Britská kuchyně

Jak chutná Anglie?
Objevte poklady britské kuchyně

Britská kuchyně je často neprávem opomíjená. Nabízí však víc než jen tradiční klasiku. Je to dynamický svět chutí, kde se setkávají lokální suroviny s globální inspirací. Od sýrů po mořské plody, od vydatných snídaní po sladké dezerty - britská kuchyně je nečekané dobrodružství pro každého gurmána!

Růžový gin koktejl
Nápoje / Koktejly

Růžový gin koktejl

Růžový gin koktejl je osvěžující nápoj s jemně ovocným nádechem. Ten získává díky malinám nebo jahodám. Kombinace růžového ginu a tonicu je vyvážená, elegantní a zároveň lehká. Tento drink je oblíbený na letních zahradních večírcích nebo jako romantický aperitiv.

Doba přípravy 5 min. Hodnocení 3.6/5 Zobrazení receptu 308x
Domácí koktejlová omáčka
Omáčky

Domácí koktejlová omáčka

Koktejlová omáčka, známá také jako Marie Rose omáčka, je oblíbená klasika v mezinárodní kuchyni. Její svěží a lehce pikantní chuť perfektně doplňuje mořské plody, zejména krevety. Koktejlová omáčka má původ v britské kuchyni, kde je tradičně podávána jako součást prawn cocktail předkrmu.

Doba přípravy 10 min. Hodnocení 2.9/5 Zobrazení receptu 133x
Čokoládový dezert do poháru trifle
Moučníky a dezerty

Čokoládový dezert do poháru trifle

Čokoládový trifle je vrstvený dezert, který nabízí dokonalou kombinaci nadýchaného korpusu, krémového čokoládového krému a jemné šlehačky s jahodami. Jeho příprava je sice složená z několika kroků, ale samotné sestavení do poháru je rychlé. Můžete experimentovat s různými příchutěmi – přidat lžičku likéru, ořechy nebo další vrstvy podle vlastní chuti.

Doba přípravy 50 min. Hodnocení 4.6/5 Zobrazení receptu 86x

Ochutnejte tradici - kulinářský průvodce po Velké Británii

  1. Britská kuchyně a její specifika
  2. Typické suroviny britské kuchyně
  3. Britské snídaně a brunche | Probudí vaše smysly
  4. Poctivé britské masové pokrmy | Síla a chuť ostrovní kuchyně
  5. Tradiční britské dezerty | Stará dobrá sladká Anglie
Britská kuchyně a její specifika

Britská kuchyně a její specifika

Britská kuchyně je často vnímána jako poněkud kontroverzní téma. Pro mnohé je synonymem pro jednoduchost, někdy až nudu, pro jiné zase představuje nostalgický návrat k tradicím, které mají hluboké kořeny. Ať už si o ní myslíme cokoli, nelze jí upřít jednu věc – je to kuchyně, která odráží historii, klima a kulturu ostrovního národa.

Patrně nejznámější pokrm, který si většina lidí spojuje s Británií, je fish and chips. Ryba, obvykle treska nebo platýs, se obalí v těstíčku a smaží do křupava. Hranolky, tlusté a měkké uvnitř, k tomu tvoří dokonalý doplněk. Podává se to většinou s hráškovým pyré, octem nebo tatarskou omáčkou. Je to jídlo, které najdete na každém rohu, ať už v malých bistrech nebo v luxusnějších podnicích.

Fish & Chips - ikonická kombinace smažené ryby a hranolků se zrodila v 19. století a rychle se stala oblíbeným jídlem pracující třídy.

Další stálicí britské kuchyně je nedělní roast dinner. Tento pokrm má téměř rituální charakter. Rodiny se scházejí u stolu, kde se podává pečené maso – obvykle hovězí, jehněčí nebo kuře – doplněné opečenými bramborami, dušenou zeleninou, Yorkshirským puddingem a omáčkou z výpeku. Yorkshire pudding, který se připravuje z vajec, mléka a mouky, je lehký a nadýchaný, ale zároveň dokáže skvěle absorbovat šťávu z masa. Tento pokrm je spojen s pocitem domova a tradice, která se předává z generace na generaci. Nemůžeme opomenout ani anglickou snídani, která je doslova kalorickou bombou. Plná anglická snídaně zahrnuje smažená vejce, slaninu, klobásy, pečené fazole, rajčata, houby a někdy i černý pudink. Je to jídlo, které vás dokáže zasytit na celé dopoledne, a možná i na celý den. I když se dnes mnoho lidí snaží jíst zdravěji, plná anglická snídaně zůstává symbolem britské kulinářské kultury.

Britská kuchyně ale není jen o těžkých a vydatných jídlech. Má i své lehčí a jemnější stránky. Například sýry Cheddar, Stilton nebo Wensleydale jsou vyhlášené po celém světě. Cheddar, který pochází z oblasti Somerset, je známý svou ostrou chutí a pevnou strukturou. Stilton, modrý sýr z oblasti Midlands, má výraznou chuť a vůni, která nemusí sedět každému, ale pro milovníky sýrů je to lahůdka. Wensleydale, který se často podává s ovocem, je naopak jemný a krémový.

