Izraelská kuchyně

Co jedí v Izraeli? Jejich nejoblíbenější a nejchutnější pokrmy

Izraelská kuchyně je pestrá, zdravá a plná výrazných chutí. Tradiční pokrmy jako sabich, baba ganoush nebo malawach jsou ukázkou bohaté historie regionu. Velký důraz se klade na čerstvé bylinky, sezamovou pastu tahini a olivový olej. Jídlo je v Izraeli zážitkem, ať už si dáte šťavnatý shawarma wrap nebo lahodné sufganiyot během Chanuky.

Netradiční hummus z muškátové dýně
Večeře / Pomazánky

Netradiční hummus z muškátové dýně

Tento netradiční hummus z muškátové dýně přináší sladkou a jemnou chuť, která osvěží tradiční variantu tohoto pokrmu. Dýně dodává hummusu krémovější konzistenci a lehce nasládlý nádech, tahini a česnek přiblížují vice klasice. Skvělá volba na zdravou svačinku, předkrm nebo s čerstvým chlebem i jako hlavní chod.

Doba přípravy 40 min. Hodnocení 3.8/5 Zobrazení receptu 136x
Rychlý a jednoduchý hummus
Předkrmy / Svačiny / Chuťovky / Pomazánky

Rychlý a jednoduchý hummus

Hummus z cizrny s tahini a česnekem je plný chutí, které se hladce doplňují v každém soustu. Krémová struktura jemně podpořená citrusovým nádechem citronové šťávy vytváří harmonii, kterou si zamilujete.

Doba přípravy 10 min. Hodnocení 3.9/5 Zobrazení receptu 92x
Cizrnový falafel v troubě
Obědy / Večeře

Cizrnový falafel v troubě

Křupavý cizrnový falafel pečený v troubě bez smažení. Jemná vůně bylinek, zlatavý povrch, vláčné vnitřky. Skvělý do pita chlebů nebo na talíř s dipem.

Doba přípravy 1:00 hod. Hodnocení 4.3/5 Zobrazení receptu 47x

Nechte se přenést přímo do Tel Avivu!

  1. Izraelská kuchyně a její specifika
  2. Typické suroviny izraelské kuchyně
  3. Nejznámější izraelské pokrmy

Izraelská kuchyně a její specifika

Izraelská kuchyně nabízí spojení mnoha vlivů. Lidé se do Izraele stěhovali z celého světa. S sebou přinesli i své recepty. Vznikl tak mix chutí. Najdeme zde vlivy arabské, středomořské a evropské.

Základem jsou čerstvé suroviny. Používá se hodně zeleniny, ovoce a bylinek. Oblíbené jsou luštěniny, hlavně cizrna. Maso se jí často, hlavně kuřecí a jehněčí. Ryby jsou také důležité, zvláště u pobřeží. Koření pak dodává jídlům specifickou chuť. Používá se římský kmín, koriandr a sumah. Sezam se přidává do mnoha pokrmů, hlavně do tahini. Olivový olej se používá hodně a je základem mnoha jídel.

Hummus a falafel jsou typická jídla. Hummus je pasta z cizrny, tahini a citronu. Falafel jsou smažené kuličky z cizrny. Podávají se v pita chlebu. Šakšuka je další známé jídlo. Jsou to vejce vařená v rajčatové omáčce s paprikou. Izraelský salát je čerstvý a lehký. Rajčata, okurky a cibule se nakrájí na malé kousky. Dochucuje se citronem a olivovým olejem. Meze jsou malé talířky s různými předkrmy. Podávají se jako chuťovky.

Šabat je pro židy sváteční den. Jídlo se připravuje dopředu. Čolet je tradiční šabatový pokrm. Je to dušené maso s fazolemi a bramborami. Džachnun je jemné pečivo z listového těsta. Jí se hlavně o šabatu ráno. Kašrut jsou pravidla stravování. Dodržují se v židovských domácnostech. Maso a mléčné výrobky se nesmí jíst dohromady. Některá zvířata jsou zakázaná, třeba vepřové maso. Maso musí být košer, tedy správně připravené.

