1
Maso omyjte, osušte, pokrájejte na kostky o velikosti asi 3 cm. Cibuli nakrájejte najemno. Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kostky. Klobásu pokrájejte na kolečka, papriku na proužky.
2
Ve větším hrnci rozpusťte sádlo. Zpěňte na něm cibuli do zlatova. Zvyšte plamen, přidejte maso, zprudka jej ze všech stran opečte, aby se zatáhlo.
3
Stáhněte hrnec z ohně. Vmíchejte mletou sladkou i pálivou papriku, drcený kmín. Rychle promíchejte, aby paprika nezhořkla, stačí půl minuty.
4
Zalijte polovinou horkého vývaru, vraťte na plotnu, osolte, opepřete. Přiveďte k varu, poté plamen stáhněte, přiklopte poklicí, nechte dusit asi 60 minut, dokud maso nezačne měknout.
5
Přidejte do hrnce brambory, kolečka klobásy, dolijte zbytek vývaru tak, aby bylo vše ponořené. Vařte dalších 20 minut, než budou brambory téměř měkké.
6
Poté vložte proužky bílé papriky, vařte ještě 5 minut. Paprika by měla zůstat lehce křupavá.
7
V hrnku si rozmíchejte hladkou mouku se studenou vodou na hladkou kašičku. Vlijte ji za stálého míchání do guláše, nechte provařit minimálně 10 minut pro zahuštění omáčky.
8
Na úplný závěr stáhněte guláš z ohně. Vmíchejte prolisovaný česnek, promnutou majoránku. Již nevařte, aby si suroviny zachovaly své aroma. Podle potřeby dochuťte solí, pepřem. Nechte před podáváním chvíli odstát.