Nemůžeme zapomenout ani na dezerty. Britové mají slabost pro sladké, a to se odráží v jejich kuchyni. Jedním z nejoblíbenějších dezertů je apple crumble, který se skládá z vrstvy jablek pokrytých drobenkou z mouky, másla a cukru. Podává se teplý, často s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou. Dalším klasickým dezertem je sticky toffee pudding, vlhký a sladký pudink z datlí, politý karamelovou omáčkou. Je to jídlo, které vás zahřeje na duši, zvlášť v chladných britských večerech.

Pivní kultura je také nedílnou součástí britské kuchyně. Pivo, ať už jde o ležáky, ale nebo stouty, se pije v hospodách po celé zemi. Typickým příkladem je Guinness, tmavé pivo s krémovou pěnou, které má silnou chuť a vůni. Hospody jsou místem, kde se lidé setkávají, diskutují a relaxují. Je to sociální instituce, která má v Británii dlouhou tradici.

Britská kuchyně je také silně ovlivněna svou koloniální minulostí. Curry, které se stalo téměř národním jídlem, je toho dokonalým příkladem. Britové si oblíbili indickou kuchyni a přizpůsobili ji svým chuťovým preferencím. Vznikly tak pokrmy jako chicken tikka masala, které se dnes podávají v mnoha britských restauracích. Je to jídlo, které ukazuje, jak se kuchyně mohou prolínat a vytvářet něco nového.

Samozřejmě, britská kuchyně má i své stinné stránky. Mnoho lidí ji kritizuje za nedostatek originality a přílišnou závislost na smažených a tučných jídlech. Ale i tak je to kuchyně, která má své kouzlo. Je to kuchyně, která vypráví příběh o lidech, kteří ji vytvořili – o jejich historii, jejich klimatu a jejich způsobu života. Ať už si o britské kuchyni myslíme cokoli, jedno je jisté – je to kuchyně, která stojí za to ji vyzkoušet. Možná vás překvapí, možná vás nadchne, nebo možná zjistíte, že to není pro vás. Ale jedno je jisté – je to kuchyně, která má co nabídnout.

Typické suroviny britské kuchyně

Typické suroviny britské kuchyně

Brambory

Brambory. Jak by asi vypadala britská kuchyně bez nich? Možná jako pokus o symfonii bez houslí – sice byste něco slyšeli, ale ten pravý tón, ta esence by prostě chyběla. Tahle nenápadná, ale skvělá hlíza se v podstatě stala stavebním kamenem nespočtu pokrmů, že si to snad ani nedovedeme představit. Kdo by řekl, že něco tak obyčejného, co vyroste ze země, se stane tak zásadním? Ať už jde o zlatavé, křupavé pečené brambory, které neodmyslitelně patří k nedělní pečeni, nebo o nadýchanou bramborovou kaši, jež hřeje u srdce v chladných, deštivých dnech, brambory jsou zkrátka nepostradatelné.

Pečené brambory – to je kapitola, která by si zasloužila samostatnou knihu. Ta křupavá, skoro až praskající slupka, pod kterou se skrývá měkká a vůní prosycená dužina, je prostě neodolatelná. Jsou sice skvělé i samotné, jen tak posolené a pokapané trochou olivového oleje, ale představte si je s pořádnou lžící másla, které se pomalu rozpouští a prosakuje do každého kousku, nebo sypané strouhaným sýrem, který se táhne a vytváří dokonalou krustu. A co teprve, když se rozhodnete je naplnit fazolemi v rajčatové omáčce, posypat cibulí a zalít trochou zakysané smetany? To už není jen jídlo, to je symfonie chutí, která roztančí vaše chuťové pohárky a naplní vás pocitem štěstí. A ta vůně linoucí se z trouby, když se brambory pečou… To je něco, čemu se těžko odolává. A nedělní pečeně bez brambor? Naprosto nepředstavitelné!

Bramborová kaše, jemná a krémová, dokáže zahnat i tu nejčernější náladu. Jistě, je to v podstatě jednoduché jídlo, ale s trochou lásky a péče se promění v něco naprosto výjimečného. Trocha másla, špetka muškátového oříšku, možná kapka smetany – a rázem se z obyčejné kaše stane luxusní pochoutka. A co teprve, když se rozhodnete přidat trochu osmažené cibulky, orestované slaniny nebo kousek kvalitního sýra? To už je potom jídlo, které vás nejen zasytí, ale i pohladí po duši. Bramborová kaše se v Británii podává snad ke všemu, od klobás až po pečené maso, a vždycky je to skvělá kombinace. Je to zkrátka taková jistota, něco, na co se můžete spolehnout.

