Správné skladování jídla je nezbytnost. U polévek to platí dvojnásob, protože obsahují tekutiny, tuky a různé ingredience, které mohou rychle podléhat zkáze. Pokud polévku nesníte hned, je důležité vědět, jak dlouho vydrží v lednici a kdy už je lepší ji vyhodit.
Základní pravidlo: 3 až 4 dny
Většina domácích polévek vydrží v lednici bezpečně 3 až 4 dny. Po této době se v nich mohou začít množit škodlivé bakterie, které mohou způsobit zažívací potíže nebo dokonce otravu jídlem. Pokud si nejste jistí, kdy jste polévku uvařili, raději ji nejezte. Bezpečnost je důležitější než snaha ušetřit porci jídla. Kupované polévky mají obvykle delší trvanlivost, ale i u nich je důležité sledovat datum spotřeby uvedené na obalu. Pokud je polévka již otevřená, platí pro ni podobné pravidlo jako pro domácí varianty – nejlépe ji spotřebujte do 3 dnů.
Aby polévka vydržela co nejdéle, je důležité ji správně skladovat. Důležitá je teplota, nádoba a rychlost chlazení.
Lednice by měla být nastavena na teplotu mezi 1–4 °C. Pokud je teplejší, potraviny se kazí rychleji. Bakterie se množí nejrychleji v rozmezí 5–60 °C, takže je důležité polévku co nejrychleji dostat pod tuto hranici.
Nenechávejte polévku dlouho stát na kuchyňské lince. Pokud je horká, nechte ji nejprve mírně zchladnout na pokojovou teplotu (maximálně 2 hodiny) a pak ji dejte do lednice. Pro rychlejší chlazení ji můžete rozdělit do menších nádob nebo ji dát do vodní lázně.
Nejlepší je uchovávat polévku v uzavřené nádobě. Skleněné nebo plastové nádoby s víkem zabrání kontaminaci jinými potravinami a pomohou zachovat čerstvost. Kovové hrnce nejsou nejlepší, protože umí měnit chuť polévky.
Ne všechny polévky vydrží stejně dlouho. Trvanlivost závisí na použitých ingrediencích.
Někdy se polévka zkazí ještě před uplynutím 3–4 dnů. Pokud si nejste jistí, zda je stále dobrá, sledujte následující znaky:
Pokud víte, že polévku nesníte do několika dnů je nejlepší ji zamrazit. V mrazáku vydrží až 3 měsíce, někdy i déle. Jak tedy správně zmrazit polévku?
Rozmrazování je stejně důležité jako mražení. Pokud uděláte chybu, může se v polévce začít množit nebezpečné množství bakterií. Nejlepší způsob je polévku pomalu rozmrazit v lednici. Trvá to několik hodin, ale je to nejbezpečnější metoda. Pokud spěcháte, můžete použít studenou vodní lázeň – ponořte nádobu do studené vody a občas ji promíchejte. Mikrovlnná trouba je sice rychlá, ale ohřívá nerovnoměrně. Po rozmrazení polévku přiveďte k varu, aby se zničily případné bakterie. Nikdy nerozmrazujte polévku při pokojové teplotě. Tím byste vytvořili ideální podmínky pro množení bakterií.
🥩 Syrové maso (hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí) – 1–3 dny
🍗 Uvařené maso (pečené, dušené, grilované) – 3–4 dny
🥓 Uzeniny (šunka, salám, slanina, párky) – 3–7 dní (podle obsahu konzervantů)
🍖 Mleté maso (hovězí, vepřové, kuřecí, mixy) – 1–2 dny
🐟 Čerstvé ryby a mořské plody – 1–2 dny
🐠 Uzené ryby (losos, makrela, pstruh) – 5–7 dní
🍤 Vařené krevety, mušle, chobotnice – 2–3 dny
🥩 Marinované maso (v oleji, jogurtu, koření) – 2–3 dny
🥩 Hovězí vývar (čistý, bez zeleniny) – 4–5 dní
🍖 Želatina z masa (sulc, huspenina) – 3–4 dny
🥛 Čerstvé mléko – 3–7 dní (po otevření)
🧀 Tvrdé sýry (eidam, gouda, parmazán) – 2–4 týdny
🧀 Měkké sýry (camembert, hermelín, niva) – 7–14 dní
🍦 Máslo – 2–4 týdny
🍶 Jogurt – 7–10 dní (po otevření spotřebovat do 3 dnů)
🥄 Smetana (na vaření i ke šlehání) – 5–7 dní
🥚 Syrová vejce – 3–5 týdnů
🥚 Uvařená vejce natvrdo – 1 týden
🍞 Čerstvý chléb a pečivo – 2–3 dny (v lednici se ale vysuší)
🥖 Koláče a dorty se smetanovým krémem – 2–3 dny
🍓 Bobulovité ovoce (jahody, maliny, borůvky) – 2–3 dny
🍎 Jablka a hrušky – 3–4 týdny
🍊 Citrusy (pomeranče, citrony, limetky) – 2–3 týdny
🍌 Banány – nepatří do lednice, ale vydrží 4–7 dní při pokojové teplotě
🥕 Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) – 2–4 týdny
🥬 Listová zelenina (salát, špenát, rukola) – 3–5 dní
🍲 Hotové pokrmy (těstoviny, rýže, omáčky, rizoto) – 3–4 dny
🥗 Bramborový salát (s majonézou nebo jogurtem) – 2–3 dny
🥔 Vařené brambory – 3–4 dny
🍛 Luštěninové pokrmy (čočka, hrách, fazole, guláš) – 3–5 dní