Moučníky a dezerty
  • 1:30 hod.
    PŘÍPRAVA
  • 20 min.
    VAŘENÍ
  • 1:50 hod.
    CELKEM
  • 40
    PORCE
Svatební ořechové koláčky
  • OBTÍŽNOST (Náročný)
  • HODNOCENÍ (4.9/5)

Svatební ořechové koláčky jsou mistrovským dílem české cukrářské tradice. Jejich jemné kynuté těsto objímá bohatou ořechovou náplň. Tvoří tak dokonalou chuťovou harmonii. Jsou malé, avšak plné nezaměnitelné nezapomenutelné chuti.

Ingredience

Počet porcí

Těsto

Ořechová náplň

/mleté/
/mletá/

Na potření a posyp

Nutriční hodnoty

  • Energie
    138 kCal
    577 kJ
  • Tuky
    6,03 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    1,92 g
  • Sacharidy
    17,92 g
  • - z toho cukry
    6,23 g
  • Bílkoviny
    2,90 g
  • Sůl
    0,11 g
  • Vláknina
    0,83 g
  • Energie
    5 507 kCal
    23 041 kJ
  • Tuky
    241,32 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    76,82 g
  • Sacharidy
    716,63 g
  • - z toho cukry
    249,04 g
  • Bílkoviny
    115,88 g
  • Sůl
    4,31 g
  • Vláknina
    33,27 g

Postup přípravy

1
V menší misce rozetřete droždí s lžičkou cukru. Přilijte vlažné mléko (asi 100 ml), přidejte lžíci hladké mouky. Vše promíchejte. Nechte kvásek vzejít na teplém místě asi 15 minut, dokud nevytvoří bublinky.
2
Ve velké míse smíchejte oba druhy mouky, zbytek cukru, sůl. Uprostřed udělejte důlek. Do důlku vlijte vzešlý kvásek. Přidejte rozpuštěné vychladlé máslo, vejce, rum, citronovou kůru. Přilijte zbytek vlažného mléka.
3
Vypracujte hladké, pružné těsto. Mělo by se odlepovat od stěn mísy. Mísu zakryjte čistou utěrkou. Nechte těsto kynout na teplém místě asi 60-90 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4
Mezitím připravte ořechovou náplň. V hrnci smíchejte mleté ořechy, moučkový cukr, skořici. Přilijte mléko. Za stálého míchání vařte na mírném ohni asi 5 minut, dokud směs nezhoustne. Odstavte z ohně. Přimíchejte rum. Nechte náplň vychladnout.
5
Vykynuté těsto vyválejte na pomoučeném vále na tenký plát (asi 3-4 mm). Vykrajujte kolečka o průměru 6-7 cm. Doprostřed každého kolečka dejte lžičku ořechové náplně. Okraje koláčků potřete rozšlehaným žloutkem smíchaným s mlékem.
6
Troubu předehřejte na 170 °C. Koláčky rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je znovu žloutkovou směsí. Pečte asi 15-20 minut, dokud nebudou zlatavé.
7
Hotové koláčky nechte vychladnout na mřížce. Před podáváním je bohatě posypte moučkovým cukrem.