Přílohy - Saláty
  • 10 min.
    PŘÍPRAVA
  • 5 min.
    VAŘENÍ
  • 15 min.
    CELKEM
  • 2
    PORCE
Hlávkový salát se špekem
  • OBTÍŽNOST (Velmi snadný)
  • HODNOCENÍ (4.8/5)

Hlávkový salát se špekem je jednoduchá, ale překvapivě chuťově výrazná kombinace křehkého zeleného salátu a křupavého špeku, doplněná jemně kyselým dresinkem.

Dresink na bázi jablečného octa a hořčice dodává salátu lehkou kyselost, která skvěle vyvažuje mastnost špeku. Pro extra chuť můžete přidat i opečené krutony nebo vařené vejce. Salát lze podávat jako přílohu k masu, ale chutná skvěle i samostatně jako lehká večeře nebo svačina. Pokud chcete zdravější variantu, můžete místo špeku použít kvalitní sušenou šunku nebo pancettu.

Ingredience

Počet porcí
/natrhaný na menší kusy/
/prolisovaný/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    606 kCal
    2 536 kJ
  • Tuky
    64,79 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    22,21 g
  • Sacharidy
    5,15 g
  • - z toho cukry
    2,64 g
  • Bílkoviny
    2,41 g
  • Sůl
    2,13 g
  • Vláknina
    1,23 g
  • Energie
    1 212 kCal
    5 073 kJ
  • Tuky
    129,58 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    44,42 g
  • Sacharidy
    10,29 g
  • - z toho cukry
    5,27 g
  • Bílkoviny
    4,82 g
  • Sůl
    4,25 g
  • Vláknina
    2,46 g

Postup přípravy

1
Hlávkový salát omyjte, osušte a natrhejte do mísy.
2
Na pánvi rozpusťte špek a opékejte na středním plameni, dokud nebude křupavý.
3
Hotový špek přesuňte na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.
4
Do pánve s vypečeným tukem přidejte jablečný ocet, olivový olej, dijonskou hořčici, česnek, sůl a pepř. Promíchejte a krátce prohřejte.
5
Dresink nalijte na salát, přidejte opečený špek a dobře promíchejte.
6
Podávejte jako přílohu nebo lehký hlavní chod.