Přílohy
  • 1:15 hod.
    PŘÍPRAVA
  • 20 min.
    VAŘENÍ
  • 1:35 hod.
    CELKEM
  • 6
    PORCE
Houskový knedlík z hrubé mouky
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (4.9/5)

Houskový knedlík z hrubé mouky je nadýchaný, lehký a přitom krásně drží tvar. Vyvážené těsto s dokonalým poměrem mouky a mléka tvoří jemnou strukturu, která se hodí k omáčkám i gulášům.

Houskový knedlík z hrubé mouky si zaslouží pozornost nejen díky své chuti, ale i schopnosti podtrhnout charakter omáčkových pokrmů. Hrubá mouka zajišťuje pevnou, přitom nadýchanou strukturu, která se nerozpadá a drží tvar i při krájení. V receptu není využíván prášek do pečiva, ale spoléhám se pouze na sílu droždí, která těsto nadzvedne přirozeně. Výhodou receptu je krátká doba vaření. Po uvaření stačí knedlík pouze propíchnout, aby unikla pára, a krájet nití. Recept je skvělý i pro ty, kdo se s kynutým těstem teprve seznamují, kvasnice pracují spolehlivě i bez zvláštních technik. Lze si jej uchovat i do zásoby, knedlík po nakrájení vložte do igelitových sáčků a zamrazte. I po rozmražení si zachovává chuť a vůni.

Ingredience

Počet porcí

Nutriční hodnoty

  • Energie
    419 kCal
    1 753 kJ
  • Tuky
    3,44 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    1,22 g
  • Sacharidy
    80,00 g
  • - z toho cukry
    3,35 g
  • Bílkoviny
    13,84 g
  • Sůl
    1,91 g
  • Vláknina
    2,58 g
  • Energie
    2 512 kCal
    10 510 kJ
  • Tuky
    20,65 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    7,30 g
  • Sacharidy
    480,00 g
  • - z toho cukry
    20,10 g
  • Bílkoviny
    83,05 g
  • Sůl
    11,47 g
  • Vláknina
    15,50 g

Postup přípravy

1
Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte špetku mouky a cukru, zamíchejte a nechte na teplém místě 10 minut vzejít kvásek.
2
Do mísy nasypte mouku, přilijte kvásek, přidejte vejce a sůl. Vypracujte vláčné, mírně lepivé těsto.
3
Vmíchejte houskové kostičky. Zakryjte utěrkou a nechte kynout 45 minut.
4
Těsto rozdělte na dva válečky. Nechte ještě 10 minut odpočívat.
5
Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, osolte. Knedlíky vložte do vody, vařte 20 minut, v polovině otočte.
6
Po uvaření vyjměte, propíchněte špejlí a nakrájejte nití na plátky.