Obědy - Polévky - Večeře
  • 10 min.
    PŘÍPRAVA
  • 35 min.
    VAŘENÍ
  • 45 min.
    CELKEM
  • 4
    PORCE
Rychlá hrachová polévka
  • OBTÍŽNOST (Velmi snadný)
  • HODNOCENÍ (4.7/5)

Recept na opravdu velmi jednoduchou hrachovou polévku. Půlený hrách se rozvaří mnohem rychleji než celý, takže vaření zabere sotva půl hodiny. Polévka má krásnou zlatou barvu, hezky hustne a nevyžaduje zahušťování jíškou.

Hrachová polévka patří mezi nejstarší pokrmy v české kuchyni. Využití půleného hrachu místo celého znamená dramatické zkrácení přípravy. Celý hrách vyžaduje namočení přes noc a dlouhé vaření trvající až dvě hodiny. Půlený hrách bez slupky se rozvaří za třicet minut bez jakékoliv přípravy předem. Stačí propláchnout pod vodou, zbavit ho případného prachu z balení.

Hrách poskytuje vysoké množství rostlinných bílkovin. Na sto gramů připadá přibližně 25 gramů proteinů Bílkoviny z luštěnin sytí dlouhodobě, nevyvolávají rychlé výkyvy hladiny cukru v krvi. Po porci hrachové polévky nepřijde hlad ani po několika hodinách. Vláknina obsažená v hrachu podporuje trávení, pomáhá regulovat hladinu cholesterolu. Jedna porce pokryje značnou část denní doporučené dávky vlákniny.

Ingredience

Počet porcí
/půlený/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    337 kCal
    1 410 kJ
  • Tuky
    9,05 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    5,23 g
  • Sacharidy
    47,94 g
  • - z toho cukry
    3,19 g
  • Bílkoviny
    18,48 g
  • Sůl
    1,54 g
  • Vláknina
    13,28 g
  • Energie
    1 347 kCal
    5 634 kJ
  • Tuky
    36,20 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    20,90 g
  • Sacharidy
    191,75 g
  • - z toho cukry
    12,74 g
  • Bílkoviny
    73,90 g
  • Sůl
    6,16 g
  • Vláknina
    53,10 g

Postup přípravy

1
Hrách propláchněte pod studenou vodou v sítu, dokud voda neodtéká čistá. Poté jej dejte stranou.
2
Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
3
V hrnci rozpusťte máslo na středním plameni. Přidejte nakrájený česnek a za stálého míchání osmahněte dozlatova asi 2 minuty.
4
Do hrnce přisypte propláchnutý hrách a krátce opražte společně s česnekem, zhruba 1 minutu.
5
Zalijte vše vodou, přidejte bobkový list a přiveďte k varu.
6
Jakmile polévka vře, snižte plamen na mírný, zakryjte poklicí a vařte 25–30 minut, dokud hrách zcela nezměkne a nezačne se rozpadat.
7
Během vaření občas zamíchejte, aby hrách nepřiléhal ke dnu hrnce.
8
Bobkový list vyjměte a vyhoďte.
9
Polévku ochuťte solí, majoránkou a pepřem. Důkladně promíchejte.
10
Ponechejte ještě 5 minut povařit, aby se koření propojilo s chutí hrachu.
11
Podávejte s čerstvým pečivem nebo krutony.