1
Pro přípravu těsta prosejte do velké mísy hladkou mouku, cukr moučku, perníkové koření, jedlou sodu.
2
V malé misce smíchejte mléko, med, vejce, rozpuštěné máslo, rum.
3
Tekuté ingredience přilijte k suchým. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Zabalte do fólie. Nechte odpočinout v chladničce minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc.
4
Mezitím připravte náplň. V míse smíchejte povidla s nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Přilijte rum. Důkladně promíchejte.
5
Odpočinuté těsto rozválejte na pomoučeném vále na obdélníkový plát o tloušťce přibližně 3-4 mm.
6
Rovnoměrně rozetřete připravenou náplň po celé ploše těsta, okraje ponechejte volné.
7
Těsto opatrně srolujte do pevného závinu. Dbejte na to, aby náplň nevytékala.
8
Předehřejte troubu na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
9
Závin opatrně přeneste na připravený plech.
10
Pečte 30-35 minut. Povrch závinu získá zlatohnědou barvu.
11
Po upečení nechte závin vychladnout na mřížce. Krájejte po úplném vychladnutí.