Kdy vlastně pít smoothie, aby jeho barevný náboj nevyprchal v minutě, nýbrž podpořil organismus v celodenním tempu? Odpověď bohužel neleží v jediné větě. Nutné je prozkoumat biologické rytmy, metabolické priority a denní fáze, ve které se právě nacházíte.
Cirkadiánní hodiny neodbíjí jen spánek, určují také, kdy trávící trakt vítá cukry, kdy játra rychleji zpracují aminokyseliny a kdy nervová soustava žádá stálé zásobování tuky s dlouhým řetězcem. Ráno převládá kortizol spolu s glukagonem, svaly chtějí pohotový zdroj energie. Před polednem pankreas chrlí více inzulínu, tělo spravuje zásoby glykogenu. Později odpoledne vstupují na scénu serotonergní cesty, čili období vhodné k vyrovnanému přísunu tryptofanu. Správně načasované smoothie dokáže s touhle hormonální sinusoidaou ladit stejně jemně, jako houslista dolaďuje strunu podle koncertního A.
Krátce po probuzení převažuje deficit tekutin i minerálů. Sklenice stvořená ze špenátových listů, banánu, malin a lžičky oříškového másla dodá komplexní sacharidy, lehké proteiny a hořčík, který podporuje nervové přepětí směrem k pozornosti místo napětí. Přidaný zázvor roznítí termogenezi podobně výrazně jako espresso, jen bez prudkého poklesu výkonu po hodině. Vstřebání urychlí enzymy z čerstvého ananasu. Bromelin současně tlumí mikrozánětlivé jiskry vzniklé během noci. Tělo obdrží promyšlený „upgrade“ buněčné energetiky ještě předtím, než notebook zahlásí první e-maily.
Dvě hodiny po snídani už inzulínové hladiny klesnou a stoupá adrenalin. Přichází chvíle, kdy svalstvo vyhlédá rychle dostupnou glukózu. Ovesné vločky, datle, trocha kakaa a šťáva z červené řepy vytvoří sytě karmínovou směs, která dříve, než zavážeš tkaničky, zdvihne hladinu oxidu dusnatého. Krev proudí, kapiláry se rozšiřují, klouby zahřejí. Obsah dusičnanů z řepy povzbuzuje buněčnou respiraci a stárnoucí mitochondrie díky tomu pracují s větší vervou. Díky vláknině z ovsa nedojde k prudkému glykemickému výkyvu, naopak vznikne pozvolna stoupající křivka. Dokonalé palivo pro dvacet minut sprintů nebo hodinu jógy.
Hlavní ingredience | Výhody pro výkon |
---|---|
Špenát, banán, jablko, kokosová voda | Hydratace, energie, železo |
Banán, arašídové máslo, ovesné vločky, mléko | Dlouhotrvající energie, sacharidy |
Lesní plody, chia semínka, med, jogurt | Antioxidanty, lehce stravitelné cukry |
Mango, pomerančový džus, zázvor | Vitamín C, trávení, imunita |
Ananas, kokosové mléko, banán | Rychlá energie, dobrá nálada |
Oves, mandlové mléko, jablko, skořice | Sacharidy, vláknina, stálá energie |
Kakao, banán, avokádo, med | Hořčík, zdravé tuky, energie |
Řepa, borůvky, jablko, citron | Zlepšení krevního oběhu, výdrž |
Stopky z jahod nebo natě z mrkve vyhodí mnoho domácností. Přitom obsahují draslík, hořčík i fytochemikálie s antioxidativním působením. Přimíchej menší množství k hlavní složce a získáš zemité podtóny, které skvěle ladí s citrusem.
Rozcvičený sval přijímá živiny jako suchá půda pramínek, proto se vyplatí nabídnout kompletní aminokyselinovou paletu. Smoothie z borůvek, mandlového mléka, konopných semínek a lžíce syrovátkového proteinu poskytuje leucin i glutamin - klíče k opravě mikroskopických svalových natržení. Antokyany z lesních plodů ztiší oxidační šelest dříve, než stihne přerůst ve zdlouhavou únavu. Přirozená sladkokyselost borůvek vyladí chuť a skořice sníží rychlost vstřebání glukózy. Vzniká tak vybroušená verze regeneračního nápoje, která dokáže snížit pozdější chuť na sladkosti a současně podpořit syntézu kolagenu v šlachách.
