Moučníky a dezerty
  • 20 min.
    PŘÍPRAVA
  • 45 min.
    VAŘENÍ
  • 1:05 hod.
    CELKEM
  • 12
    PORCE
Tvarohový koláč se sněhem
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (4.9/5)

Rychlý víkendový dezert pro celou rodinu. Dokonalé propojení křehkého listového těsta krémové tvarohové náplně. Nahoře se rozprostírá nadýchaná sněhová peřina, která se v troubě krásně opeče do zlatohnědé barvy. Byla to oblíbená pochoutka našich babiček.

  • Rychlá, nekomplikovaná příprava
    Díky použití hotového listového těsta se vyhnete zdlouhavému hnětení kynutí. Koláč je v troubě za méně než 15 minut.
  • Vysoký obsah bílkovin
    Vaničkový tvaroh je skvělý zdroj kaseinu, který tělo zásobuje bílkovinami po dlouhou dobu. Jedná se o dezert, který příjemně zasytí.
  • Dokonale krémová náplň
    Použití žloutků mléka ve správném poměru zajistí, že náplň bude po upečení vláčná, ne vysušená, připomíná cheesecake.
  • Možnost snadné obměny chuti
    Do tvarohové náplně můžete snadno přidat rozinky, kousky ovoce, nebo skořici, pokaždé chutná jinak.
  • Nejlepší druhý den
    Koláč skvěle drží tvar. Není potřeba spěchat, protože odležením v lednici se chutě ještě zlepší.
  • Záruka úspěchu i pro začátečníky
    Postup je velmi jednoduchý, nehrozí, že by se náplň zdrcnula, nebo se těsto nepovedlo.

Ingredience

Počet porcí

Sněhová peřina

Nutriční hodnoty

  • Energie
    400 kCal
    1 674 kJ
  • Tuky
    22,23 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    9,32 g
  • Sacharidy
    41,86 g
  • - z toho cukry
    22,28 g
  • Bílkoviny
    11,25 g
  • Sůl
    0,51 g
  • Vláknina
    0,44 g
  • Energie
    4 804 kCal
    20 100 kJ
  • Tuky
    266,73 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    111,85 g
  • Sacharidy
    502,28 g
  • - z toho cukry
    267,38 g
  • Bílkoviny
    135,05 g
  • Sůl
    6,10 g
  • Vláknina
    5,25 g

Postup přípravy

1
Příprava trouby a plechu: Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si plech (přibližně 30x40 cm), vymažte jej tukem vyložte pečicím papírem.
2
Rozválejte listové těsto tak, aby pokrylo dno i stěny plechu. Opatrně jej přeneste na připravený plech. Okraje těsta, které přesahují, nechte volné.
3
Ve velké míse smíchejte tvaroh, žloutky, moučkový cukr, pudinkový prášek, olej, studené mléko strouhanou citronovou kůru. Šlehejte směs metlou nebo ručním šlehačem na nízké otáčky jen do chvíle, než se všechny suroviny dobře spojí. Vznikne řídká, tekutá náplň.
4
Nalijte tvarohovou směs na listové těsto. Okraje těsta, které tvoří mantinel, mírně přitiskněte k náplni, pokud mají tendenci klesat. Pečte v předehřáté troubě po dobu 30 až 35 minut. Náplň by měla na okrajích ztuhnout střed zůstat mírně roztřesený.
5
Ušlehejte bílky s vanilkovým extraktem do tuhého sněhu. Postupně zašlehávejte krystalový cukr, dokud sníh není pevný lesklý.
6
Rovnoměrně rozetřete sněhovou peřinu na rozpečený koláč. Vraťte do trouby. Pečte dalších 10 až 12 minut, dokud sníh nezíská zlatavé, lehce hnědé špičky.
7
Vyjměte koláč. Nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě. Doporučuju koláč nechat ztuhnout v lednici po několik hodin.