Obědy - Večeře - Omáčky
  • 10 min.
    PŘÍPRAVA
  • 15 min.
    VAŘENÍ
  • 25 min.
    CELKEM
  • 4
    PORCE
Sýrová omáčka bez smetany
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (3.9/5)

Uvařte si úžasnou sýrovou omáčku bez smetany, která je tak akorát krémová, plná chuti. Tahle dobrota se hodí skoro ke všemu, od těstovin po vařené brambory. Sýry dodají tu správnou sílu.

Dlouho jsem si myslela, že bez smetany prostě není dobrá sýrová omáčka. Vždyť to známe, smetana dodá tu krémovost, tu plnost, co máme tak rády. Jenomže občas chceme jíst trochu lehčeji, případně se smetana zrovna doma nenachází. Tak jsem se pustila do experimentování, zkusila jsem najít cestu, jak dosáhnout stejného požitku bez ní. Výsledek mě vážně překvapil, dneska mám pro vás recept, který vás dostane. Tato sýrová omáčka spoléhá na klasickou jíšku, poctivé plnotučné mléko, ne na těžkou smetanu. Díky tomu je omáčka lehčí, ale nepřichází o svou podmanivou konzistenci. Zásadní je správný poměr mouky mléka. Když ji pomalu přiléváte mléko za stálého míchání, vytvoříte základ, který je sametový bez hrudek. Důkladné míchání je tady opravdu důležité. Potom už jen přidáte nastrouhané sýry, mícháte je do úplného rozpuštění.

Ingredience

Počet porcí

Nutriční hodnoty

  • Energie
    716 kCal
    2 996 kJ
  • Tuky
    31,73 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    19,29 g
  • Sacharidy
    84,34 g
  • - z toho cukry
    8,89 g
  • Bílkoviny
    27,05 g
  • Sůl
    7,29 g
  • Vláknina
    3,46 g
  • Energie
    2 865 kCal
    11 986 kJ
  • Tuky
    126,91 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    77,17 g
  • Sacharidy
    337,34 g
  • - z toho cukry
    35,57 g
  • Bílkoviny
    108,21 g
  • Sůl
    29,14 g
  • Vláknina
    13,84 g

Postup přípravy

1
V hrnci rozehřejte máslo na středním plameni. Přidejte jemně nasekanou cibuli, nasekaný česnek. Restujte je dozlatova, dokud nezměknou provoní.
2
Přisypte hladkou mouku. Míchejte ji s máslem cibuli, česnekem asi minutu, vytvoříte jíšku.
3
Pomalu za stálého míchání přilévejte mléko. Dělejte to postupně, aby se nevytvořily hrudky. Míchejte omáčku metličkou. Vařte ji, dokud nezhoustne.
4
Snižte plamen na minimum. Přidejte nastrouhaný čedar, eidam. Míchejte, dokud se sýry úplně nerozpustí nevytvoří hladkou omáčku.
5
Vmíchejte dijonskou hořčici, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek. Osolte opepřete dle chuti.