Moučníky a dezerty - Svačiny
  • 20 min.
    PŘÍPRAVA
  • 45 min.
    VAŘENÍ
  • 1:05 hod.
    CELKEM
  • 16
    PORCE
Bábovka z rýžové mouky
  • OBTÍŽNOST (Středně náročný)
  • HODNOCENÍ (4.5/5)

Klasika v bezlepkovém provedení. Tato mramorová bábovka z rýžové mouky je neuvěřitelně vláčná a jemná. Díky pečlivě vyváženým surovinám se na jazyku přímo rozplývá. Kontrast vanilkového kakaového těsta vytváří nejen krásnou mozaiku, ale i dokonalou chuťovou harmonii. Pečení bez lepku nebylo nikdy snazší.

Mým cílem při tvorbě tohoto receptu na mramorovou bábovku bylo vytvořit moučník, který by nebyl pouhou bezlepkovou náhražkou, ale plnohodnotným moučníkem, který si zamilují všichni. Chtěla jsem dokázat, že bezlepkové pečení nemusí znamenat kompromis v chuti ani ve vláčnosti. Základem úspěchu je pochopení vlastností použitých surovin. Rýžová mouka dodává pečivu jemnou, téměř neutrální chuť. Sama o sobě by však vytvořila drobivý výsledek. Proto jsem ji zkombinovala s kukuřičným škrobem. Společně tvoří základ, který je lehký savý.

Absence lepku, který je normálně pojivem, vyžaduje náhradu. Zde vstupuje do hry xantanová guma. Stačí jí opravdu malé množství, ale její role je nezastupitelná. Propůjčuje těstu pružnost, drží ho pohromadě zabraňuje jeho drolení po upečení. Dalším důležitým prvkem je vlhkost. Bezlepkové mouky mají tendenci pohlcovat více tekutin. Proto v receptu používám olej místo másla. Olej zajistí, že bábovka zůstane nádherně vláčná po několik dní. Spolu s mlékem vejci, které vyšlehám s cukrem do husté pěny pro maximální nadýchanost, tvoří základ pro dokonale šťavnaté těsto.

Ingredience

Počet porcí
/bezlepkový/
/1 g = špetka/
/na vymazání formy/
/na vysypání formy/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    214 kCal
    895 kJ
  • Tuky
    11,26 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    1,75 g
  • Sacharidy
    26,50 g
  • - z toho cukry
    11,88 g
  • Bílkoviny
    2,50 g
  • Sůl
    0,46 g
  • Vláknina
    0,63 g
  • Energie
    3 432 kCal
    14 359 kJ
  • Tuky
    180,21 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    27,97 g
  • Sacharidy
    423,93 g
  • - z toho cukry
    190,10 g
  • Bílkoviny
    40,06 g
  • Sůl
    7,36 g
  • Vláknina
    10,03 g

Postup přípravy

1
Předehřejte troubu na 175 °C. Bábovkovou formu o objemu přibližně 2 litry pečlivě vymažte máslem vysypejte rýžovou moukou.
2
Ve větší míse smíchejte suché ingredience: rýžovou mouku, kukuřičný škrob, xantanovou gumu, bezlepkový prášek do pečiva špetku soli. Směs prosejte, aby byla kyprá bez hrudek.
3
V jiné velké míse vyšlehejte celá vejce s moučkovým třtinovým cukrem do světlé, nadýchané pěny. Šlehání by mělo trvat alespoň 5-7 minut.
4
Za stálého šlehání na nižší otáčky pomalu přilévejte do vaječné pěny olej tenkým pramínkem. Poté stejným způsobem přilijte mléko smíchané s vanilkovým extraktem.
5
Postupně, na několikrát, přisypávejte sypkou směs do tekuté. Těsto už jen zlehka prošlehejte nebo opatrně promíchejte stěrkou, dokud se všechny složky nespojí v hladké těsto.
6
Polovinu těsta oddělte do jiné mísy. Do této poloviny prosejte kakaový prášek opatrně jej vmíchejte do těsta.
7
Do připravené bábovkové formy střídavě vrstvěte světlé tmavé těsto. Můžete lít těsta na sebe doprostřed formy, nebo je lít vedle sebe po obvodu.
8
Pro vytvoření mramorového efektu projděte těstem několikrát špejlí nebo vidličkou. Nepromíchejte příliš, aby se barvy nespojily úplně.
9
Formu vložte do předehřáté trouby pečte 40-45 minut. Propečenost ověřte zapíchnutím špejle do středu bábovky. Pokud vyjde čistá, je hotovo.
10
Upečenou bábovku nechte asi 15 minut chladnout ve formě na mřížce. Poté ji opatrně vyklopte nechte na mřížce zcela vychladnout. Před podáváním ji můžete lehce pocukrovat.