Obědy - Večeře - Přílohy
  • 20 min.
    PŘÍPRAVA
  • 60 min.
    VAŘENÍ
  • 1:20 hod.
    CELKEM
  • 6
    PORCE
Šlehačkové brambory
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (4.1/5)

Lahodné plátky brambor propojené smetanou a bylinkami vytváří sytý pokrm plný chutí, perfektní k pečenému masu nebo samostatně se salátem. Plátky brambor zapečenými ve voňavé smetaně s máslem a kořením, které vytvoří sametovou omáčku a zlatavou kůrku.

Při přípravě šlehačkových brambor se snažím zachovat tradiční kouzlo české kuchyně, kde se zapékané brambory s hustou smetanou objevovaly už na selských stolech. V jednoduchosti spočívá síla tohoto pokrmu.

  • Dokonalá krémovost
    Smetana spojí všechny vrstvy brambor do sametového celku, který se příjemně rozplývá v ústech.
  • Aromatická chuť
    Česnek s tymiánem přináší příjemné bylinkové tóny, které zjemní chuť brambor.
  • Zlatavá kůrka
    Díky závěrečnému dopečení bez alobalu vznikne krásně křupavý povrch.
  • Sytý pokrm
    Kombinace brambor a smetany poskytuje vydatnou přílohu nebo samostatný hlavní chod.
  • Snadná příprava
    Postup nevyžaduje speciální techniku, stačí vrstvit a zapéct.
  • Univerzální využití
    Hodí se k masům, rybám nebo jako hlavní chod se zeleninovým salátem.

Ingredience

Počet porcí
/varný typ B/
/nebo jiný tvrdý sýr/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    417 kCal
    1 745 kJ
  • Tuky
    25,96 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    16,32 g
  • Sacharidy
    37,87 g
  • - z toho cukry
    3,67 g
  • Bílkoviny
    8,87 g
  • Sůl
    1,47 g
  • Vláknina
    2,64 g
  • Energie
    2 504 kCal
    10 476 kJ
  • Tuky
    155,76 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    97,89 g
  • Sacharidy
    227,20 g
  • - z toho cukry
    21,99 g
  • Bílkoviny
    53,24 g
  • Sůl
    8,83 g
  • Vláknina
    15,81 g

Postup přípravy

1
Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky silné přibližně 0,5 cm.
2
Česnek oloupejte a prolisujte do kastrůlku.
3
V kastrůlku zahřejte smetanu s máslem, prolisovaným česnekem, solí, pepřem, muškátovým oříškem a tymiánem. Přiveďte téměř k varu, poté odstavte.
4
Předehřejte troubu na 180 °C.
5
Zapékací mísu vymažte máslem a začněte vrstvit brambory mírně přes sebe do jednotlivých vrstev.
6
Každou vrstvu lehce přelijte částí ochucené smetany, pokračujte, dokud nespotřebujete všechny brambory i smetanu.
7
Na závěr posypte povrch nastrouhaným sýrem.
8
Zakryjte zapékací mísu alobalem a pečte 40 minut.
9
Poté odstraňte alobal a pečte dalších 20 minut, aby brambory získaly zlatavou kůrku.