Moučníky a dezerty
  • 15 min.
    PŘÍPRAVA
  • 35 min.
    VAŘENÍ
  • 50 min.
    CELKEM
  • 8
    PORCE
Jednoduchý hruškový koláč
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (4.2/5)

Jemný hruškový koláč s voňavou skořicí a šťavnatými plátky hrušek, který zaujme nejen jednoduchou přípravou bez kynutí. Lehký koláč s vláčným těstem, kde se sladkost hrušek snoubí s jemnou skořicí

  • Rychlá příprava
    Hotovo za méně než hodinu od prvního kroku do upečeného koláče na stole.
  • Jemná chuť
    Kombinace sladkých hrušek a skořice dodá lahodný zážitek každému soustu.
  • Šťavnatost
    Hrušky během pečení pustí šťávu, která udrží těsto měkké a vláčné několik dní.
  • Bez kynutí
    Není třeba čekat na vykynutí, což usnadní přípravu i v časové tísni.
  • Jednoduchost
    Postup zvládne každý, i začátečník, díky snadnému receptu bez složitostí.
  • Sezónní využití
    Skvělý způsob, jak zužitkovat přebytky hrušek v sezóně bez plýtvání.

Ingredience

Počet porcí
/mletá/
/oloupané, nakrájené na tenké plátky/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    271 kCal
    1 134 kJ
  • Tuky
    9,46 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    1,43 g
  • Sacharidy
    42,15 g
  • - z toho cukry
    20,72 g
  • Bílkoviny
    4,59 g
  • Sůl
    0,65 g
  • Vláknina
    1,98 g
  • Energie
    2 164 kCal
    9 056 kJ
  • Tuky
    75,65 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    11,46 g
  • Sacharidy
    337,22 g
  • - z toho cukry
    165,75 g
  • Bílkoviny
    36,70 g
  • Sůl
    5,21 g
  • Vláknina
    15,87 g

Postup přípravy

1
V míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
2
Přilijte olej a mléko, promíchejte do hladké konzistence.
3
Vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a skořicí.
4
Těsto nalijte do máslem vymazané a moukou vysypané koláčové formy o průměru 26 cm, nebo na plech.
5
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 35 minut dozlatova.
Při glykaci se cukry vážou na bílkoviny a oslabují kolagen a elastin. Bez jejich pomocí docháze ke ztrátě pružnosti a vzniku vrásek. Prevencí je omezit cukry, chránit pokožku před UV zářením a používat antioxidanty. → více
Myslíte si, že špaldová mouka je bezlepková? Omyl! Špalda je starý druh pšenice a lepek obsahuje – jen v jiné formě. Díky svému přirozenému zpracování však bývá lépe snášena. Pro celiaky je ale stále nevhodná. → více