Chuťovky
  • 40 min.
    PŘÍPRAVA
  • 5 min.
    VAŘENÍ
  • 45 min.
    CELKEM
  • 10
    PORCE
Nejlepší pikantní utopenci
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (3.5/5)

Domácí utopenci vynikají dokonalou rovnováhou kyselosti, pikantnosti i jemné nasládlosti, která se krásně rozvine po několika dnech zrání. Oblíbené pikatní hospodské utopence si můžete snadno připravit doma.

  • Dokonalé domácí občerstvení
    Utopenci dodají každému posezení s přáteli autentickou českou atmosféru.
  • Dlouhá trvanlivost bez konzervantů
    Ocet zajistí přirozenou konzervaci, takže vydrží několik týdnů.
  • Jednoduchý postup bez vaření špekáčků
    Stačí nakrájet a zalít, což šetří čas i námahu.
  • Skvělá kombinace chutí a konzistencí
    Ostré feferonky, sladká mrkev a jemné špekáčky tvoří harmonický celek.
  • Možnost přizpůsobit pálivost
    Každý si snadno upraví recept podle vlastní snášenlivosti pikantního.
  • Levná příprava ze snadno dostupných surovin
    Nemusíte kupovat speciální ingredience, vystačíte si se základními potravinami.
  • Tradiční chuť českých hospod
    Autentický zážitek bez nutnosti návštěvy restaurace.

Ingredience

Počet porcí

Nutriční hodnoty

  • Energie
    332 kCal
    1 389 kJ
  • Tuky
    23,85 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    8,24 g
  • Sacharidy
    11,03 g
  • - z toho cukry
    9,91 g
  • Bílkoviny
    9,64 g
  • Sůl
    3,09 g
  • Vláknina
    1,43 g
  • Energie
    3 320 kCal
    13 889 kJ
  • Tuky
    238,49 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    82,38 g
  • Sacharidy
    110,27 g
  • - z toho cukry
    99,05 g
  • Bílkoviny
    96,44 g
  • Sůl
    30,88 g
  • Vláknina
    14,31 g

Postup přípravy

1
Očistěte špekáčky, podélně je rozřízněte, avšak nedokrojte úplně, aby zůstaly spojené.
2
Cibuli oloupejte, nakrájejte na tenká kolečka.
3
Červenou papriku zbavte jádřince, nakrájejte na proužky.
4
Mrkev oškrábejte, nakrájejte na tenká kolečka.
5
Feferonky nakrájejte na kolečka.
6
Do hrnce nalijte ocet s vodou, přidejte cukr, sůl, bobkový list, nové koření, pepř a hořčičné semínko. Přiveďte k varu, povařte 5 minut, odstavte a nechte mírně vychladnout.
7
Do sklenice začněte vrstvit špekáčky, cibuli, papriku, mrkev, feferonky a česnek nakrájený na plátky.
8
Prolévejte každou vrstvu horkým lákem.
9
Sklenici uzavřete, nechte vychladnout na pokojovou teplotu, poté uložte do lednice na minimálně 5 dní.