A pak je tu ještě Fish and Chips. Kdybych měl vybrat jídlo, které nejvíce vystihuje britskou kuchyni, asi bych sáhl právě po smažené rybě s hranolky. A i tady hrají brambory hlavní roli! Hranolky, tlusté, křupavé zvenku a měkké uvnitř, posolené a pokapané maltovým octem. To je prostě klasika, kterou si Britové dopřávají už po generace. A nejlepší je sníst si je venku u moře, s větrem ve vlasech a vůní slané vody. Zkrátka, brambory. Nenápadná, ale naprosto zásadní surovina, bez které by britská kuchyně nebyla tím, čím je.

Hovězí maso

Hovězí maso. To je síla, robustnost, chuť, která se vám vryje do paměti jako otisk prstu. Není to jenom obyčejný kus masa, je to živoucí symbol britské kuchyně, jehož kořeny sahají hluboko do historie. Představte si ten šťavnatý Roast Beef, dokonale propečený tak akorát, s tou křupavou, zlatavou krustou, která skrývá jemné, růžové vnitřnosti. K tomu si přidejte ten nadýchaný yorkshirský pudink, který nasákne bohatou omáčku z výpeku, a máte před sebou nedělní oběd v té nejčistší a nejtradičnější podobě. Je to jídlo, které se v britských rodinách připravuje už po staletí a které spojuje generace. Je to jídlo, které vyvolává vzpomínky na dětství, na rodinné oslavy a na pohodu u krbu.

A co takový poctivý Steak and Ale Pie? Hovězí maso dušené v tmavém pivu, s bohatou, hustou omáčkou, plnou bylinek a koření, zapečené v křupavém, zlatavém těstě, které se pod váhou náplně lehce prohýbá. Teplý, vydatný pokrm, který vás zahřeje zevnitř ven a který je naprosto dokonalý pro chladné, sychravé večery, kdy potřebujete něco, co vás pořádně zasytí a dodá vám energii. Je to jídlo, které si můžete vychutnat v útulné hospůdce, s půllitrem dobrého piva v ruce, a zapomenout na starosti všedního dne. Samozřejmě, hovězí maso se dá připravit na nespočet způsobů. Od grilovaných steaků, které si můžete dopřát v letních měsících, po pomalu dušené maso s kořenovou zeleninou, které je ideální na zimu. Hovězí maso nabízí tolik chutí.

Hovězí je zkrátka surovina, na kterou se můžete spolehnout. Ať už jde o slavnostní oběd pro celou rodinu, nebo o jednoduchou večeři pro dva, hovězí maso vždycky dodá jídlu punc kvality a výjimečnosti. Hovězí maso je prostě základ, bez kterého by britská kuchyně nebyla tím, čím je.

Jehněčí maso

Jehněčí maso je v Británii je nesmírně oblíbené, a to zejména v jarních měsících, kdy je automaticky spojeno s novým životem, s rozkvětem přírody a s blížícími se svátečními příležitostmi, jako jsou Velikonoce. Vůně pečeného jehněčího, které se pomalu peče v troubě a jehož vůně se mísí s aromatem čerstvého rozmarýnu, prolisovaného česneku a špetkou hrubé mořské soli. To je prostě poezie na talíři, symfonie vůní a chutí, která pohladí vaše smysly. Shepherd's Pie, neboli pastýřský koláč – to je bezesporu klasika britské kuchyně. Mleté jehněčí maso, které se dusí s cibulí, mrkví a hráškem v bohaté omáčce, zapečené pod vrstvou nadýchané bramborové kaše, která je lehce opečená a křupavá. Jednoduché, ale neskutečně chutné a uspokojující jídlo, které vás zahřeje zevnitř ven. Navíc, téměř každá rodina má svůj vlastní, tajný recept na Shepherd's Pie.

Lancashire Hotpot je další tradiční pokrm, jehož hlavní složkou je jehněčí maso. Dušené jehněčí s bramborami a cibulí, které se pomalu peče v troubě, dokud maso není dokonale měkké a šťavnaté a brambory nejsou zlatavé a křupavé. Kromě toho je grilované jehněčí skvělé, s trochou rozmarýnu.

Jehněčí je prostě nenahraditelná surovina. Ať už jde o slavnostní oběd pro celou rodinu, nebo o obyčejnou večeři pro dva, jehněčí maso vždycky přináší radost a uspokojení.

Slanina

Křupavá, slaná, voňavá slanina. To je prostě sen každého pravého milovníka snídaní! A v Británii, kde se snídaním dává opravdu velký důraz a kde je považováno za nejdůležitější jídlo dne, je slanina naprosto nepostradatelná. Vemte si tu dokonalou symfonii chutí a vůní, kterou nabízí Full English Breakfast: smažená vejce s tekutým žloutkem, opečené klobásy, fazole v rajčatové omáčce, grilovaná rajčata, žampiony a samozřejmě, slanina – křupavá, voňavá, a slaná slanina. Bez ní by to zkrátka nebylo ono, chyběl by ten správný říz a ta pravá chuť. Slanina je prostě koruna každé britské snídaně.

