Obědy - Večeře
  • 25 min.
    PŘÍPRAVA
  • 2:00 hod.
    VAŘENÍ
  • 2:25 hod.
    CELKEM
  • 6
    PORCE
Moravský zabijačkový guláš
  • OBTÍŽNOST (Středně náročný)
  • HODNOCENÍ (4.4/5)

Pravý moravský zabijačkový guláš lahodně propojuje krkovici s játry, ledvinami a srdcem v hustém gulášku s výraznou chutí kmínu a majoránky. Připravíte ho za necelé dvě hodiny, výsledek stojí však rozhodně stojí za to. Podávám s čerstvou cibulí, která dokonale vyváží sytost masa.

Recept mám od tchýně z Prostějova. Vnitřnosti bývají problém jen pro lidi, kteří je nikdy neochutnali správně připravené. Moje zkušenost říká, že strach z nich pramení z nekvalitní přípravy. Důkladné očištění od blan, správné nakrájení na stejně velké kousky, dostatečně dlouhé vaření a budete se divit. Když vnitřnosti přidáte k již lehce opečené krkovici, stihnou se propojit do jednotné hmoty. Nikdo z hostů obvykle nepozná, co přesně jí a všichni si chválí bohatou chuť.

Ingredience

Počet porcí

Nutriční hodnoty

  • Energie
    831 kCal
    3 477 kJ
  • Tuky
    56,74 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    21,04 g
  • Sacharidy
    22,20 g
  • - z toho cukry
    7,70 g
  • Bílkoviny
    50,72 g
  • Sůl
    8,63 g
  • Vláknina
    4,61 g
  • Energie
    4 988 kCal
    20 870 kJ
  • Tuky
    340,45 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    126,21 g
  • Sacharidy
    133,18 g
  • - z toho cukry
    46,19 g
  • Bílkoviny
    304,30 g
  • Sůl
    51,80 g
  • Vláknina
    27,66 g

Postup přípravy

1
Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno na drobné kostičky. Na sádle ji opečte dozlatova za občasného míchání po dobu 8-10 minut na středním plameni.
2
Krkovici omyjte, osušte, nakrájejte na kostky velikosti 3-4 cm. Vnitřnosti důkladně opláchněte, zbavte blan, tukových částí, nakrájejte na stejně velké kousky.
3
K opečené cibuli přidejte mouku, promíchejte, minutu restujte. Vložte nakrájené maso z krkovice, zvyšte plamen, za stálého míchání opékejte 5 minut, aby maso změnilo barvu.
4
Přidejte nakrájené vnitřnosti, opékejte další 4 minuty. Zaprašte mletou paprikou, rychle promíchejte, zalijte 400 ml vývaru. Přiveďte k varu, snižte teplotu, duste pod poklicí 45 minut.
5
Zalijte zbývajícím vývarem, aby bylo maso kompletně ponořené. Osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek, celý kmín, majoránku. Důkladně promíchejte.
6
Vařte na mírném plameni dalších 50-60 minut bez pokličky, občas promíchejte. Guláš by měl být hustý, maso měkké, omáčka tmavě červenohnědá.
7
Podávejte s kolečky syrové cibule.