviny
    2,23 g
  • Sůl
    0,00 g
  • Vláknina
    3,86 g
  • Energie
    1 021 kCal
    4 271 kJ
  • Tuky
    1,77 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    0,14 g
  • Sacharidy
    255,46 g
  • - z toho cukry
    190,15 g
  • Bílkoviny
    17,81 g
  • Sůl
    0,00 g
  • Vláknina
    30,87 g

Postup přípravy

1
Připravte si čisté, ideálně i vysterilizované skleničky.
2
Dýni očistěte, vyškrábejte z ní lžící semínka.
3
Dužinu oloupejte, nakrájejte na kostičky.
4
Do hrnce dejte vodu, přilijte šťávu z pomerančů i z citronu, přidejte kyselinu citronovou, cukr i skořici.
5
Do tohoto nálevu vložte nakrájenou dýni.
6
Na mírném plameni vařte, dokud dýně částečně nezměkne.
7
Nevařte ale moc dlouho, naplněné skleničky se budou ještě zavařovat, stačí, když dýni povaříte do poloměkka.
8
Do připravených skleniček přendejte povařenou dýni, zalijte nálevem.
9
Skleničky důkladně uzavřete, sterilujte v hrnci s vodou na 80 °C přibližně 20 minut.
10
Kompot uchovávejte na chladnějším místě mimo světlo, po otevření skladujte v lednici a spotřebujte co nejdříve.
Muškátová dýně potřebuje teplé a slunné místo, výživnou půdu a pravidelnou péči. Sázejte ji po jarních mrazech, zalévejte ke kořenům a přihnojujte. Sklízejte plody se suchou stopkou a pevnou slupkou. Správně skladovaná vydrží měsíce a využijete ji na polévky, omáčky a mnoho dalších pokrmů. → více
Dýně nelze brát jako oranžovou dekoraci na Halloween. Existuje pět hlavních druhů, z nichž každý má jinou chuť, strukturu i využití. Od máslové elegance po vláknité rarity – dýně skrývají víc, než se zdá. → více