A co takhle obyčejný sendvič se slaninou, kterému se v Británii říká "Bacon Butty"? Dva krajíce čerstvého, křupavého chleba, promazané máslem, a mezi nimi vrstva křupavé slaniny, která se rozplývá na jazyku. Nic víc není potřeba, snad jen kapka kečupu nebo hnědé omáčky HP, která dodá tomuhle jednoduchému jídlu ten správný šmrnc. Jednoduché, ale naprosto geniální a uspokojující rychlé jídlo, které je dokonalé, když nemáte čas na nic složitého a potřebujete se rychle zasytit.

Ale slanina, samozřejmě, není jenom o snídaních a sendvičích. Tato slaná pochoutka se dá použít v mnoha dalších jídlech, kterým dodá ten správný říz a chuť. Přidává se do salátů, těstovin, nebo dokonce i do polévek, kde dokáže zázračně vylepšit chuť i celkový dojem. A co teprve, když ji opečete dokřupava a použijete jako ozdobu na bramborovou kaši nebo na pečené brambory? To je potom kulinářský zážitek, na který se nezapomíná! I když se v podstatě nejedná o žádnou sofistikovanou kulinářskou specialitu, slanina je to, co dělá snídaně a sendviče v Británii tak výjimečnými.

Brambory, hovězí, jehněčí a slanina v britské kuchyni

Fazole v rajčatové omáčce

Zní to možná obyčejně, ale v Británii jjsou něco víc než jen jídlo z konzervy. Je to součást kultury, vzpomínka na dětství, rychlé a snadné řešení pro hladové žaludky. Třeba pravá anglická snídaně, ta opulentní snídaně, co vás má nastartovat na celý den. Smažená vejce, slanina, klobásy, rajčata, žampiony… a samozřejmě, fazole v rajčatové omáčce. Sladká, lehce kyselá omáčka obalující měkké fazole – to je prostě dokonalá kombinace.

Jsou značky a značky. Každý Brit má tu svou oblíbenou. A jak si je dát? Někdo je má rád jen tak, vyklopené z plechovky, ohřáté v hrnci. Jiní k nim přidávají kousek másla, špetku pepře nebo dokonce kapičku worcesteru. Ať už si je dáte jakkoliv, jedno je jisté: fazole v rajčatové omáčce jsou s Británií spojené nerozlučně. Nemusíte si je dávat jen na snídani. Můžete je naservírovat k pečeným bramborám, na toast, nebo je dokonce přidat do Shepherd's Pie. Fazole jsou velmi oblíbené. Ať už je máte rádi, nebo ne, nemůžete popřít, že jsou součástí britské kulinářské identity.

Je to jídlo pro každého. Ať už jste student s prázdnou kapsou, zaneprázdněný rodič, nebo prostě jen máte chuť na něco rychlého a snadného, fazole v rajčatové omáčce jsou vždy po ruce. Vlastně je to důležité, jako třeba i čaj.

Cheddar

Čedar je jeden z nejoblíbenějších sýrů na světě, a v Británii obzvlášť. Jeho historie sahá až do 12. století, do vesnice Cheddar v Somersetu. A i když se dnes vyrábí po celém světě, ten pravý, tradiční cheddar z Británie má něco do sebe. Chuť, která se mění v závislosti na době zrání, je prostě jedinečná.

Mladý cheddar je jemný, krémový, s lehkou oříškovou chutí. Čím déle zraje, tím se chuť stává intenzivnější, ostřejší, a objevují se v něm drobné krystalky, které křupou na jazyku a právě tvrdý cheddar se nejvíce používá.

Jak si ho vychutnat? Samozřejmě, jen tak, s kouskem čerstvého chleba a jablkem. S cheddarem se dá uvařit mnoho pokrmů. Cheddar se hodí do slaných koláčů, omelet, sendvičů nebo těstovin. Můžete ho nastrouhat na pizzu, zapéct s květákem, nebo ho přidat do omáčky na macaroni and cheese. Cheddar zraje v Británii. Ať už si ho dopřejete jen tak, nebo ho použijete při vaření, cheddar vám vždycky připomene britské tradice a kvalitu.

Vejce

Skromné, ale všestranné. Co by bez nich britská kuchyně dělala? Určitě by byla o hodně chudší. Vejce jsou základ, bez kterého se neobejde snídaně, oběd, večeře ani dezert. Anglická snídaně bez smažených vajec. To je jako den bez slunce. Tekutý žloutek, který se rozlije po talíři, a vy si do něj můžete namáčet slaninu, klobásu, nebo toast. Vejce, ale nejsou jen o snídani. Jsou stavebním kamenem mnoho dalších jídel. Pár natvrdo uvařených vajec do salátu, míchaná vejce na toast k obědu, omeleta se sýrem a bylinkami k večeři. A co teprve vejce Benedikt, s holandskou omáčkou a anglickým muffinem? To už je vyšší gastronomie!

A pečení? Bez vajec by nebyly koláče, dorty, ani sušenky. Vejce dodávají těstu vláčnost, nadýchanost a správnou strukturu. Jsou důležité, ale i když je to "jen" vejce. Jsou prostě nepostradatelná. Ať už si je dopřejete jakkoliv, vejce vám vždycky dodají energii, živiny a pocit uspokojení.