Baklava sladký dezert z listového těsta. Je plněná ořechy a politá sirupem. Chalva je další sladkost. Vyrábí se ze sezamové pasty. Kanafeh je dezert z těstovin a sýra. Polévá se sladkým sirupem. V Izraeli se jí hodně chleba. Pita chléb se používá k mnoha jídlům. Challa je pletený chléb, jí se hlavně o šabatu. Lafa je tenký chléb, podobný tortille. Jí se s masem a zeleninou.

V moderní izraelské kuchyni se objevují nové trendy. Kuchaři experimentují s tradičními recepty. Používají neobvyklé kombinace surovin. Důraz se klade na zdravé a čerstvé jídlo. Oblíbená jsou vegetariánská a veganská jídla.

Izraelská kuchyně je pestrá a chutná. Odhaluje bohatou historii země. Pro cizince je často exotická. Pro místní je to každodenní jídlo.

Typické suroviny izraelské kuchyně

Olivový olej

Olivový olej je základ izraelské kuchyně. Používá se do salátů, marinád i na smažení. Jeho jemná, ovocná chuť dodává jídlům hloubku. Každá domácnost má lahvičku kvalitního oleje vždy po ruce. Lisuje se z čerstvých oliv, které rostou v teplém středomořském klimatu. Izrael patří k zemím s dlouhou tradicí výroby. Nejlepší olej se lisuje za studena, aby si uchoval chuť a výživné látky.

Nejčastěji se přidává do hummusu, baba ganoush nebo tabbouleh. Lidé si ho kapou i na čerstvě upečený pita chléb. V izraelské kuchyni je tak běžný, že ho často nalijí na stůl jako součást jídla. Kromě chuti má i zdravotní přínosy. Obsahuje zdravé tuky, které prospívají srdci. Pomáhá vstřebávat vitamíny z čerstvé zeleniny. V Izraeli ho považují za základ zdravé stravy.

Cizrna

Cizrna je jednou z nejdůležitějších surovin izraelské kuchyně. Používá se k přípravě hummusu, falafelu i polévek. Má jemnou oříškovou chuť a krémovou konzistenci. Lidé ji jedí vařenou, pečenou i smaženou.

Vaření cizrny trvá několik hodin, proto se často nechává přes noc namočená. Sušená je levná a vydrží dlouho. V supermarketech se prodává i sterilovaná, což šetří čas při vaření. Nejznámější izraelské jídlo z cizrny je hummus. Rozmixovaná cizrna s tahini, citronem a česnekem tvoří hladkou pomazánku. Často se servíruje s olivovým olejem a čerstvým chlebem. Falafel je dalším oblíbeným pokrmem. Kuličky z rozmixované cizrny se ochutí bylinkami a smaží dozlatova. Podávají se v pita chlebu s čerstvou zeleninou a omáčkou z jogurtu nebo tahini.

Tahini (sezamová pasta)

Tahini je hustá pasta ze sezamových semínek. Má jemně hořkou, oříškovou chuť a krémovou konzistenci. Používá se do omáček, pomazánek i sladkých jídel. V Izraeli je běžnou součástí každodenního vaření. Nejznámější je v kombinaci s cizrnou v hummusu. Přidává mu jemnost a bohatší chuť. Často se míchá s citronovou šťávou, česnekem a vodou, čímž vznikne univerzální omáčka ke grilovanému masu a zelenině.

Používá se i ve sladkostech. Vyrábí se z ní chalva, což je hutný dezert s cukrem a pistáciemi. V kombinaci s medem a kakaem chutná jako čokoládový krém. V izraelských restauracích se tahini často podává jako samostatná příloha. Lidé si ji nalévají na pečený lilek, čerstvou zeleninu nebo jen tak na chleba.

