Snídaně - Svačiny - Pomazánky
  • 15 min.
    PŘÍPRAVA
  • 25 min.
    VAŘENÍ
  • 40 min.
    CELKEM
  • 4
    PORCE
Petrželová pomazánka z pečené petržele
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (3.7/5)

Petrželová pomazánka z pečené petržele představuje netradiční chutnou obměnu klasických pomazánek. Pečením petržel získá jemně nasládlou a karamelizovanou chuť, která se skvěle doplňuje s aromatickým česnekem, svěžím citronem a bylinkovým tymiánem.

Tato nenápadná pomazánka patří mezi nejlevnější kulinářské poklady, které můžete připravit - petržel kořenová stojí zlomek ceny jiných prémiových surovin, přesto skrývá ohromující nutriční hodnotu. Pečením se z ní uvolňuje skrytá sladkost a karamelizované tóny, které v kombinaci s česnekem vytváří bohatou chuť. Kořenová petržel obsahuje impozantní množství vitaminu C, K a skupiny B, které posilují imunitní systém a zlepšují krvetvorbu. Najdeme v ní rovněž železo v biologicky dostupné formě a unikátní antioxidanty, které chrání buňky před oxidačním stresem a podporují detoxikační procesy v játrech. Tato pomazánka představuje geniální způsob, jak dostat do jídelníčku vzácné flavonoidy a minerály za cenu několika korun.

Ingredience

Počet porcí
/dle potřeby/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    111 kCal
    464 kJ
  • Tuky
    7,55 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    1,06 g
  • Sacharidy
    10,81 g
  • - z toho cukry
    2,92 g
  • Bílkoviny
    0,84 g
  • Sůl
    0,74 g
  • Vláknina
    1,39 g
  • Energie
    443 kCal
    1 856 kJ
  • Tuky
    30,18 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    4,25 g
  • Sacharidy
    43,24 g
  • - z toho cukry
    11,68 g
  • Bílkoviny
    3,35 g
  • Sůl
    2,96 g
  • Vláknina
    5,54 g

Postup přípravy

1
Předehřejte troubu na 180 °C.
2
Očistěte kořenovou petržel a nakrájejte ji na menší kousky (cca 1-2 cm).
3
Oloupejte česnek.
4
Na plech vyložený pečicím papírem rozložte nakrájenou petržel a stroužky česneku.
5
Zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte lístky tymiánu. Promíchejte, aby se petržel a česnek obalily v oleji a koření.
6
Pečte v předehřáté troubě 20-30 minut, dokud petržel nezměkne a nezačne lehce hnědnout.
7
Nechte pečenou petržel a česnek trochu vychladnout.
8
Přendejte pečenou petržel a česnek do mixéru nebo food processoru. Přidejte citronovou šťávu.
9
Rozmixujte do hladké pomazánky. Pokud je pomazánka příliš hustá, postupně přidávejte vodu, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
10
Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
11
Nechte pomazánku alespoň 30 minut odležet v chladničce, aby se chutě prolnuly.
12
Podávejte s pečivem, krekry nebo jako dip k zelenině.
Česnek je přírodní zázrak nabitý vitamíny a minerály! Obsahuje vitamíny C, B6 a mangan, dále železo, vápník a draslík. Je bohatý na antioxidanty a obsahuje alicin, který má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Díky těmto látkám podporuje imunitu, snižuje krevní tlak a chrání srdce. Pravidelná konzumace česneku je klíčem k pevnému zdraví! → více