Mléko

Bílý elixír života, bez kterého si Britové nedokážou představit život. Používá se snad ve všech možných kulinářských odvětvích, od ranního šálku čaje až po složité dezerty. A samozřejmě, nezapomeňme na mléčné výrobky, jako je sýr, máslo a smetana, které jsou v britské kuchyni velmi oblíbené. Čaj s mlékem, to je britská klasika. Horký, silný čaj s kapkou mléka, to je lék na všechny problémy. Ať už se cítíte unaveně, smutně, nebo jen potřebujete chvilku klidu, šálek čaje s mlékem vás vždycky povzbudí a uklidní. Mléko se podává i ve školách. A používá se i k večerním rituálům.

Mléko je důležité k vaření. Používá se k přípravě krémových omáček, polévek, kaší a mnoha dalších jídel. Dává jídlu jemnost, bohatost a hebkou texturu. Používá se k přípravě krémových dezertů, pudinků, koláčů, dortů a zmrzlin. Mléko se používá všude. A je skvělé jen tak, samotné! Mléko je součástí britského života. Ať už si ho dopřejete jakkoliv, mléko vám vždycky připomene britskou pohostinnost a tradice. A je potřeba vždy nakoupit mléko.

Fazole. cheddar, vejce a mleko v britské kuchyni
Britské snídaně a brunche

Britské snídaně a brunche

Full English Breakfast (Anglická snídaně)

Ráno, kdy se v kuchyni line vůně slaniny, vajec a klobás, začíná jinak. Nejde jen o jídlo, ale o moment, kdy se den formuje. Talíř je plný chutí, které mají sílu probudit ospalé smysly. Každé sousto v sobě nese trochu historie, trochu domova a hodně sytosti. Anglická snídaně se neptá, zda je zdravá. Prostě je. Fazole v rajčatové omáčce spojují všechny složky v jeden celek. Jejich jemná sladkost kontrastuje se slaností slaniny, s peprností klobás a s výraznou chutí černého pudinku. Grilované rajče přináší lehkou kyselost, houby zas něco zemitého. Každá část talíře má svůj význam a žádná není zbytečná.

Černý pudink – ten buď milujete, nebo se mu obloukem vyhnete. Směs krve, tuku a koření je surová, upřímná. V době, kdy se jídlo stává čím dál více uhlazeným, působí skoro nepatřičně. Ale právě to mu dává sílu. Je to připomínka časů, kdy se neplýtvalo a kdy bylo maso vzácné. Toast na konci vše završuje. Nasákne do sebe omáčku z fazolí, kousek rozteklého žloutku, možná pár kapek tuku ze slaniny. Je mostem mezi jednotlivými chutěmi. A přitom zůstává tak jednoduchý – jen chléb, máslo a správná dávka tepla. A možná právě proto tahle snídaně přežila tolik generací. Není jen o výživě, ale o rituálu. O pocitu, že ráno má váhu. Že jídlo není jen palivo, ale také potěšení.

Scottish Breakfast (Skotská snídaně)

Skotská snídaně není jen variací na anglickou. Má jiný charakter, jinou energii. Drsnější krajina severu se promítá do složení jídla i do jeho chuti. Tady nehledejte uhlazenost – je to jídlo, které vás má připravit na den v dešti, ve větru, v horách. Haggis bývá první věc, která vzbudí emoce. Směs vnitřností, ovsa a koření může znít zvláštně, ale v chuti je plná, intenzivní. Jemná struktura, přesto s lehkou zrnitostí, náznak pepře, vůně jater. Není to surovina pro slabé povahy, ale kdo jí dá šanci, pochopí, proč je tak hluboce zakořeněná ve skotské kuchyni.

Ovesné koláče jsou druhý rozdíl oproti anglické snídani. Nepůsobí honosně, spíš jako něco, co vzniklo z potřeby zasytit. Hrubší než klasický toast, pevné, lehce máslové. Nedrobí se, nevsakují mastnotu, drží svůj tvar a svou chuť. Vejce, klobásy, fazole – ty zůstávají. Ale když se to celé poskládá dohromady, je jasné, že skotská snídaně není jen o jídle. Je o mentalitě. O lidech, kteří nevymýšlejí složitosti, ale drží se toho, co funguje. Je to snídaně, která nemá v úmyslu líbit se všem. Haggis je pro mnohé překážkou, ovesné koláče nejsou tak příjemně vláčné jako toast. Ale pokud jí dáte šanci, možná zjistíte, že v té drsnosti je něco osvobozujícího.

Kedgeree (Kedžrí)

Kedgeree je zvláštní pokrm. Nezapadá úplně do žádné škatulky. Na snídani je možná moc syté, na oběd moc jemné. Ale když ho ochutnáte, pochopíte, že takhle uzená ryba s rýží dává smysl. Uzená treska je základ. Má v sobě moře, chlad, kouř. V kombinaci s rýží, vejcem natvrdo a máslem dostává jídlo zvláštní jemnost. Kari dodává lehkou exotiku, ale nic přehnaného. Jen dotek, který spojuje Británii s Indií, minulost s přítomností. Nečekejte explozi chutí. Kedgeree je spíš pomalá vlna, která vás pohltí postupně. První sousto je zajímavé, druhé už dává smysl a třetí vás přesvědčí, že se k tomu budete chtít vrátit. Na rozdíl od těžkých anglických nebo skotských snídaní je kedgeree lehčí, ale ne bezvýznamné. Nepotřebuje slaninu ani klobásy, aby zasáhlo.

