Cukroví
  • 20 min.
    PŘÍPRAVA
  • 20 min.
    VAŘENÍ
  • 40 min.
    CELKEM
  • 1
    PORCE
Čoko kokosky
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (3.8/5)

Nadýchané sněhové kokosky s bohatou čokoládovou chutí. Čoko kokosky potěší každého milovníka neotřelého, nejen vánočního mlsání. Lehkost bílků, vůně vanilky, hutnost čokolády.

Čoko kokosky jsem si oblíbila hlavně díky jejich vzdušnosti. Kombinace vyšlehaných bílků a kokosu vytváří křehké těsto, které se během pečení jen lehce nafoukne, ale zůstává vláčné uvnitř. Výsledná struktura připomíná sněhové pusinky obohacené o intenzitu kakaa. Sladkost cukru podtrhuje hořká čokoláda, která dodává rovnováhu. Při výrobě dbám na jemné promíchání rozpuštěné čokolády s kokosem, čímž vznikne těsto, které drží tvar bez nutnosti mouky.

Příprava není náročná. Díky absenci žloutků a másla nepůsobí kokosky těžce ani příliš sytě. Naopak, každý kousek rozplývá se na jazyku. Přelití nebo namáčení do čokolády zvýrazní chuťový zážitek. Čoko kokosky bývají hotové během chvilky, což oceňuji hlavně v předvánočním shonu. Bezproblémů se skladují i několik dní, zachovávají si křupavý povrch a měkký střed.

Ingredience

Počet porcí

1 dávka, cca 20 kokosek

/min. 70 %/
/1 g = špetka/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    2 609 kCal
    10 916 kJ
  • Tuky
    195,00 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    151,50 g
  • Sacharidy
    220,05 g
  • - z toho cukry
    147,50 g
  • Bílkoviny
    34,80 g
  • Sůl
    1,62 g
  • Vláknina
    50,00 g
  • Energie
    2 609 kCal
    10 914 kJ
  • Tuky
    195,00 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    151,50 g
  • Sacharidy
    220,05 g
  • - z toho cukry
    147,50 g
  • Bílkoviny
    34,80 g
  • Sůl
    1,62 g
  • Vláknina
    50,00 g

Postup přípravy

1
Předehřejte troubu na 160 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
2
Ve vodní lázni rozpusťte polovinu čokolády. Nechte mírně zchladnout.
3
Bílky se špetkou soli vyšlehejte do měkkého sněhu. Postupně přisypávejte cukr a šlehejte do pevné lesklé pěny.
4
Do sněhu vmíchejte rozpuštěnou čokoládu, vanilkový extrakt a strouhaný kokos. Směs by měla být kompaktní, vláčná a držet tvar.
5
Pomocí dvou lžiček tvarujte hromádky na plech.
6
Pečte přibližně 18–20 minut, dokud okraje nezískají zlatavý odstín.
7
Nechte zcela vychladnout. Zbylou čokoládu opět rozpusťte a kokosky jí do poloviny namáčejte nebo jimi přelijte. Nechte ztuhnout.