Moučníky a dezerty
  • 30 min.
    PŘÍPRAVA
  • 35 min.
    VAŘENÍ
  • 1:05 hod.
    CELKEM
  • 8
    PORCE
Perníkový závin sakrajda s povidly a ořechy
  • OBTÍŽNOST (Snadný)
  • HODNOCENÍ (3.6/5)

Tento perníkový závin s bohatou náplní z povidel a ořechů zosobňuje staročeské pekařské umění. Jeho medové těsto, provoněné perníkovým kořením, skvěle doplňuje sladkokyselá povidla. Můžete si upéct kdykoliv, ale tradičně sakrajda patřila k Vánocům.

  • Vynikající chuť
    Kombinace medového perníkového těsta, sladkokyselých povidel, křupavých ořechů vytváří jedinečný chuťový profil, který osloví milovníky tradičních moučníků.
  • Jednoduchá příprava
    Recept je navržen tak, aby jeho přípravu zvládl každý. Detailní postup zajišťuje úspěšný výsledek bez zbytečných komplikací.
  • Výživová hodnota
    Vlašské ořechy obsažené v náplni jsou bohaté na zdravé tuky, bílkoviny, minerály. Tím zvyšují nutriční hodnotu závinu.
  • Tradiční receptura
    Závin vychází z prověřených českých tradic. Nabízí autentický zážitek z domácího pečení, připomíná chutě dětství.
  • Skvělý pro každou příležitost
    Hodí se jako dezert, svačina. Dokáže potěšit při rodinných setkáních.

Ingredience

Počet porcí

Těsto

Náplň

Nutriční hodnoty

  • Energie
    566 kCal
    2 368 kJ
  • Tuky
    24,95 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    6,48 g
  • Sacharidy
    76,78 g
  • - z toho cukry
    43,56 g
  • Bílkoviny
    8,88 g
  • Sůl
    0,23 g
  • Vláknina
    3,93 g
  • Energie
    4 526 kCal
    18 936 kJ
  • Tuky
    199,62 g
  • - z toho nasycené
    mastné kyseliny
    51,81 g
  • Sacharidy
    614,22 g
  • - z toho cukry
    348,50 g
  • Bílkoviny
    71,05 g
  • Sůl
    1,87 g
  • Vláknina
    31,40 g

Postup přípravy

1
Pro přípravu těsta prosejte do velké mísy hladkou mouku, cukr moučku, perníkové koření, jedlou sodu.
2
V malé misce smíchejte mléko, med, vejce, rozpuštěné máslo, rum.
3
Tekuté ingredience přilijte k suchým. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Zabalte do fólie. Nechte odpočinout v chladničce minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc.
4
Mezitím připravte náplň. V míse smíchejte povidla s nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Přilijte rum. Důkladně promíchejte.
5
Odpočinuté těsto rozválejte na pomoučeném vále na obdélníkový plát o tloušťce přibližně 3-4 mm.
6
Rovnoměrně rozetřete připravenou náplň po celé ploše těsta, okraje ponechejte volné.
7
Těsto opatrně srolujte do pevného závinu. Dbejte na to, aby náplň nevytékala.
8
Předehřejte troubu na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
9
Závin opatrně přeneste na připravený plech.
10
Pečte 30-35 minut. Povrch závinu získá zlatohnědou barvu.
11
Po upečení nechte závin vychladnout na mřížce. Krájejte po úplném vychladnutí.