Obědy - Večeře
  • 15 min.
    PŘÍPRAVA
  • 20 min.
    VAŘENÍ
  • 35 min.
    CELKEM
  • 4
    PORCE
Cuketové placičky s tvarohem
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (4.8/5)

Kombinace cukety a tvarohu tvoří základ těchto vláčných placiček, které připravuji nejraději v době, kdy je cuketa na vrcholu své sezóny.

Tvaroh se v těstě jemně rozpeče a zvýrazní strukturu cukety. Placičky zůstávají šťavnaté i po vychladnutí. Česnek v těstě dotváří chuťový kontrast. Pažitka přináší svěží zelený akcent, který doplňuje přírodní chuť zeleniny. Na povrchu se placičky opékáním zpevní a získají zlatavou barvu, která dobře ladí s podávanými přílohami. Tento recept doporučuji při přípravě rychlého oběda nebo večeře. Dobře chutná také studený a lze jej zabalit do svačinové krabičky. Zkušenost mi ukázala, že ho sní i ti, kteří jinak cuketu v kuchyni vynechávají.

Ingredience

Počet porcí
/na smažení/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    221 kCal
    925 kJ
  • Tuky
    12,98 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    2,83 g
  • Sacharidy
    16,88 g
  • - z toho cukry
    4,63 g
  • Bílkoviny
    11,81 g
  • Sůl
    1,09 g
  • Vláknina
    1,54 g
  • Energie
    882 kCal
    3 692 kJ
  • Tuky
    51,93 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    11,33 g
  • Sacharidy
    67,53 g
  • - z toho cukry
    18,51 g
  • Bílkoviny
    47,25 g
  • Sůl
    4,35 g
  • Vláknina
    6,16 g

Postup přípravy

1
Cuketu nastrouhejte nahrubo do větší mísy. Posolte a nechte odstát přibližně 10 minut, poté důkladně vymačkejte přebytečnou tekutinu.
2
Přidejte vejce, polotučný tvaroh, hladkou mouku, prolisovaný česnek a pepř. Směs dobře promíchejte, dokud nevznikne kompaktní, lehce lepkavé těsto.
3
Rozpalte pánev s řepkovým olejem. Pomocí lžíce tvořte menší placičky a smažte je na středním plameni z obou stran dozlatova.
4
Hotové placičky pokládejte na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk.
5
Podávejte teplé, případně s jogurtovým dipem nebo zakysanou smetanou.