Glykace je chemický proces, při kterém se cukry, především glukóza, neenzymaticky vážou na bílkoviny a lipidy v těle. Tento proces probíhá spontánně a vede ke vzniku tzv. pokročilých produktů glykace (AGEs – advanced glycation end products). Tyto sloučeniny mají prokazatelně negativní vliv na zdraví a krásu naší pokožky.
Kůže, největší orgán lidského těla, se skládá z kolagenu, elastinu a dalších strukturálních proteinů. Tyto bílkoviny zajišťují pevnost, pružnost a mladistvý vzhled pokožky. Když se však cukry naváží na kolagen a elastin, změní jejich strukturu i funkci. Výsledkem jsou tuhé, méně pružné vlákna, která se nedokáží regenerovat a přispívají ke vzniku vrásek, povolení kontur obličeje a celkovému zhoršení kvality pokožky.

Jak již bylo zmíněno glykace je založen na chemických reakcích mezi cukry a volnými aminoskupinami bílkovin. Tyto reakce vytvářejí nestabilní produkty, které dále reagují a tvoří stabilní AGEs. Tyto produkty se hromadí v těle a jejich odbourání je velmi obtížné. Glykace probíhá přirozeně, ale její intenzitu ovlivňuje:
- Konzumace jednoduchých cukrů
Nadměrný příjem sladkostí, slazených nápojů a vysoce zpracovaných potravin zvyšuje koncentraci cukrů v krvi. Čím vyšší hladina cukru, tím větší pravděpodobnost, že dojde k vazbě na bílkoviny v těle.
- Stárnutí
S věkem klesá schopnost těla odstraňovat AGEs, díky čemuž se zvyšuje jejich akumulace. Pokožka staršího člověka je proto náchylnější k poškození glykací.
- Oxidační stres
Volné radikály a nedostatek antioxidantů podporují tvorbu glykací indukovaných poškození.
Dopady glykace na pokožku
- Ztráta pružnosti a pevnosti
Kolagen a elastin jsou nezbytné pro udržení mladistvé a zdravé pleti. Jakmile se na tyto bílkoviny navážou cukry, dochází k jejich zkříženému propojení (cross-linking) a omezuje se jejich schopnost obnovy. Pleť se stává méně pružnou, vrásky se prohlubují a kontury ztrácejí jasnost.
- Změna zbarvení pokožky
AGEs také přispívají k nežádoucímu zbarvení kůže, známému jako glykační pigmentace. Pokožka získáva žlutavý nebo našedlý nádech,. Zároveň se snižuje její zářivost a svěžest.
- Snížená hydratace
Glykace oslabuje přirozenou bariérovou funkci pokožky, což vede ke ztrátě vlhkosti. Suchá pleť je pak náchylnější k podráždění a poškození.
- Zhoršené hojení ran
Poškozené proteiny a oslabená struktura pokožky snižují schopnost regenerace. Drobné ranky či mikrotraumata se hojí pomaleji a vedou k dalšímu poškození.
Jak omezit dopady glykace?
I když je glykace přirozený proces, existuje řada opatření, která pomáhají minimalizovat její negativní vliv na pokožku. Je potřeba se zaměřit na:
- Stravu
Snížení příjmu jednoduchých cukrů je základem prevence. Preferujte potraviny s nízkým glykemickým indexem, jako jsou celozrnné obiloviny, zelenina a luštěniny. Tyto potraviny stabilizují hladinu cukru v krvi a snižují pravděpodobnost tvorby AGEs.
- Antioxidanty
Přítomnost antioxidantů, především vitamínu C a E, pomáhá neutralizovat volné radikály, které urychlují tvorbu AGEs. Bohaté zdroje těchto látek najdete v čerstvém ovoci, zelenině a ořeších.
- Kosmetickou péči
Produkty obsahující aktivní složky, jako jsou retinoidy, peptidy a kyselina hyaluronová, mohou zlepšit strukturu pleti a podpořit regeneraci. Specifické kosmetické přípravky bojující proti glykaci zahrnují například karnozin, který inhibuje tvorbu AGEs.
- Sluneční ochranu
UV záření podporuje tvorbu volných radikálů a tím i glykaci. Používání ochranných krémů s vysokým SPF je proto zásadní nejen pro prevenci stárnutí, ale i pro omezení glykací způsobeného poškození.
- Hydrataci
Pitný režim a používání hydratačních krémů udržují pleť vláčnou a podporují její přirozenou obranyschopnost.

Vaří se vám v hlavě další otázky?