Muškátový ořech celý - velká kořenka
200 g
Uvařte si úžasnou sýrovou omáčku bez smetany, která je tak akorát krémová, plná chuti. Tahle dobrota se hodí skoro ke všemu, od těstovin po vařené brambory. Sýry dodají tu správnou sílu.
Dlouho jsem si myslela, že bez smetany prostě není dobrá sýrová omáčka. Vždyť to známe, smetana dodá tu krémovost, tu plnost, co máme tak rády. Jenomže občas chceme jíst trochu lehčeji, případně se smetana zrovna doma nenachází. Tak jsem se pustila do experimentování, zkusila jsem najít cestu, jak dosáhnout stejného požitku bez ní. Výsledek mě vážně překvapil, dneska mám pro vás recept, který vás dostane. Tato sýrová omáčka spoléhá na klasickou jíšku, poctivé plnotučné mléko, ne na těžkou smetanu. Díky tomu je omáčka lehčí, ale nepřichází o svou podmanivou konzistenci. Zásadní je správný poměr mouky mléka. Když ji pomalu přiléváte mléko za stálého míchání, vytvoříte základ, který je sametový bez hrudek. Důkladné míchání je tady opravdu důležité. Potom už jen přidáte nastrouhané sýry, mícháte je do úplného rozpuštění.