Lilek

Lilek je patrně nejoblíbenější zelenina v Izraeli. Jeho dužina je jemná a nasákne každou chuť. Peče se, griluje i smaží. Díky své masité struktuře je skvělou náhradou masa v bezmasých jídlech. Jedním z nejznámějších pokrmů je baba ganoush. Pečený lilek se rozmixuje s tahini, česnekem a citronem. Výsledná pomazánka má kouřovou chuť a krémovou konzistenci. Často se jí s pita chlebem. V izraelských pouličních stáncích se lilek přidává do sendvičů. Například v sabichu ho najdete vedle vařeného vejce, cizrny a tahini. Křehký lilek nasáklý olejem dodává sendviči plnou chuť. Grilovaný lilek je oblíbený i jako příloha. Stačí ho rozříznout, potřít olivovým olejem a opéct. Často se podává s jogurtovým dipem nebo citronovou šťávou.

Suroviny izraelské kuchyně

Rajčata

Rajčata jsou v izraelské kuchyni všudypřítomná. Používají se čerstvá i vařená. Jsou základem mnoha jídel. Dodávají jim chuť a barvu. Izraelci rajčata milují. Jedí je v salátech, omáčkách a polévkách. Přidávají je do masa a zeleniny. Používají je i do pečiva. Čerstvá rajčata se nakrájí na kostičky. Smíchají se s okurkou a cibulí. Vznikne izraelský salát. Dochucuje se citronem a olivovým olejem. Vařená rajčata se používají do omáček. Přidávají se do masa a zeleniny. Dají se z nich udělat i polévky. Rajská polévka je v Izraeli oblíbená. Rajčata jsou zdravá. Obsahují vitamíny a antioxidanty. Jsou dobrá na srdce a zrak. Izraelci je jedí každý den.

Okurky

Okurky se v Izraeli jedí se hlavně čerstvé. Jsou součástí salátů a sendvičů. Přidávají se i do jogurtových dipů. Izraelský salát se bez okurek neobejde. Nakrájí se na kostičky a smíchají s rajčaty a cibulí. Salát se dochutí citronem a olivovým olejem. Okurky se přidávají i do sendvičů. Dají se jíst samotné. Nebo se nakládají do octa. Nakládané okurky jsou oblíbenou pochoutkou. Okurkový salát s jogurtem je osvěžující. Okurky se nastrouhají a smíchají s jogurtem. Přidá se česnek a bylinky. Salát se podává vychlazený. Okurky jsou zdravé. Obsahují hodně vody a vitamínů. Jsou dobré na trávení. Izraelci je jedí v horkých dnech.

Citrony

Citrony jsou v izraelské kuchyni důležité. Používají se na dochucení jídel. Dodávají jim kyselost a svěžest. Jsou součástí mnoha receptů. Citronová šťáva se přidává do salátů. Dochucuje se s ní hummus a falafel. Používá se i do marinád na maso. Citronová kůra se přidává do pečiva. Citron se používá i do nápojů. Citronáda je v Izraeli oblíbená. Pije se hlavně v létě. Osvěžuje a dodává energii. Citrony se přidávají i do dezertů. Citronový koláč je v Izraeli oblíbený. Citronová kůra se používá i do zmrzliny. Citrony jsou zdravé. Obsahují vitamín C. Jsou dobré na imunitu. Izraelci je používají v kuchyni denně.

Koriandr

Koriandr je v izraelské kuchyni nesmírně oblíbená bylinka. Má výraznou chuť a vůni. Používá se čerstvý i sušený. Dodává jídlům svěžest. Koriandr se přidává do salátů a polévek. Dochucuje se s ním maso a zelenina. Používá se i do marinád a dipů. Čerstvý koriandr se naseká nadrobno. Přidává se do jídla těsně před podáváním. Sušený koriandr se používá do omáček a polévek. Koriandr se hodí k rybám a mořským plodům. Používá se i do indické a mexické kuchyně. V Izraeli je koriandr součástí mnoha tradičních jídel. Koriandr je zdravý. Obsahuje vitamíny a minerály. Má antibakteriální účinky.

