Moučníky a dezerty
  • 15 min.
    PŘÍPRAVA
  • 40 min.
    VAŘENÍ
  • 55 min.
    CELKEM
  • 10
    PORCE
Fitness kefírový koláč
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (4.2/5)

Lehký, vláčný fitness kefírový koláč. Rychlá příprava, skvělá chuť bez výčitek. Špaldová mouka a kefír dodávají benefity a sladkost namísto cukru zajišťuje erythritol. Tento koláč potěší každého milovníka zdravého mlsání.

Fitness kefírový koláč je mou osobní odpovědí na touhu po sladkém, která se občas ozve, ale zároveň chci svému tělu dopřát něco výživného, lehkého. Jeho největší předností je úžasná vláčnost, kterou mu propůjčuje kefír. Kefír je fermentovaný mléčný nápoj plný probiotik s příjemně nakyslou chuť, která krásně kontrastuje se sladkostí ovoce, použitého sladidla.

Při tvorbě receptu jsem myslela na všechny, kdo si hlídají linii Proto jsem zvolila celozrnnou špaldovou mouku. Špalda je prastará obilnina, která je lépe stravitelná než klasická pšenice, obsahuje více minerálních látek, vlákniny. Vláknina podporuje trávení, pomáhá udržet pocit sytosti na delší dobu. Místo bílého cukru používám erythritol, přírodní sladidlo bez kalorií, které nezvyšuje hladinu krevního cukru. Samozřejmě, je možné sáhnout po jiném oblíbeném sladidle, třeba čekankovém sirupu nebo troše medu, jen je potřeba pamatovat na úpravu množství.

Další výhodou tohoto koláče je jeho neuvěřitelná jednoduchost, rychlost přípravy. Nepotřebujete žádné složité postupy, ani hodiny času. Všechny ingredience stačí smíchat dohromady, těsto vlít do formy, upéct. Je to typ receptu „vše v jedné míse“, což ocení každý, kdo nemá rád spoustu špinavého nádobí. I když spěchám, tento koláč stihnu připravit bez problémů. Často jej peču jako rychlou snídani, zdravou svačinu pro děti nebo lehký dezert po obědě.

Možnosti obměn jsou téměř nekonečné. Do těsta se výborně hodí nastrouhané jablko, hruška, kousky broskví nebo meruněk. Povrch koláče ráda zdobím sezónním bobulovým ovocem – malinami, borůvkami, rybízem. Ovoce dodá koláči nejen krásnou barvu, svěžest, ale také další vitamíny. Pro čokoládovou variantu stačí přidat do těsta pár lžic kvalitního kakaa. Pro milovníky ořechů je možné přisypat hrst nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí, i když v základním receptu je pro širší přijatelnost vynechávám. Koláč je skvělý ještě teplý, ale i vychladlý si zachovává svou vláčnost. Je to můj malý kulinářský poklad, který dokazuje, že zdravé mlsání je chutné, snadné.

Ingredience

Počet porcí
/nebo jiné vhodné sladidlo, např. xylitol, čekankový sirup – množství upravte dle sladivosti/
/nebo neslazené jablečné pyré/
/1 g = špetka/
/nebo rybíž, angrešt .../

Nutriční hodnoty

  • Energie
    177 kCal
    741 kJ
  • Tuky
    8,16 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    6,15 g
  • Sacharidy
    29,49 g
  • - z toho cukry
    3,08 g
  • Bílkoviny
    5,32 g
  • Sůl
    0,72 g
  • Vláknina
    3,33 g
  • Energie
    1 768 kCal
    7 399 kJ
  • Tuky
    81,56 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    61,45 g
  • Sacharidy
    294,94 g
  • - z toho cukry
    30,80 g
  • Bílkoviny
    53,20 g
  • Sůl
    7,24 g
  • Vláknina
    33,25 g

Postup přípravy

1
Předehřejte troubu na 180 °C (horní/dolní ohřev). Menší dortovou formu (průměr cca 20-22 cm) nebo menší pekáček (cca 20x20 cm) vyložte pečicím papírem nebo lehce vymažte tukem, vysypte hrubou moukou.
2
Ve větší míse smíchejte špaldovou mouku, erythritol (nebo jiné sladidlo), prášek do pečiva, špetku soli.
3
V druhé míse metličkou prošlehejte kefír, vejce, rozpuštěný kokosový olej (nebo jablečné pyré), vanilkový extrakt.
4
Tekutou směs postupně vlijte k suchým ingrediencím. Míchejte stěrkou nebo vařečkou jen do propojení surovin. Vytvořte hladké, polotekuté těsto. Nepřemíchejte, aby koláč nebyl tuhý.
5
Těsto vlijte do připravené formy, rovnoměrně rozetřete.
6
Pokud používáte ovoce, posypte jím povrch těsta. Ovoce můžete lehce vtlačit do těsta.
7
Vložte formu do předehřáté trouby. Pečte přibližně 30-40 minut. Propečení zkontrolujte špejlí, kdy po zapíchnutí do středu koláče by měla vyjít suchá, bez nalepeného těsta.
8
Hotový koláč nechte několik minut chladnout ve formě. Poté jej opatrně vyjměte, přesuňte na mřížku, nechte zcela vychladnout.
9
Před podáváním je možné koláč lehce posypat moučkovým erythritolem nebo ozdobit čerstvým ovocem.
Při glykaci se cukry vážou na bílkoviny a oslabují kolagen a elastin. Bez jejich pomocí docháze ke ztrátě pružnosti a vzniku vrásek. Prevencí je omezit cukry, chránit pokožku před UV zářením a používat antioxidanty. → více
Špaldová mouka kyne rychleji, ale hůř drží tvar. Těsto je měkčí, kyne rychle a snadno překyne. Snadno se rozteče nebo padne. Pomáhá kratší kynutí, méně vody, forma na pečení a kvásek místo droždí. → více
Myslíte si, že špaldová mouka je bezlepková? Omyl! Špalda je starý druh pšenice a lepek obsahuje – jen v jiné formě. Díky svému přirozenému zpracování však bývá lépe snášena. Pro celiaky je ale stále nevhodná. → více