Crumpets (Krumpety)

Malé lívanečky s dírkami, které samy o sobě nevypadají nijak výjimečně. Ale když na ně kápnete máslo a sledujete, jak se pomalu vpíjí do těsta, pochopíte, proč mají v Británii takové postavení. Nejsou sladké ani slané. Stojí někde mezi, čekají, jak je pojmete. S máslem jsou jemné, s džemem se promění ve sladkou pochoutku, se sýrem dostanou lehce slaný nádech. Povrch je lehce křupavý, uvnitř však měkké, téměř až krémové. Nepotřebují velké přípravy, nejsou těžké, ale zároveň mají něco, co jiné pečivo postrádá. Možná je to právě ta schopnost přizpůsobit se chuti, náladě, momentu. A proto se jich člověk nikdy nepřejí.

Porridge (Ovesná kaše)

Ovesná kaše je skromná. Nepředstírá žádnou honosnost, neoslní na první pohled. Přesto má v sobě něco hlubokého. Možná je to způsob, jak se pomalu zahřívá v hrnci, jak se mění z jednoduchých vloček na hladkou, sytou hmotu. Zahřeje zevnitř, uklidní, dá pocit nasycení, který nevzniká z přemíry tuku nebo cukru, ale z čisté podstaty jídla. Když se přidají ořechy, med, kousky ovoce, získá nový rozměr, ale v jádru zůstává stejná – prostá, opravdová. Stejně tak se hodí na stůl v dřevěné chatě i v luxusním hotelu. Je nadčasová. Jí se, protože dává smysl. A když ji člověk jí pomalu, lžičku za lžičkou, uvědomí si, že někdy nejjednodušší věci přinášejí nejvíc.

Tradiční britské snídaně
Poctivé britské masové pokrmy

Poctivé britské masové pokrmy

Roast Beef with Yorkshire Pudding (Pečené hovězí s yorkshirským pudinkem)

V srdci britské kuchyně stojí tento pokrm jako svědek dlouhé historie nedělních obědů, kdy se rodiny scházely kolem stolu. Yorkshirský pudink původně sloužil jako chytrý způsob, jak nasytit strávníky před hlavním chodem - když už nebylo dost masa pro všechny. To odráží vynalézavost pracující třídy v době, kdy maso bylo vzácné. Příprava tohoto jídla se předává z generace na generaci, každá rodina má své tajemství správného načasování a teploty. Některé babičky přísahají na rozpálený tuk z pečeně, jiné na husí sádlo - ale všechny se shodnou, že otevření trouby během pečení pudinku je téměř hříchem.

Servírování následuje přísná pravidla - první na talíř přichází pudink, pak maso, brambory a nakonec zelenina. Omáčka se podává zvlášť, aby každý měl svobodu si pokrm upravit podle chuti. Tato hierarchie není náhodná - vychází z let zkušeností a respektu k jednotlivým složkám pokrmu. V moderní době tento pokrm překročil hranice svého původu. V londýnských restauracích najdeme interpretace s wagyu hovězím, yorkshirské pudinky plněné foie gras nebo vegetariánské verze s pečenými houbami. Přesto duše tohoto jídla zůstává v domácích kuchyních, kde vůně pečeného masa a pudinků naplňuje domy každou neděli.

Shepherd's Pie (Pastýřský koláč)

Tento pokrm vypráví příběh pastevců a jejich života na kopcích Skotska a Walesu. Jehněčí maso, které tvoří základ, pochází z dob, kdy pastevci měli přístup především k tomu, co jim poskytovala jejich stáda. Vrstva bramborové kaše na povrchu sloužila jako ochrana masa před vysycháním při opakovaném ohřívání. Každý region si vyvinul vlastní variantu - v Lancashiru přidávají do směsi černý pudink, ve Walesu se setkáme s přídavkem česneku a rozmarýnu. Tyto regionální rozdíly ukazují, jak se pokrm přizpůsoboval místním ingrediencím a chutím.

Pod povrchem bramborové kaše se skrývá mistrovské dílo správného vaření masa. Jehněčí se musí dusit pomalu, aby se rozpustilo kolagen a maso získalo tu správnou strukturu. Worcesterská omáčka a vývar vytváří hloubku chuti, která připomíná horské pastviny a čerstvý vzduch. V gastropubech napříč Británií se tento pokrm stal měřítkem kuchařského umění. Dokonalá zlatavá krusta na bramborové kaši, správně ochucené maso a rovnováha mezi tekutou a pevnou částí náplně - to vše vyžaduje zručnost a zkušenost.

