Co je glykace? Jak cukry způsobují vrásky a poškozují naši pokožku?

Glykace - neviditelný nepřítel vaší pleti zrychlující stárnutí⏳🧖‍♀️

Při glykaci se cukry vážou na bílkoviny a oslabují kolagen a elastin. Bez jejich pomocí docháze ke ztrátě pružnosti a vzniku vrásek. Prevencí je omezit cukry, chránit pokožku před UV zářením a používat antioxidanty.

Jak cukry přispívají ke vzniku vrásek a stárnutí pokožky?

Glykace je chemický proces, při kterém se cukry, především glukóza, neenzymaticky vážou na bílkoviny a lipidy v těle. Tento proces probíhá spontánně a vede ke vzniku tzv. pokročilých produktů glykace (AGEs – advanced glycation end products). Tyto sloučeniny mají prokazatelně negativní vliv na zdraví a krásu naší pokožky.

Kůže, největší orgán lidského těla, se skládá z kolagenu, elastinu a dalších strukturálních proteinů. Tyto bílkoviny zajišťují pevnost, pružnost a mladistvý vzhled pokožky. Když se však cukry naváží na kolagen a elastin, změní jejich strukturu i funkci. Výsledkem jsou tuhé, méně pružné vlákna, která se nedokáží regenerovat a přispívají ke vzniku vrásek, povolení kontur obličeje a celkovému zhoršení kvality pokožky.

Průběh glykace

Jak již bylo zmíněno glykace je založen na chemických reakcích mezi cukry a volnými aminoskupinami bílkovin. Tyto reakce vytvářejí nestabilní produkty, které dále reagují a tvoří stabilní AGEs. Tyto produkty se hromadí v těle a jejich odbourání je velmi obtížné. Glykace probíhá přirozeně, ale její intenzitu ovlivňuje:

  • Konzumace jednoduchých cukrů
    Nadměrný příjem sladkostí, slazených nápojů a vysoce zpracovaných potravin zvyšuje koncentraci cukrů v krvi. Čím vyšší hladina cukru, tím větší pravděpodobnost, že dojde k vazbě na bílkoviny v těle.
  • Stárnutí
    S věkem klesá schopnost těla odstraňovat AGEs, díky čemuž se zvyšuje jejich akumulace. Pokožka staršího člověka je proto náchylnější k poškození glykací.
  • Oxidační stres
    Volné radikály a nedostatek antioxidantů podporují tvorbu glykací indukovaných poškození.

Dopady glykace na pokožku

  • Ztráta pružnosti a pevnosti
    Kolagen a elastin jsou nezbytné pro udržení mladistvé a zdravé pleti. Jakmile se na tyto bílkoviny navážou cukry, dochází k jejich zkříženému propojení (cross-linking) a omezuje se jejich schopnost obnovy. Pleť se stává méně pružnou, vrásky se prohlubují a kontury ztrácejí jasnost.
  • Změna zbarvení pokožky
    AGEs také přispívají k nežádoucímu zbarvení kůže, známému jako glykační pigmentace. Pokožka získáva žlutavý nebo našedlý nádech,. Zároveň se snižuje její zářivost a svěžest.
  • Snížená hydratace
    Glykace oslabuje přirozenou bariérovou funkci pokožky, což vede ke ztrátě vlhkosti. Suchá pleť je pak náchylnější k podráždění a poškození.
  • Zhoršené hojení ran
    Poškozené proteiny a oslabená struktura pokožky snižují schopnost regenerace. Drobné ranky či mikrotraumata se hojí pomaleji a vedou k dalšímu poškození.

Jak omezit dopady glykace?

I když je glykace přirozený proces, existuje řada opatření, která pomáhají minimalizovat její negativní vliv na pokožku. Je potřeba se zaměřit na:

  • Stravu
    Snížení příjmu jednoduchých cukrů je základem prevence. Preferujte potraviny s nízkým glykemickým indexem, jako jsou celozrnné obiloviny, zelenina a luštěniny. Tyto potraviny stabilizují hladinu cukru v krvi a snižují pravděpodobnost tvorby AGEs.
  • Antioxidanty
    Přítomnost antioxidantů, především vitamínu C a E, pomáhá neutralizovat volné radikály, které urychlují tvorbu AGEs. Bohaté zdroje těchto látek najdete v čerstvém ovoci, zelenině a ořeších.
  • Kosmetickou péči
    Produkty obsahující aktivní složky, jako jsou retinoidy, peptidy a kyselina hyaluronová, mohou zlepšit strukturu pleti a podpořit regeneraci. Specifické kosmetické přípravky bojující proti glykaci zahrnují například karnozin, který inhibuje tvorbu AGEs.
  • Sluneční ochranu
    UV záření podporuje tvorbu volných radikálů a tím i glykaci. Používání ochranných krémů s vysokým SPF je proto zásadní nejen pro prevenci stárnutí, ale i pro omezení glykací způsobeného poškození.
  • Hydrataci
    Pitný režim a používání hydratačních krémů udržují pleť vláčnou a podporují její přirozenou obranyschopnost.
Jaké faktory zhoršují glykaci?

Vaří se vám v hlavě další otázky?