Cukroví
  • 25 min.
    PŘÍPRAVA
  • 0 min.
    VAŘENÍ
  • 25 min.
    CELKEM
  • 1
    PORCE
Vosí hnízda s nutelou
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (4/5)

Tradiční vosí hnízda v moderní podobě s nutelou. Vosí hnízda nebo také včelí úly jsou dost možná nejoblíbenější druhy nepečeného vánočního cukroví. Stihnete jej klidně i na úplně poslední chvíli.

Příprava je nenáročná a zvládne ji i ten, kdo s cukrovím nemá mnoho zkušeností. Hmotu lze snadno upravit podle chuti. Více ořechů pro výraznější chuť, nebo více piškotů pro jemnost. Což takhle místo klasických ořechů vyzkoušet mandle, kokos nebo nesolené pistácie?

Ingredience

Počet porcí

1 porce = cca 25 kousků cukroví

/mleté/
/na obalení/
/25 ks na dna/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    3 621 kCal
    15 150 kJ
  • Tuky
    203,27 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    34,95 g
  • Sacharidy
    423,28 g
  • - z toho cukry
    335,69 g
  • Bílkoviny
    56,04 g
  • Sůl
    1,00 g
  • Vláknina
    15,99 g
  • Energie
    3 621 kCal
    15 150 kJ
  • Tuky
    203,27 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    34,95 g
  • Sacharidy
    423,28 g
  • - z toho cukry
    335,69 g
  • Bílkoviny
    56,04 g
  • Sůl
    1,00 g
  • Vláknina
    15,99 g

Postup přípravy

1
Ořechy nastrouhejte na jemno a vsypte do mísy. Přisypte moučkový cukr a mleté piškoty, promíchejte suché suroviny.
2
Přidejte med a celé vejce, poté vše důkladně propracujte rukama nebo vařečkou do vláčné hmoty. Pokud je hmota příliš řídká, vmíchejte trochu mletých piškotů.
3
Mísu překryjte fólií a vložte alespoň na 3 hodiny do lednice, aby těsto zpevnilo a chutě se spojily.
4
Z připravené směsi odkrajujte malé kousky, z nichž vytvarujte kuličky. Každou lehce obalte v moučkovém cukru.
5
Vysypte formičku na vosí hnízda moučkovým cukrem a vtlačte do ní těsto tak, aby vznikl dutý prostor.
6
Pomocí vařečky nebo prstu udělejte otvor a naplňte jej nutelou.
7
Na otvor přitlačte piškot a opatrně hnízdo vyklopte.
8
Cukroví dejte ztuhnout do chladu, nejlépe přes noc.
Cukroví chutná nejlépe, když má čas uzrát. Každý týden se hodí na jiný typ. Podle čeho si pečení naplánovat a kdy je správný čas na vosí hnízda nebo strojkové? Pečte chytře - podle typu těsta i času, který máte. → více