Cottage Pie (Chalupářský koláč)

Příběh Cottage Pie sahá do dob průmyslové revoluce, kdy bramborová kaše představovala dostupný způsob, jak vytěžit z drahého hovězího masa maximum. Vrstvení ingrediencí v tomto pokrmu odráží princip hospodárnosti - každá složka hraje svou roli v celkové harmonii pokrmu. Do hrnce se při přípravě přidávaly různé druhy kořenové zeleniny - mrkev, celer, petržel. Tato praxe vznikla z nutnosti využít vše, co bylo po ruce. Farmáři a dělníci si nemohli dovolit plýtvat. Právě tato "nouze" vedla k vytvoření receptu, který přetrvává staletí. V některých verzích se setkáváme s přidáním piva do základu masa - tmavý ale nebo stout dodává omáčce bohatost a hloubku. Tato tradice pochází z dob, kdy pivo bylo bezpečnější než voda a současně fungovalo jako přírodní změkčovač masa.

Technika vytvoření "vlnek" na povrchu bramborové kaše není jen pro ozdobu - vytváří větší plochu, která se při zapékání zbarví do zlatova a získá křupavost. Tento detail ukazuje, jak i zdánlivě jednoduché jídlo skrývá vrstvy kulinářského řemesla.

Beef Wellington (Hovězí Wellington)

Toto jídlo se tyčí na vrcholu britské gastronomie jako koruna kulinářského umění. Každá vrstva vypráví příběh - od dokonale propečené svíčkové přes paštiku z hub až po křehké listové těsto. Historie tohoto pokrmu se vine zpět k počátkům 19. století, některé prameny jej spojují s vévodou z Wellingtonu. Příprava hovězího Wellington představuje vrcholnou zkoušku kuchařských dovedností. Maso se musí nejprve opéct tak, aby se na povrchu vytvořila kůrka, ale uvnitř zůstalo syrové. Následuje vrstva hub - duxelles - která vyžaduje trpělivost při dlouhém restování, dokud se nevypaří všechna tekutina. Každá chyba v tomto procesu se projeví na konečném výsledku.

V profesních kuchařských kuchyních se kolem tohoto pokrmu točí řada rituálů. Někteří šéfkuchaři trvají na tom, že listové těsto musí odpočívat přesně 24 hodin. Jiní přísahají na specifický druh hub nebo konkrétní značku paštiky. Tyto detaily ukazují, jak se z původně aristokratického pokrmu stal symbol kuchařské preciznosti. Řez do upečeného Beef Wellington představuje moment pravdy - odhalí se všechny vrstvy a propečení masa. Tento okamžik přináší v restauracích ticho u stolu, když hosté čekají na první pohled do nitra pokrmu. Správně připravený Wellington má růžové maso, křupavé těsto a všechny vrstvy drží pohromadě.

Cornish Pasty (Cornwallské taštičky)

Horníci v Cornwallu dali světu víc než jen cín a měď - jejich potřeba praktického oběda vedla k vytvoření geniálního řešení v podobě Cornish Pasty. Silný okraj taštičky sloužil jako "rukojeť" - horníci ji drželi za okraj znečištěnýma rukama a vnitřek zůstal čistý. Za každou taštičkou se skrývá precizní práce s těstem - musí být dost silné, aby udrželo náplň, ale zároveň tenké, aby bylo křehké. I rozložení ingrediencí uvnitř následuje přesný vzorec - maso na jedné straně, zelenina na druhé. Tento detail umožňoval horníkům sníst polovinu k obědu a druhou polovinu si nechat na později. Kombinace hovězího masa s bramborami a tuřínem není náhodná - poskytuje energii i živiny potřebné pro těžkou práci. Věřilo se, že v dolech žijí skřítci (cornish piskies), a horníci jim nechávali kousky svých taštiček jako oběť pro štěstí. Dnes je Cornish Pasty chráněno zeměpisným označení EU - podobně jako šampaňské nebo parmezán. To svědčí o významu tohoto pokrmu pro kulturní dědictví regionu. Pravý Cornish Pasty se smí vyrábět pouze v Cornwallu podle tradičních postupů.

Ikonické britské masové recepty
Tradiční britské dezerty

Tradiční britské dezerty

Apple Crumble (Jablečný drobenkový koláč)

Apple Crumble je jedním z těch dezertů, které vás okamžitě přenesou do dětských let, a to nemusíte být z Británie. Je to jídlo, které voní domovem. Jablka, nakrájená na plátky, se smíchají s cukrem a kořením, jako je skořice nebo muškátový oříšek, a pak se pečou pod vrstvou drobenky. Ta drobenka – směs mouky, másla a cukru – je to, co dělá tento koláč tak výjimečným. Křupavá, ale zároveň měkká, dokonale kontrastuje s měkkými jablky. Historie tohoto pokrmu sahá až do druhé světové války. Jablka byla levná a snadno se skladovala. Dnes je drobenkový koláč Apple Crumble stále oblíbený. Stále častější je jeho podávání spolu s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

Co se týče přípravy, není to nic složitého. Stačí pár základních surovin a trocha času. Jablka se nakrájí, posypou cukrem a kořením, a pak se přikryjí drobenkou. Peče se to, dokud jablka nezměknou a drobenka nezlatne. Je to jednoduché, ale výsledek je vždycky skvělý. Apple Crumble je také velmi variabilní. Místo jablek můžete použít hrušky, broskve nebo dokonce bobulovité ovoce. Každá varianta má svou vlastní chuť a charakter. Někteří lidé dokonce přidávají ovesné vločky do drobenky, aby získali trochu více struktury.

