Chuťovky
  • 30 min.
    PŘÍPRAVA
  • 30 min.
    VAŘENÍ
  • 60 min.
    CELKEM
  • 1
    PORCE
Domácí třešňová marmeláda
  • OBTÍŽNOST (Středně náročný)
  • HODNOCENÍ (4.1/5)

Letní chuť zavařená do skleničky. Tato domácí marmeláda z třešní má výraznou barvu, plnou chuť a nádhernou konzistenci. Sladká třešňová marmeláda s jemnou vanilkovou vůní a přirozenou želírovací silou z jablek

V marmeládě se spojuje šťavnatost čerstvých třešní s přirozenou sladkostí jablek a jemnou kyselostí citronu. Zvolený poměr surovin vychází z mého opakovaného testování a hledání optimální rovnováhy mezi chutí, konzistencí a trvanlivostí. Využívám citrusový nebo jablečný pektin, ale přidáním nastrouhaného jablka zajišťuji částečně želírovací účinek i bez něj. Vanilkový lusk přidávám kvůli zaoblení celkového profilu, ale nevtíravě, jen jako lehký podtón.

Díky vyššímu podílu ovoce v poměru k cukru má marmeláda výrazně ovocnější chuť než běžné ta co si koupíte v obchodě. Nezavařuji přespříliš dlouho, tak aby se zachovalo maximum barvy, chuti i vůně.

Ingredience

Počet porcí

1 porce = cca 3 skleničky po 300 ml

/vypeckované/
/nastrouhané/
/citrusový nebo jablečný/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    3 149 kCal
    13 175 kJ
  • Tuky
    0,50 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    0,06 g
  • Sacharidy
    792,03 g
  • - z toho cukry
    746,89 g
  • Bílkoviny
    11,93 g
  • Sůl
    0,12 g
  • Vláknina
    21,19 g
  • Energie
    3 149 kCal
    13 177 kJ
  • Tuky
    0,50 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    0,06 g
  • Sacharidy
    792,03 g
  • - z toho cukry
    746,89 g
  • Bílkoviny
    11,93 g
  • Sůl
    0,12 g
  • Vláknina
    21,19 g

Postup přípravy

1
Třešně omyjte, vypeckujte a vložte do hlubokého hrnce spolu s vodou. Vařte na mírném plameni přibližně 10 minut, dokud nezačnou měknout.
2
Přidejte nastrouhané jablko, vanilkový lusk rozříznutý podélně a cukr. Za stálého míchání přiveďte k varu.
3
Vmíchejte citronovou šťávu a pektin, dobře promíchejte. Pokračujte ve varu dalších 15–20 minut, dokud marmeláda nezhoustne.
4
Proveďte zkoušku tuhosti: Kápněte malé množství na studený talíř a nakloňte - pokud marmeláda nestéká, je hotová.
5
Odstraňte vanilkový lusk. Horkou směs nalijte do sterilizovaných sklenic, ihned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Po vychladnutí skladujte na tmavém a chladném místě.