Obědy
  • 25 min.
    PŘÍPRAVA
  • 2:00 hod.
    VAŘENÍ
  • 2:25 hod.
    CELKEM
  • 4
    PORCE
Dušené jehněčí na zelenině irish stew
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (3.9/5)

Klasický Irish Stew, přesně jak má být. Poctivé jehněčí maso se pomalu dusí s kořenovou zeleninou v silném vývaru s trochou černého piva. Jídlo z jednoho hrnce, které zarušené nasytí celou rodinu.

Irish Stew je taková kulinářská hymna Irska, jídlo, které vypráví příběh. Je v něm cítit ten chladný, vlhký vzduch venkova, jednoduchost drsné farmářské kuchyně. Původně se stew připravoval z kousků skopového masa, brambor, cibule petržele. Dnes sice používáme jehněčí maso, které je jemnější, mrkev, ale ta základní myšlenka zůstává.

Ingredience

Počet porcí
/varný typ B/
/nebo jehněčí pokud máte možnost/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    802 kCal
    3 356 kJ
  • Tuky
    49,84 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    15,65 g
  • Sacharidy
    46,64 g
  • - z toho cukry
    9,25 g
  • Bílkoviny
    45,44 g
  • Sůl
    8,21 g
  • Vláknina
    6,23 g
  • Energie
    3 207 kCal
    13 418 kJ
  • Tuky
    199,36 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    62,61 g
  • Sacharidy
    186,57 g
  • - z toho cukry
    36,99 g
  • Bílkoviny
    181,74 g
  • Sůl
    32,82 g
  • Vláknina
    24,91 g

Postup přípravy

1
Jehněčí maso osušte, nakrájejte na kostky. Osolte jej, opepřete.
2
Ve velkém, těžkém hrnci (nejlépe litinovém) rozehřejte olej sádlo na vysokou teplotu. Maso osmažte po částech dozlatova ze všech stran. Orestované maso vyjměte odložte stranou.
3
Do hrnce přidejte nakrájenou cibuli, řapíkatý celer mrkev. Smažte je na středním plameni asi 5-7 minut, dokud nezesklovatí nezískají barvu.
4
Vraťte maso do hrnce. Přidejte prolisovaný česnek, snítky tymiánu. Promíchejte restujte 1 minutu.
5
Zalijte černým pivem. Vařte 3 minuty, dokud se pivo z velké části neodpaří. Tím odstraníte hořkost a získáte hlubokou chuť.
6
Zalijte horkým vývarem tak, aby maso bylo téměř ponořené. Přiveďte k mírnému varu, poté přikryjte poklicí.
7
Duste na mírném plameni (nebo v troubě při 150 °C) po dobu 1,5 hodiny.
8
Po hodině a půl přidejte do hrnce nakrájené brambory. Promíchejte, zkontrolujte množství tekutiny, případně trochu vývaru dolejte. Pokračujte v dušení bez pokličky dalších 30 minut, dokud brambory nezměknou omáčka nezhoustne. Část brambor by se měla mírně rozpadnout zahustit stew.
9
Vyjměte snítky tymiánu. Hotový pokrm dochuťte solí pepřem. Vmíchejte nasekanou petrželku.
Připravte jehněčí maso jako profesionál! Použijte směs bylinek jako tymián, rozmarýn, česnek a citronovou kůru. Maso marinujte ideálně přes noc, aby bylo křehké a plné chuti. Pro intenzivnější chuť přidejte červené víno nebo jogurt, které maso zjemní a zvýrazní jeho aroma. → více
Sušení česneku rozhoduje o jeho trvanlivosti i chuti. V článku popisujeme dva různé způsoby. Tradiční sušení celých palic pro dlouhodobé skladování po sklizni a moderní postup krájení na plátky pro výrobu domácího česnekového prášku. Který využít? A co při tom nepodcenit? → více