Rajčata, okurky, citrony a koriandr v izraelské kuchyni

Nejznámější izraelské pokrmy

Hummus

Hummus je jedním z nejznámějších izraelských jídel. Krémová pomazánka z rozmixované cizrny, tahini, citronové šťávy a česneku se podává s olivovým olejem a kořením. Izraelci ho jedí k snídani, obědu i večeři. Konzistence hummusu musí být dokonale hladká. K tomu se cizrna vaří do měkka a někdy i zbavuje slupek. Čím déle se mixuje, tím je jemnější. Tajemstvím skvělé chuti je kvalitní olivový olej a čerstvé tahini.

Hummus jí se nejčastěji s pita chlebem. Často se zdobí celými cizrnovými zrny, paprikou nebo nakládanou zeleninou. Někteří ho jedí s vařeným vejcem nebo masem, aby byl ještě sytější. V Izraeli existuje nekonečná debata o tom, kde dělají nejlepší hummus. Malé rodinné restaurace si své recepty pečlivě střeží. Každý tvrdí, že právě ten jeho hummus je nejlepší.

Falafel

Falafel jsou smažené kuličky z mleté cizrny nebo bobů. Jsou křupavé zvenku a měkké uvnitř. Ochucují se bylinkami, česnekem a kořením, což jim dodává výraznou chuť. Příprava začíná namočením sušené cizrny přes noc. Pak se rozmixuje, smíchá s kořením a nechá odležet. Smaží se celé ponořené v oleji, dokud nemají zlatavou kůrku. Musí být lehké a nadýchané, ne mastné a těžké. Falafel se obvykle podává v pita chlebu se salátem a tahini omáčkou. Často ho doplňují kyselé okurky nebo nakládaná zelenina. Je to jedno z nejoblíbenějších pouličních jídel v Izraeli. Někteří ho jedí i bez chleba jako součást talíře s hummusem, rýží nebo zeleninou. Vegetariáni ho milují, protože je sytý a chutný.

Šakšuka

Šakšuka je směs rajčat, papriky, cibule a koření s vejci vařenými přímo v omáčce. Je to oblíbené jídlo k snídani i večeři. Podává se s chlebem, kterým se namáčí do husté omáčky. Původně pochází ze severní Afriky, ale v Izraeli se stala klasikou. Každá rodina má svůj recept. Někteří přidávají pálivé papriky, jiní dávají víc česneku nebo římského kmínu. Vejce se přidávají až na závěr, aby se lehce zatáhla, ale zůstala tekutá. Správná šakšuka by měla mít bohatou, hustou omáčku a jemná, krémová vejce. Nejoblíbenější je klasická rajčatová verze, ale existují i varianty se špenátem, lilkem nebo sýrem feta. Je to jednoduché, ale chutné jídlo plné vůní a barev.

Izraelský salát

Izraelský salát se skládá z nasekaných rajčat, okurek, cibule a petržele. Dochucuje citronovou šťávou a olivovým olejem. Je lehký, svěží a plný chuti. Zelenina se krájí na drobné kousky, aby se chutě dobře promíchaly. Správně připravený salát musí být křupavý a šťavnatý. Používají se co nejčerstvější suroviny. Podává se jako příloha k falafelu, hummusu nebo grilovanému masu. Někdy se přidává i paprika, ředkvičky nebo feta sýr. Každá rodina si ho připravuje trochu jinak. Izraelský salát je oblíbený hlavně v létě. Osvěžuje a dodává vitamíny. Jeho jednoduchost a čistá chuť z něj dělají stálici na každém stole.

Baba Ghanoush

Baba Ghanoush je pomazánka z pečeného lilku, tahini, citronové šťávy a česneku. Má jemnou, kouřovou chuť a krémovou konzistenci. Obvykle se jí s pita chlebem nebo čerstvou zeleninou. Lilek se peče, dokud jeho slupka neztmavne a dužina nezměkne. Pak se oloupe a rozmačká vidličkou. Důležité je zbavit se přebytečné vody, aby nebyl příliš tekutý. Někdo ho připravuje úplně hladký, jiný nechává kousky lilku. Často se zdobí olivovým olejem, granátovým jablkem nebo sekanou petrželí. Je oblíbený jako lehký předkrm nebo příloha k masu. Díky své bohaté chuti a jednoduché přípravě se stal klasikou izraelské kuchyně.