Sticky Toffee Pudding (Lepkavý karamelový pudink)

Sticky Toffee Pudding je dezert, který vás okamžitě přiměje zapomenout na všechny diety. Je to prstě sladké, bohaté a neuvěřitelně uspokojující. Základem jsou datle, které se rozmixují a přidají do těsta. Pudink se pak peče, dokud není vlhký a nadýchaný, a nakonec se polije horkou karamelovou omáčkou. Výsledek je dezert, který je doslova lepkavý, jak napovídá jeho název. Tento pudink má své kořeny v severní Anglii, konkrétně v oblasti Lake District. První zmínky o něm pocházejí z 20. století, ale jeho popularita rychle rostla. Dnes je to jeden z nejoblíbenějších britských dezertů, který najdete v mnoha restauracích a hospodách po celé zemi.

Příprava Sticky Toffee Pudding není příliš složitá, ale vyžaduje trochu času. Datle se musí namočit, aby změkly, a pak se rozmixují do hladka. Těsto se připravuje z mouky, cukru, vajec a másla, a pak se peče v troubě. Omáčka se vaří z másla, smetany a hnědého cukru, a výsledkem je hustý, sladký karamel. Někteří lidé přidávají do omáčky trochu whisky nebo rumu,

Eton Mess (Etonský nepořádek)

Eton Mess je dezert, který vás překvapí svou jednoduchostí a zároveň dokonalou kombinací chutí. Skládá se z rozlámaných pusinek, šlehačky a jahod. Je to dezert, který vypadá trochu chaoticky, ale právě to je jeho kouzlo. Má své kořeny v prestižní škole Eton College, kde se podává na každoročních oslavách. První zmínky o něm pocházejí z 19. století, ale jeho popularita rychle rostla. Dnes je to jeden z nejoblíbenějších letních dezertů v Británii, který se podává na zahradních párty a piknicích.

Příprava Eton Mess je velmi jednoduchá. Stačí rozlámat pusinky, smíchat je se šlehačkou a přidat nakrájené jahody. Někteří lidé přidávají také trochu cukru nebo vanilkového extraktu, aby zvýraznili chuť. Je to dezert, který se dá připravit za pár minut, ale výsledek je vždycky skvělý. Místo jahod můžete použít maliny, borůvky nebo dokonce mango. Každá varianta má svou vlastní chuť a charakter. Někdo dokonce přidává trochu likéru Cointreau nebo Chambord.

Trifle

Trifle vás okamžitě přenese do světa vrstev a chutí. Skládá se z piškotů, ovoce, želé, krému a šlehačky. Každá vrstva přináší něco jiného – piškoty dodávají strukturu, ovoce sladkost, želé svěžest, krém hladkost a šlehačka dokončuje celý zážitek. Je to dezert, který vypadá složitě, ale ve skutečnosti je velmi jednoduchý na přípravu. Historie Trifle sahá až do 16. století, kdy se podobné dezerty podávaly na královských dvorech. První zmínky o něm pocházejí z anglických kuchařek, ale jeho popularita rychle rostla. Dnes je to jeden z nejoblíbenějších dezertů v Británii, který se podává na speciální příležitosti, hlavně Vánoce nebo svatby. Příprava Trifle je velmi jednoduchá. Stačí vrstvit piškoty, ovoce, želé, krém a šlehačku do skleněné misky. Někteří lidé přidávají také trochu likéru, jako je sherry nebo brandy. Je to dezert, který se dá připravit za pár minut, ale výsledek je vždycky jiný a vždycky skvělý.

Spotted Dick (Kropenatý Dick)

Spotted Dick sekládá z pudingu s rozinkami, který se podává s vanilkovou omáčkou nebo šlehačkou. Je to dezert, který vypadá trochu staromódně, ale právě to je jeho kouzlo. Každé sousto je mixem měkkého pudingu a sladkých rozinek. První zmínky o něm pocházejí z anglických kuchařek 19. století, ale jeho popularita rychle rostla Příprava Spotted Dick je velmi jednoduchá. Stačí smíchat mouku, cukr, máslo a rozinky, a pak směs uvařit v parní lázni. Pudink se pak podává s vanilkovou omáčkou nebo šlehačkou. Spotted Dick je také velmi variabilní. Místo rozinek můžete použít sušené ovoce, jako jsou meruňky nebo švestky. Každá varianta má svou vlastní chuť a charakter. Někteří lidé dokonce přidávají trochu skořice nebo muškátového oříšku.

Anglické dezerty a moučníky