Obědy - Večeře - Omáčky
  • 15 min.
    PŘÍPRAVA
  • 20 min.
    VAŘENÍ
  • 35 min.
    CELKEM
  • 4
    PORCE
Sýrová omáčka s brokolicí
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (4/5)

Krémová sýrová omáčka s brokolicí představuje kontast jemnosti a výrazné chuti. Základ tvoří bešamel, obohacený o rozpuštěný čedar a parmazán, které dodávají pokrmu charakteristickou slanost a hloubku.

Jasně zelené růžičky brokolice, krátce povařené do křupava, vnášejí do bohaté omáčky svěží prvek a příjemný kontrast. Vůně restované cibulky, česneku a špetky muškátového oříšku dotváří celkový gurmánský dojem.

Příprava nevyžaduje složité techniky, přesto výsledek působí bohatě. Lze jej snadno přizpůsobit různým přílohám – skvěle doplní těstoviny všech tvarů, vařené brambory nebo se stane hvězdou zapékaných pokrmů. Je to jídlo, které spojuje jednoduchost domácí kuchyně s neodolatelnou chutí sýra. Harmonie chutí je zde postavena na rovnováze mezi pikantním sýrem a zemitou brokolicí. Mléčný základ omáčky zjemňuje ostrost sýrů, smetana přidává na plnosti. Každé sousto nabízí kombinaci hladké omáčky a lehce křupavé zeleniny.

Ingredience

Počet porcí
/nebo podle chuti/
/nebo podle chuti/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    520 kCal
    2 176 kJ
  • Tuky
    36,34 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    22,77 g
  • Sacharidy
    27,90 g
  • - z toho cukry
    11,16 g
  • Bílkoviny
    22,78 g
  • Sůl
    7,78 g
  • Vláknina
    4,19 g
  • Energie
    2 081 kCal
    8 707 kJ
  • Tuky
    145,35 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    91,07 g
  • Sacharidy
    111,58 g
  • - z toho cukry
    44,62 g
  • Bílkoviny
    91,11 g
  • Sůl
    31,10 g
  • Vláknina
    16,76 g

Postup přípravy

1
Brokolici omyjte, rozeberte na menší růžičky a košťál nakrájejte na malé kousky. Vložte do hrnce s vroucí osolenou vodou a krátce povařte (cca 3-4 minuty) nebo napařte do poloměkka. Slijte vodu a propláchněte studenou vodou, aby si brokolice zachovala barvu. Nechte dobře okapat.
2
Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a prolisujte nebo nasekejte nadrobno. V hlubší pánvi nebo kastrolu rozehřejte máslo na středním stupni. Přidejte cibuli a restujte dosklovita (asi 3 minuty). Poté přidejte česnek a restujte ještě asi 30 sekund, dokud se nerozvoní.
3
K osmažené cibuli a česneku přisypte hladkou mouku a za stálého míchání restujte asi 1-2 minuty, dokud lehce nezhnědne a neztratí syrovou vůni. Vznikne světlá jíška.
4
Postupně, za stálého šlehání metličkou, přilévejte studené mléko. Důkladně míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Přiveďte k varu a za občasného míchání vařte na mírném stupni asi 5 minut, dokud omáčka nezhoustne do konzistence bešamelu.
5
Stáhněte kastrol z ohně. Přilijte smetanu a vmíchejte strouhaný čedar a parmazán. Míchejte, dokud se sýry zcela nerozpustí a nespojí s omáčkou. Již nevařte, aby se sýr nesrazil.
6
Omáčku dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a špetkou strouhaného muškátového oříšku. Vmíchejte připravené růžičky brokolice. Pokud je omáčka příliš hustá, zřeďte ji trochou horkého mléka.
7
Omáčku podávejte s těstovinami, vařenými brambory, jako přeliv na grilované maso nebo pečenou zeleninu.
Chcete omáčku s hlubší tmavší barvou? Vyzkoušejte tmavou jíšku, karamelizovaný cukr, sójovou omáčku nebo dalších 26 možností. Tyto triky dodají každé omáčce tmavší odstín a zároveň zvýrazní její chuť. → více
Přesolená omáčka není konec světa! Nabízím 9 jednoduchých triků, které ji snadno napraví. V článku najdeš tipy, jak zachránit každé jídlo bez zbytečného stresu. → více