Obědy - Polévky - Večeře
  • 10 min.
    PŘÍPRAVA
  • 20 min.
    VAŘENÍ
  • 30 min.
    CELKEM
  • 4
    PORCE
Chorvatská rajčatová polévka Juha od rajčice
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (4.9/5)

Chorvatská rajčatová polévka je prostě boží! Juha od rajčice má plnou rajčatovou chuť, trošku česneku cibulky, prostě paráda. S kouskem pečiva nebo zakysanou smetanou je to hotové pohlazení. Mám ji moc ráda.

Rajčata jsou superhrdinou. Jsou plná vitamínů, minerálů, toho silného antioxidantu lykopenu. Ten je nejlépe vstřebatelný právě po tepelné úpravě. Rajčatová polévka je doslova balzámem pro tělo. Podporuje imunitu, dodává energii, je prostě skvělá. Ráda polévku podávám s čerstvou bazalkou, která krásně doplňuje rajčatovou chuť. Někdy přidám lžíci zakysané smetany pro krémovější texturu. Můžete si k ní opéct krutony z celozrnného pečiva. Tahle polévka je důkazem, že ty nejlepší recepty často pochází z jednoduchých ingrediencí. Chorvatská kuchyně je plná takových pokladů. Jsem přesvědčena, že si ji zamilujete stejně jako já. Přinese vám kousek slunce na talíř, zahřeje u srdce.

Ingredience

Počet porcí
/volitelné/
/na krutony, volitelné/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    200 kCal
    837 kJ
  • Tuky
    11,61 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    2,23 g
  • Sacharidy
    25,42 g
  • - z toho cukry
    9,89 g
  • Bílkoviny
    4,91 g
  • Sůl
    3,75 g
  • Vláknina
    3,64 g
  • Energie
    801 kCal
    3 350 kJ
  • Tuky
    46,43 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    8,91 g
  • Sacharidy
    101,67 g
  • - z toho cukry
    39,57 g
  • Bílkoviny
    19,63 g
  • Sůl
    14,98 g
  • Vláknina
    14,54 g

Postup přípravy

1
Cibuli oloupejte nakrájejte ji nadrobno. Česnek oloupejte rozmačkejte či nasekejte najemno.
2
Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte cibuli restujte ji do sklovata, zhruba 5 minut.
3
Přidejte česnek, restujte další minutu. Dejte pozor, aby se česnek nespálil, zhořkl by.
4
Do hrnce vlijte konzervovaná rajčata společně s jejich šťávou. Pokud používáte celá rajčata, můžete je ve hrnci rozmačkat vařečkou.
5
Přilijte zeleninový vývar. Přidejte cukr, sůl pepř. Polévku přiveďte k varu.
6
Poté snižte plamen, nechte probublávat asi 20 minut, aby se chutě propojily. Občas zamíchejte.
7
Polévku odstavte z plotny. Rozmixujte ji tyčovým mixérem dohladka. Pokud preferujete hrubší konzistenci, mixujte kratší dobu.
8
Čerstvou bazalku nasekejte najemno. Vmíchejte ji do polévky těsně před podáváním.
9
Podávejte horkou polévku, případně ji ozdobte lžící zakysané smetany čerstvou bazalkou. Můžete přidat opečené krutony z pečiva.