Přesolená omáčka, noční můra každého kuchaře. Ale žádný strach, i s tím se dá bojovat. Tady je pár bodů, jak zachránit, co se dá, doplněných o moje vlastní poznatky a občasné odbočky, protože život není jen o přesných instrukcích, ale i o improvizaci.
Přesolená rajská omáčka | Zkus k ní přidat kousek oloupané mrkve. Uvař ji v omáčce, a ona by měla trochu té soli nasát. Nebo se neboj kapky jablečného octa, kyselost to skvěle vyváží! |
Přesolená koprová omáčka | Tady pomůže sladká smetana! Trocha tučné smetany ke šlehání omáčku zjemní a slanost potlačí. Můžeš přidat i špetku cukru, ale fakt jen špetku, ať z toho není dezert. |
Přesolená svíčková na smetaně | Svíčková je královna, takže žádné polovičaté řešení. Přidej další várku zeleniny bez soli! Mrkev, petržel, celer – co dům dal. Povař, rozmixuj a uvidíš, co to udělá. A neboj se smetany, ta svíčkové vždycky prospěje. |
Přesolená bešamelová omáčka | Bešamel je jemný, takže hrubá síla nepomůže. Přidej trochu teplého mléka, a hlavně máslo! Máslo omáčku zjemní a sůl zamaskuje. Musíš to dělat pomalu a s citem, bešamel se snadno srazí. |
Přesolená houbová omáčka | Houby jsou samy o sobě slané, takže tady je to oříšek. Zkus přidat trochu bílého vína, to chuť omáčky obohatí. A neboj se přidat i trochu smetany nebo zakysané smetany, to taky pomůže. |
Přesolená smetanová omáčka s kuřecím masem | U kuřecí omáčky se hodí citronová šťáva. Kyselost srazí slanost a dodá omáčce svěžest. Také můžeš zkusit přidat kousek syrové brambory, která sůl natáhne. |
Přesolená kari omáčka | Kari omáčky snesou trochu sladkosti. Zkus přidat lžičku medu nebo javorového sirupu. A pokud máš po ruce kokosové mléko, to je tutovka! Kokosová chuť slanost skvěle zamaskuje. |
Přesolená sýrová omáčka | Tady pomůže jen mléko a máslo! Zkus přidat trochu mléka a másla a omáčku opatrně prohřej. A neboj se přidat i trochu smetany nebo zakysané smetany, to taky pomůže. Důležité je, aby se sýr znovu neroztekl a neudělal z omáčky hrudkovitou hmotu. |