Moučníky a dezerty - Svačiny
  • 20 min.
    PŘÍPRAVA
  • 45 min.
    VAŘENÍ
  • 1:05 hod.
    CELKEM
  • 12
    PORCE
Kakaová bublanina s meruňkami
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (4.8/5)

Když mám chuť na něco sladkého, ale nechce se mi péct nic složitého, sáhnu po bublanině. Kakaová verze s meruňkami vypadá efektně, přitom je hotová do hodiny. Meruňky se propečou, karamelizují na povrchu a dodají koláči šťavnatost.

Meruňky z kompotu jsou k dispozici celoročně. Na rozdíl od čerstvého ovoce neobsahují tolik vody, takže těsto kolem nich "neplave". Po scedění a osušení se rovnoměrně rozloží po povrchu. Během pečení lehce karamelizují, získávají intenzivnější chuť. Množství 250 gramů zajišťuje, že každý kousek koláče obsahuje porci ovoce.

Ingredience

Počet porcí

Nutriční hodnoty

  • Energie
    202 kCal
    845 kJ
  • Tuky
    6,04 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    3,23 g
  • Sacharidy
    34,14 g
  • - z toho cukry
    19,89 g
  • Bílkoviny
    3,94 g
  • Sůl
    0,53 g
  • Vláknina
    1,48 g
  • Energie
    2 424 kCal
    10 141 kJ
  • Tuky
    72,42 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    38,80 g
  • Sacharidy
    409,64 g
  • - z toho cukry
    238,66 g
  • Bílkoviny
    47,28 g
  • Sůl
    6,41 g
  • Vláknina
    17,75 g

Postup přípravy

1
Troubu předehřejte na 170 °C. Formu o průměru 24 cm vymažte máslem a vysypte strouhankou nebo moukou.
2
Máslo nechte změknout při pokojové teplotě. Utřete jej s moučkovým cukrem do světlé pěny.
3
Žloutky oddělte od bílků. Žloutky postupně přidávejte k máslové pěně a důkladně ušlehejte do hladka.
4
Z vaječných bílků ušlehejte tuhý sníh. Přibližně v polovině šlehání postupně přidávejte krupicový cukr.
5
Třetinu sněhu opatrně vmíchejte do žloutkové směsi, čímž ji zlehčíte.
6
Mouku prosejte společně s kypřicím práškem a kakaem.
7
Střídavě přidávejte zbylý sníh a moučnou směs. Vždy jemně promíchejte silikonovou stěrkou pohybem zdola nahoru, aby těsto neztrácelo objem.
8
Těsto přelijte do připravené formy a lžící jej rovnoměrně rozetřete.
9
Meruňky sceďte, osušte papírovým ubrouskem a rozpulte. Poloviny rozložte po povrchu těsta řeznou plochou nahoru.
10
Pečte 40–45 minut. Hotovost vyzkoušejte špejlí – ta musí vyjít suchá.
11
Před servírováním můžete posypat moučkovým cukrem.