Obědy - Večeře
  • 15 min.
    PŘÍPRAVA
  • 1:10 hod.
    VAŘENÍ
  • 1:25 hod.
    CELKEM
  • 6
    PORCE
Čočka po italsku
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (3.8/5)

Tohle je poctivá italská čočka, tak jak ji dělávala moje kamarádka z Toskánska. Hustý, voňavý pokrm plný zeleniny a bylinek. Žádná nudná kaše, ale pořádná porce chuti. Skvěle jen tak s dobrým chlebem, ale i jako příloha k masu.

Musím se vám přiznat, že tahle čočka po italsku je jeden z mých nejoblíbenějších receptů, když potřebuji rychlé, vydatné jídlo. Spousta lidí se čočce vyhýbá. Říkají, že je to nudné jídlo. Já ale říkám, že čočka je poklad. Má naprosto úžasnou výživovou hodnotu. Je to doslova bílkovinná bomba, která dokáže zasytit na dlouhé hodiny. Dává vám stabilní energii, zamezuje prudkým výkyvům cukru v krvi. V Itálii tohle jídlo považují za symbol hojnosti štěstí. Často ho podávají na Nový rok.

Ingredience

Počet porcí

Nutriční hodnoty

  • Energie
    288 kCal
    1 205 kJ
  • Tuky
    9,99 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    2,61 g
  • Sacharidy
    31,94 g
  • - z toho cukry
    3,85 g
  • Bílkoviny
    14,56 g
  • Sůl
    4,65 g
  • Vláknina
    7,91 g
  • Energie
    1 728 kCal
    7 231 kJ
  • Tuky
    59,95 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    15,64 g
  • Sacharidy
    191,63 g
  • - z toho cukry
    23,08 g
  • Bílkoviny
    87,36 g
  • Sůl
    27,89 g
  • Vláknina
    47,46 g

Postup přípravy

1
Cibuli, mrkev řapíkatý celer očistěte nakrájejte na jemné kostičky (mirepoix). Česnek oloupejte nasekejte najemno. Čočku propláchněte studenou vodou.
2
Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev celer. Opékejte, dokud zelenina nezměkne (zhruba 7–10 minut).
3
Přidejte nasekaný česnek opékejte další minutu, dokud neucítíte jeho vůni. Vmíchejte rajčatový protlak, rozmarýn tymián. Míchejte opékejte asi 3 minuty. Protlak se mírně zkaramelizuje získá intenzivnější chuť.
4
Přilijte červené víno. Dno hrnce seškrábejte dřevěnou vařečkou. Nechte víno probublávat dokud se jeho objem nezredukuje na polovinu. Alkohol se tak odpaří zůstane jen chuť.
5
Přidejte propláchnutou čočku, zalijte horkým zeleninovým vývarem. Osolte opepřete.
6
Přiveďte směs k mírnému varu, poté snižte plamen na minimum. Hrnec částečně přikryjte poklicí. Čočku vařte asi 60–80 minut. Doba vaření se liší podle druhu čočky. Čočka musí být měkká, ale stále by měla držet tvar. Během vaření občas zamíchejte, kontrolujte množství tekutiny, případně trochu vývaru přilijte.
7
Jakmile je čočka uvařená, vmíchejte balzamikový ocet. Ochutnejte, v případě potřeby dochuťte solí pepřem.
8
Každou porci zasypte čerstvě strouhaným parmazánem ozdobte lístky čerstvé bazalky.