Hlavní ingredience | Výhody pro regeneraci |
---|---|
Tvaroh, banán, kakao, mléko | Vysoký obsah bílkovin, obnova svalů |
Proteinový prášek, borůvky, mandlové mléko | Rychlé dodání bílkovin, antioxidanty |
Řecký jogurt, med, jahody, oves | Bílkoviny, sacharidy pro doplnění energie |
Mandlové máslo, banán, kakao, rostlinné mléko | Zdravé tuky, regenerace svalových vláken |
Chia semínka, mango, kefír, med | Proteiny a probiotika pro trávení |
Quinoa, borůvky, kokosové mléko | Kompletní bílkoviny, zklidnění svalů |
Vaječné bílky, ananas, ovesné vločky | Lehce stravitelné proteiny, sacharidy |
Hráškový protein, datle, kakao, voda | Rostlinné proteiny, doplnění energie |
Mezi čtrnáctou a šestnáctou hodinou klesá tělesná teplota i úroveň bdělosti. Kávová zkratka problém neřeší, jen posunou únavu na večer. Kombinace mango-mrkev-chia zocelí energii pro další cestu. Beta-karoten se přemění na vitamín A, zrak tak zůstane ostražitý během další práce u monitoru. Omega-3 z chia semínek v souběžné linii navíc tlumí případnou podrážděnost. Přírodní cukry z manga se navážou na vlákninu, takže glukóza vystoupá pozvolna a ne nežádoucím výrazným skokem. Zázvorová špetka přidá pikantní akord, který rozmíchá ospalost, jako když dirigent razantně zdvihne taktovku.
Po setmění organismus zpomalí trávení jednoduchých cukrů. Přesto lze připravit nápoj, jenž podpoří spánek i regeneraci. Smoothie z mrkve, mandlí, banánu a špetky muškátového květu obsahuje tryptofan, hořčík i vitamín B6. Tyto látky společně napomáhají syntéze melatoninu. Pomohou tedy jemně přepnout systém z produktivního režimu do fáze zotavení. Tělo dostává signál, že denní maraton se blíží k cíli bez zbytečného cukrového odpichu.
Ranní smoothie s vysokým podílem fruktózy nedává smysl před lačným odběrem krve, protože zkreslí glykemické údaje. Dále je dobré se řídit jednoduchým pravidlem: po pokud něco po osmné hodině večer, pak maximálně s nízkým glykemickým indexem, jinak hrozí, že se v noci budete budit. Lidé s chronickým refluxem by místo citrusových plodů měli raději použít alkalizující avokádo nebo okurku. Diabetik by měl zvýšit bílkovinný podíl syrovátky, aby glukóza příliš prudce nezachytila inzulín unavené slinivky.
Pulzní mixování po pěti sekundách zabrání nadměrnému zahřátí motoru i suroviny a tím pádem zachováte teplotně labilní flavonoidy.
Křivka glykemického indexu po tekutém příjmu živin stoupá rychleji než po konzumaci stejné potraviny ve formě pevné. Proto je rozumné spojit ovoce s bílkovinou a tukem. Lecitin z vlašských ořechů váže triglyceridy, čímž prodlouží vstřebávání. Syrovátka stimuluje inzulínotropní peptid, takže glukóza putuje do buněk plynule, ne skokem. Při teplotě pod deset stupňů se vitamín C rozkládá pomaleji, ovšem enzym askorbináza v konzervovaném špenátu už chybí - proto upřednostni čerstvé listy uchované v látkovém sáčku, nikoli v sáčku plastovém, kde se kondenzuje vlhkost, jejíž přebytek zrychluje rozklad chlorofylu.