Pečivo
  • 1:55 hod.
    PŘÍPRAVA
  • 40 min.
    VAŘENÍ
  • 2:35 hod.
    CELKEM
  • 1
    PORCE
Chleba z hladké mouky
  • OBTÍŽNOST (Středně náročný)
  • HODNOCENÍ (4/5)

Domácí chléb bez formy a bez zbytečností. Jen mouka, droždí, voda a dokonalá chuť. Vyzkoušejte poctivý recept na pšeničný chléb bez chemie.

Při pečení chleba z hladké mouky se opírám o jednoduchost. Mouka, voda, droždí, sůl a kousek oleje, nic víc. Přesto, nebo možná právě proto je výsledek dokonalý. Hladká mouka vytváří měkčí, jemnější střídu, která při rozkrojení ihned provoní celou kuchyň. Kůrka, přestože není hrubá ani příliš silná, drží tvar a zachovává vnitřní vlhkost bochníku.Gumovitost nehrozí, pokud člověk dopřeje dostatek času kynutí a správné hydrataci těsta.

Chléb se hodí ke slaným pomazánkám, ale stejně dobře si rozumí s máslem a džemem. Díky neutrální chuti nechává vyniknout to, co k němu přidáte. Všechny suroviny jsou běžně dostupné, časová náročnost zůstává rozumná, přesto výsledek si v ničem nezadá s chlebem z pekárny.

Ingredience

Počet porcí

Nutriční hodnoty

  • Energie
    2 060 kCal
    8 619 kJ
  • Tuky
    25,40 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    2,20 g
  • Sacharidy
    392,40 g
  • - z toho cukry
    20,00 g
  • Bílkoviny
    51,80 g
  • Sůl
    9,74 g
  • Vláknina
    16,00 g
  • Energie
    2 060 kCal
    8 619 kJ
  • Tuky
    25,40 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    2,20 g
  • Sacharidy
    392,40 g
  • - z toho cukry
    20,00 g
  • Bílkoviny
    51,80 g
  • Sůl
    9,74 g
  • Vláknina
    16,00 g

Postup přípravy

1
V míse rozmíchejte droždí s cukrem ve 100 ml vlažné vody. Nechte vzejít kvásek přibližně 10 minut.
2
Do velké mísy prosejte mouku, přidejte sůl. Uprostřed vytvořte důlek.
3
Nalijte vzešlý kvásek, zbývající vodu a olej. Vařečkou spojte suroviny v hrubé těsto.
4
Těsto přendejte na pomoučený vál a hněťte přibližně 10 minut, dokud nebude hladké a pružné.
5
Vložte do mísy, přikryjte utěrkou. Nechte kynout na teplém místě 60 minut.
6
Vykynuté těsto přeložte, vytvarujte do tvaru bochníku.
7
Přendejte na plech s pečicím papírem, přikryjte a nechte ještě 30 minut kynout.
8
Troubu předehřejte na 230 °C. Do spodní části vložte nádobu s horkou vodou.
9
Povrch chleba nařízněte ostrým nožem. Pečte 15 minut, poté snižte teplotu na 190 °C a dopékejte dalších 25 minut.
10
Po upečení přeneste chléb na mřížku a nechte vychladnout.