Obědy - Večeře - Omáčky
  • 10 min.
    PŘÍPRAVA
  • 15 min.
    VAŘENÍ
  • 25 min.
    CELKEM
  • 4
    PORCE
Sýrová omáčka se slaninou
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (4.2/5)

Sýrová omáčka se slaninou je splněným snem každého gurmána. Hladká, bohatá, plná chuti. Vyladěná receptura zaručuje dokonalý výsledek a promění obyčejné jídlo v luxusní zážitek. Připravte se na explozi chutí, která vás naprosto pohltí.

Někdy prostě potřebujeme jídlo, které nemoralizuje, nepočítá kalorie, neklade si za cíl spasit svět. Potřebujeme jídlo pro pohlazení duše přesně taková moje sýrová omáčka se slaninou umí být. Zapomeňte na chvíli na dietní plány, výživové tabulky. Ponořte se do světa, kde hlavní roli hraje krémový sýr a voňavá slanina. Tento recept nevznikl s myšlenkou na vyvážený jídelníček, vznikl z potřeby vytvořit něco naprosto uspokojivého. Něco, co vás pohladí po náročném dni.

Sedněte si, zpomalte, vychutnejte si každý kousek. Uvidíte, že svět bude hned vypadat jako lepší místo. Toto je moje definice komfortu, můj malý hřích, kterého se nikdy nevzdám.

Ingredience

Počet porcí
/plátky/
/na ozdobu/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    595 kCal
    2 489 kJ
  • Tuky
    47,41 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    27,80 g
  • Sacharidy
    15,51 g
  • - z toho cukry
    6,37 g
  • Bílkoviny
    32,73 g
  • Sůl
    16,06 g
  • Vláknina
    0,60 g
  • Energie
    2 378 kCal
    9 950 kJ
  • Tuky
    189,65 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    111,21 g
  • Sacharidy
    62,05 g
  • - z toho cukry
    25,46 g
  • Bílkoviny
    130,93 g
  • Sůl
    64,24 g
  • Vláknina
    2,40 g

Postup přípravy

1
Nastrouhejte čedar na hrubém struhadle. Prolisujte stroužky česneku.
2
Na suché pánvi opečte plátky slaniny dokřupava. Poté je vyjměte, nechte okapat na papírové utěrce, nalámejte na menší kousky.
3
V rendlíku na mírném ohni rozpusťte máslo. Přisypte mouku, míchejte, dokud nevznikne hladká jíška. Vařte ji asi jednu minutu.
4
Postupně za stálého šlehání metličkou přilévejte studené mléko, abyste zabránili tvorbě hrudek.
5
Přidejte smetanu, prolisovaný česnek, dijonskou hořčici, špetku muškátového oříšku.
6
Vařte omáčku na mírném ohni za občasného míchání přibližně 5-7 minut, dokud nezhoustne.
7
Snižte teplotu na minimum, postupně vmíchejte nastrouhaný sýr. Míchejte, dokud se sýr úplně nerozpustí, omáčka nebude hladká. Rendlík odstavte z plotny.
8
Do hotové omáčky vmíchejte většinu křupavé slaniny. Dochutíte čerstvě mletým pepřem.
9
Omáčku podávejte, přelitou přes těstoviny, pečené brambory nebo nachos.
10
Při servírování ozdobte zbylými kousky slaniny, nasekanou čerstvou pažitkou.
Přesolená omáčka není konec světa! Nabízím 9 jednoduchých triků, které ji snadno napraví. V článku najdeš tipy, jak zachránit každé jídlo bez zbytečného stresu. → více