Izraelské recepty

Sabich

Sabich je oblíbené izraelské pouliční jídlo. Je to pita chléb plněný smaženým lilkem, vařenými vejci a hummusem. Přidává se i tahini, amba (nakládané mango) a izraelský salát. Sabich pochází z Iráku. Do Izraele ho přinesli židovští imigranti v 50. letech. Původně se jedl o šabatu k snídani. Prodává v malých stáncích a restauracích a každý stánek má svůj vlastní recept. Některé přidávají i brambory nebo cibuli. Sabich je chutné a syté jídlo, které se jí rukama. Je to skvělá volba pro rychlý oběd nebo večeři. V základní verzi jde o vegetariánské jídlo, ale dá se k němu přidat i maso. Sabich je symbolem izraelské kuchyně. Je to mix chutí a kultur. Je to jídlo, které si zamilujete.

Meorav Yerushalmi (Jeruzalémská směs)

Meorav Yerushalmi jsou grilované vnitřnosti s cibulí a kořením. Je to oblíbené pouliční jídlo v Jeruzalémě. Připravuje se z kuřecích srdíček, jater a sleziny. Droby se grilují na rožni. Přidává se k němu cibule, česnek a koření. Používá se hlavně římský kmín, kurkuma a paprika. Meorav Yerushalmi se podává v pita chlebu. Jeruzalémská směs je pikantní a aromatická. Je to jídlo pro milovníky masa. Není to jídlo pro každého. Někomu může připadat příliš specifické. Meorav Yerushalmi se prodává v malých stáncích po celém Jeruzalémě. Každý stánek má svůj vlastní recept. Některé přidávají i jehněčí maso nebo zeleninu. Jeruzalémská směs je symbolem Jeruzaléma. Je to jídlo s historií. Je to jídlo, které musíte ochutnat.

Challah

Challah je tradiční židovský chléb. Je to pletený chléb ze sladkého těsta. Podobá se naší vánočce. Jí se hlavně o šabatu a svátcích. Symbolizuje mannu, kterou Bůh seslal Izraelitům na poušti. Peče z mouky, vody, cukru a vajec. Těsto se nechá vykynout a pak se splete. Může se potřít vejcem a posypat sezamovými semínky. Challa se podává na šabatové tabuli. Jí se s medem nebo máslem., ale dá se jíst i samotná. Challa je symbolem židovské tradice. Je to jídlo, které spojuje generace. Je to jídlo, které má v židovské kultuře zvláštní význam.

Knafeh

Knafeh je sladký dezert z těstovin a sýra. Je to oblíbená pochoutka v Izraeli a dalších zemích Blízkého východu. Knafeh se v troubě peče dozlatova. Polévá se sladkým sirupem. Těstoviny na knafeh jsou vlastně velmi tenké nudle, ty se smaží na másle a pak se smíchají se sýrem. Používá se sýr ricotta nebo mozzarella. Sýr se rozpustí a vytvoří krémovou náplň. Následně se knafeh se peče v kulaté formě. Po upečení se polije sirupem z cukru a citronu. Někdy se přidává i růžová voda. Knafeh je sladká a křupavá. Sýrová náplň je jemná a krémová, sirup dodává dezertu sladkost a aroma.

Rugelach

Rugelach je židovské pečivo z kynutého těsta. Je to rohlíček plněný ořechy, rozinkami a skořicí. Rugelach se peče v troubě dozlatova. Posypává se moučkovým cukrem. Těsto na rugelach se vyrábí z mouky, másla, cukru a vajec. Těsto se rozválí na tenký plát. Potře se náplní z ořechů, rozinek a skořice. Plát se sroluje a nakrájí na rohlíčky. Rugelach se peče na plechu vyloženém pečícím papírem. Po upečení se posype moučkovým cukrem. Podává se k čaji nebo kávě. Je nesmírně oblíbený o židovských o svátcích.

Izraelské kulinářské poklady