Bobkový list list tříděný
30 g
Recept na opravdu velmi jednoduchou hrachovou polévku. Půlený hrách se rozvaří mnohem rychleji než celý, takže vaření zabere sotva půl hodiny. Polévka má krásnou zlatou barvu, hezky hustne a nevyžaduje zahušťování jíškou.
Hrachová polévka patří mezi nejstarší pokrmy v české kuchyni. Využití půleného hrachu místo celého znamená dramatické zkrácení přípravy. Celý hrách vyžaduje namočení přes noc a dlouhé vaření trvající až dvě hodiny. Půlený hrách bez slupky se rozvaří za třicet minut bez jakékoliv přípravy předem. Stačí propláchnout pod vodou, zbavit ho případného prachu z balení.
Hrách poskytuje vysoké množství rostlinných bílkovin. Na sto gramů připadá přibližně 25 gramů proteinů Bílkoviny z luštěnin sytí dlouhodobě, nevyvolávají rychlé výkyvy hladiny cukru v krvi. Po porci hrachové polévky nepřijde hlad ani po několika hodinách. Vláknina obsažená v hrachu podporuje trávení, pomáhá regulovat hladinu cholesterolu. Jedna porce pokryje značnou část denní doporučené dávky vlákniny.
