Večeře - Saláty
  • 15 min.
    PŘÍPRAVA
  • 20 min.
    VAŘENÍ
  • 35 min.
    CELKEM
  • 2
    PORCE
Lahodný podzimní salát
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (3.6/5)

Barevný podzimní salát spojuje pečenou dýni, čerstvá jablka a rukolu s medovým balzamikovým přelivem. Podzim přináší sychravé dny, ale i chuť zpomalit. Tenhle salát mám spojený s klidnými večery a teplem kuchyně.

Na podzim si dávám záležet na tom, aby jídlo bylo nejen chutné, ale i hřejivé a výživné. Dýně, která byla vždy součástí venkovských jídelníčků, získává v pečené podobě jemnou sladkost a krásnou strukturu. Kombinace s rukolou dodává celku pikantní kontrast. Čerstvá jablka přinášejí lehkost a osvěžení. Do zálivky přidávám kapku medu kvůli jeho známé harmonii s balzamikem. Spolu s jemnou hořkostí rukoly a šťavnatostí granátových semínek vytváří vrstvenou chuť, která se neomrzí. Místo klasických ořechů volím dýňová semínka.

Tento salát vznikl právě v době, kdy jsem potřebovala lehké jídlo bez masa, které ale zároveň navodí pocit nasycení. Připravený je za pár minut. Pečenou dýni si klidně upeču předem a uchovám v lednici. Pokud ji nechám dojít pokojové teploty, výborně se snoubí s čerstvými ingrediencemi. Rukolu kombinuji s jablkem vždy těsně před podáváním, aby nezvadla a zachovala si křupavost.

Ingredience

Počet porcí
/bez slupky, na kostičky/
/červené na tenké plátky/
/pražená/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    245 kCal
    1 025 kJ
  • Tuky
    14,90 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    2,25 g
  • Sacharidy
    26,35 g
  • - z toho cukry
    15,56 g
  • Bílkoviny
    5,38 g
  • Sůl
    0,56 g
  • Vláknina
    3,05 g
  • Energie
    489 kCal
    2 047 kJ
  • Tuky
    29,80 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    4,50 g
  • Sacharidy
    52,70 g
  • - z toho cukry
    31,11 g
  • Bílkoviny
    10,75 g
  • Sůl
    1,11 g
  • Vláknina
    6,09 g

Postup přípravy

1
Předehřejte troubu na 200 °C.
2
Dýni rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte polovinou olivového oleje a posypte solí.
3
Pečte 20 minut, dokud není dýně měkká a zlatavá. Nechte vychladnout.
4
V míse smíchejte rukolu, plátky jablek, pečenou dýni, semínka granátového jablka a dýňová semínka.
5
V malé misce vyšlehejte zbytek oleje s balzamikem, medem a pepřem.
6
Přelijte salát dresinkem a jemně promíchejte.
Dýně nelze brát jako oranžovou dekoraci na Halloween. Existuje pět hlavních druhů, z nichž každý má jinou chuť, strukturu i využití. Od máslové elegance po vláknité rarity – dýně skrývají víc, než se zdá. → více