Moučníky a dezerty
  • 15 min.
    PŘÍPRAVA
  • 50 min.
    VAŘENÍ
  • 1:05 hod.
    CELKEM
  • 12
    PORCE
Nejlepší šlehačková bábovka
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (4.1/5)

Nadýchaná šlehačková bábovka s jemnou máslovou vůní a zlatavou kůrkou potěší. Krémová smetana dodává bábovce vláčnost a hebkou střídku, kterou si hned každý oblíbí.

Šlehačková bábovka má výjimečně jemnou strukturu a to díky použití smetany ke šlehání namísto másla nebo oleje. Právě vysoký podíl tuku ve smetaně zajišťuje krémově hebkou střídu. Bábovka zůstává vláčná i několik dní po upečení. Těsto je snadno zpracovatelné. Nevyžaduje oddělování žloutků od bílků ani šlehání sněhu. Vejce, cukr a smetana vytvoří pevný, krémový základ, do kterého se lehce zapracuje mouka s práškem do pečiva. Výsledná hmota se vlévá přímo do formy. Tato jednoduchost však neubírá na výsledku. Po upečení vznikne rovnoměrně propečený korpus s lehce křupavou kůrkou a sametovým středem.

Výrazná vůně vanilky a máslový charakter se rozvine během pečení a zůstává intenzivní i po vychladnutí. Bábovka nepotřebuje žádnou polevu ani náplň, bohatěpostačí jemný poprašek cukru. Je výtečná ke kávě, čaji i jako sladké snídaňové sousto. V receptu nenajdete máslo, margarín ani olej, přesto chuť působí plně a sytě. Pokud hledáte pečivo s jednoduchou přípravou, které zaujme výslednou konzistencí a lahodností, pak právě šlehačková bábovka zůstane v repertoáru každé pečlivé kuchařky. Krásně drží tvar, nerozpadá se a dobře se krájí.

Ingredience

Počet porcí
/na vymazání formy/
/na vysypání formy/
/na posypání/

Nutriční hodnoty

  • Energie
    238 kCal
    996 kJ
  • Tuky
    8,82 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    4,93 g
  • Sacharidy
    34,22 g
  • - z toho cukry
    17,90 g
  • Bílkoviny
    4,59 g
  • Sůl
    0,63 g
  • Vláknina
    0,65 g
  • Energie
    2 850 kCal
    11 925 kJ
  • Tuky
    105,80 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    59,15 g
  • Sacharidy
    410,64 g
  • - z toho cukry
    214,80 g
  • Bílkoviny
    55,10 g
  • Sůl
    7,57 g
  • Vláknina
    7,80 g

Postup přípravy

1
Předehřejte troubu na 170 °C. Formu na bábovku důkladně vymažte máslem a vysypte moukou.
2
V míse vyšlehejte celá vejce s moučkovým a vanilkovým cukrem do světlé, nadýchané pěny.
3
Přilijte smetanu ke šlehání a promíchejte dohladka.
4
V jiné misce smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
5
Sypkou směs postupně zapracujte do vaječného základu pomocí stěrky nebo ručního mixéru na nízké otáčky.
6
Těsto nalijte do připravené formy a uhlaďte povrch
7
Pečte v předehřáté troubě přibližně 45–50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá.
8
Po upečení nechte bábovku 10 minut chladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopte na mřížku.
9
Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem.